72 часа между живота и смъртта – Рахаф и бягството й от исляма

Напуска страната си, но властите я плашат с депортация. Попада под закрилата на ООН
10 яну 2019 18:35, Джесика Вълчева
77
72 часа между живота и смъртта – Рахаф и бягството й от исляма
Снимка: Twitter

"Истинска съм. Съществувам. Още дишам, но не съм сигурна докога. Саудитското посолство не спира да ме преследва... Страх ме е. Семейството ми ще ме убие"

Да напуснеш статуквото, да излезеш от консерватизма, да получиш право на нормален живот, да получиш правото да се развиваш далеч от една страна с остарели разбирания и правила, които мнозина биха нарекли варварски. Да поискаш права.

Всички погледни бяха приковани към историята на 18-годишната Рахаф Мохамед ал-Кун от Саудитска Арабия, която се осмели да поеме огромен риск – да се отрече от семейството си и правителството на родната си страна, да се отрече от исляма и да замине за Австралия, където да получи убежище. Защото онова, което иска да стори, е наказуемо според законите на Саудитска Арабия. Наказуемо според законите на шариата. Със смърт.

18-годишната Рахаф решава да остави всичко това зад гърба си. Самата мисъл за това нарушава... законите. От там всяко твое следващо действие е погазване на правилата. Лети със самолет, без позволението на баща си – мъжът, отговорен за нея. Планът на Рахаф непременно трябва да успее, защото иначе я грози смъртно наказание.

Отправяйки се към летището, младото момиче дори не подозира, че след броени часове животът й е ще се преобърне с краката нагоре. Успява да излети от страната си, но полетът е с прекачване в Банкок – нещо, което би трябвало да бъде една съвсем рутинна процедура. Това обаче не се случва съвсем така. Рахаф е посрещната на летището в Банкок от саудитски дипломат и тайландските власти. Паспортът и е отнет.

Смъртната присъда е подписана – 18-годишната Рахаф ще бъде депортирана обратно в страната си.

И така стигаме до датата 5 януари, когато момичето се барикадира в хотелската си стая на летището и започва кампания за своето собствено спасение в... Twitter. Първата крачка са пет малки думи: Намирам се в истинска опасност.

И тогава целият свят разбира за историята на Рахаф.

"Аз съм момичето, което избяга от Кувейт до Тайланд. В истинска опасност съм, защото саудитското посолство се опитва насилствено да ме върне обратно в Саудитска Арабия. Намирам се на летището. Чакам втория си полет"

"Истинска съм. Съществувам. Още дишам, но не съм сигурна докога. Саудитското посолство не спира да ме преследва"

"Страх ме е. Семейството ми ще ме убие"

"Настаниха ме в хотелска стая и утре ще ме върнат насилствено обратно в Кувейт, а от там в Саудитска Арабия. Някой постоянно ме преследва на летището и дори не мога да помоля за закрила или убежище. Тайландските власти отказват да ми съдействат"

"От саудитското посолство и авиолиниите в Кувейт ме заплашват, че ако избягам, ще ме намерят и ще ме отвлекат, а после: "Ще се оправят с мен". Нямам никаква представа какво ще направят, ако се опитам да избягам"

Още по темата

Момичето пуска свои снимки, защото вече няма какво да губи. Публикува снимки на собствения си паспорт, всички свои лична данни, защото ако планът и не проработи и тя бъде върната обратно в Саудитска Арабия, те няма да са и нужни така или иначе.

Защо? Защото на мъртъвците не им трябват документи и саудитските власти го знаят много добре. Те лично ще я изпратят до самолета, който ще я отведе към нейната съдба, която в най-добрия случай ще завърши в моргата. В най-лошия... никой няма да разбере къде и как е завършила съдбата й. Ще изчезне като десетки други хора от Саудитска Арабия, решили да се борят за правата си. Десетки, дори стотици други жени, попаднали в затвора, а от там... Бог знае къде.

Блокира вратата на хотелската си стая с маса, която да спре онези, дръзнали да влязат в моментната и крепост, в малкия оазис на свободата, който тя сама си изгражда. Маса, която едва ли ще спре група силни мъже, ако решат да влязат вътре.

48 часа. Толкова продължава ужаса на Рахаф, която не знае съдбата си. Само за часове, дори минути, всички погледи са приковани към онази малка хотелска стая на летището в Банкок, в която едно младо 18-годишно момиче чака присъдата си – свобода или смърт. Убежище или дупка в земята.

Полетът, който ще я предаде в ръцете на смъртта – "Кувейт 412".

"Моля ви, помогнете ми и не позволявайте на този самолет да излети"

В кампанията за свободата на Рахаф се включват активисти, движения за защита на човешките права, дори журналисти. Натискът става толкова силен, че тайландските власти са принудени да се отдръпнат и да прекратят подкрепата си към Саудитска Арабия.

Момичето се обръща и към тайландските власти и правителство, които да прекратят нейното депортиране. Без успех.

"Аз съм Рахаф Мохамед и официално търся убежище в която и да е държава, която ще ме защити от това да бъда наранена или убита, заради това, че съм решила да напусна религията си и мъченията, на които ме подлага семейството ми"

Момичето е заплашено от собствения си братовчед, че буквално ще бъде заклана, когато се върне в Саудитска Арабия.

"Заплашвали са ме преди, сега го правят и съвсем публично. Мислите ли, че семейството ми е достатъчно модерно, че да се съгласи на преговори за собствения ми живот??? Възприемат ме като собственост и свой роб, не като човек"

Ситуацията се влошава прогресивно. В акаунта на Рахаф в Twitter вече пише нейна приятелка, не тя самата. Причините не са ясни, но момичето публикува актуална информация за състоянието и местоположението на приятелката си.

Датата вече е 7 януари. Момичето вероятно не е спало. Рахаф не е вкусила храна, въпреки че властите на летището и предлагат. 18-годишната саудитка смята, че се опитват да я дрогират. Публикува нов туит: "Искам ООН". Написано последователно 25 пъти.

48 часа по-късно 18-годишната Рахаф попада под закрилата на ООН. Получава паспорта си обратно. Бъдещето и обаче все още остава под въпрос.

Датата вече е 8 януари. Макар и под закрилата на ООН момичето все още търси убежище в трета страна. Към момента само Австралия е изразила интерес да приюти момичето.

Изминали са 3 дни. 72 часа ужас. Три дни, в които едно момиче чака спасение, чака присъдата си. 3 дни и цял един живот на потисничество, живот на мъчения. 3 дни и 18 години неживот приключиха с една малка голяма крачка в неизвестното, рискован полет във въздуха и няколко безсънни нощи в хотелска стая на летище, което се оказва пресечна точка между смъртта и свободата. Хотелска стая, подпряна с една маса за хранене, зад която стои Рахаф и стотици хиляди хора от цял свят, които се молят за нея.

3 дни ужас на едно летище, които завършиха щастливо. Но борбата й тепърва започва!


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
вече е двоен агент и не случайно в Австралия
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Абсолютно правилно .... Това е Християнството... Не много по-различно от Исляма... Да не забравяме че не е много назад времето когато след първата брачна нощ цялата рода чакаха да видят чаршафа... А ако булката не е честна .... Да си я вземат обратно... хахаха... къде е разликата

___________

"Mалка" е разликата. Има, няма няколко стотин години...

Прочети още на: https://dnes.bg/notifikacii/2019/01/10/72-chasa-mejdu-jivota-i-smyrtta-rahaf-i-biagstvoto-i-ot-isliama.398803
53
7
 
2
 
! Отговори
Холивуд преди 4 месеца
Ще изкараме пари от тая работа. Вече пишем сценарий за филм. Ще видим първо как ще свърши тая история.
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен
Абсолютно правилно .... Това е Християнството... Не много по-различно от Исляма... Да не забравяме че не е много назад времето когато след първата брачна нощ цялата рода чакаха да видят чаршафа... А ако булката не е честна .... Да си я вземат обратно... хахаха... къде е разликата
51
2
 
3
 
! Отговори
ФАЩ преди 4 месеца
Саудитите са наши приятели, няма да се месим в отношенията между правителството и техни граждани..............
50
1
 
14
 
! Отговори
до горан преди 4 месеца
мюслитата няма да рухнат, нито следващите 10, нито 100 години
най-доброто, което може да ни се случи, на нас, нормалните хора е, да се вразумят, но това е възможно само ако еврейте и християните им дадат възможност и ги оставят на мира ... при всички случаи момата не разполага с толкова време. те оня кашоги го пречукаха пред цял свят, та тази ли ще я бавят ... въпреки това я подрепям. Всеки, който е осъзнал ограниченията на религията заслужава подкрепа, щото тя не пуска лесно.
49
2
 
14
 
! Отговори
Горан преди 4 месеца
До Анонимен 50:

Аз пък не мисля, че е така! Обречената е безумната ислямска религия, и простотия! Дано по-скоро рухнат измислените им ценности! Хората там могат да бъдат не по-лоши, откъдето и да било другаде, просто прекалено дълго са ги държали в тъпо подчинение на откровени идиотщини!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
за съжаление е обречена според мен ... саудитска арабия разполага с ресурс и въпреки, че още действат доста аматьорски, скоро ще доближат нивото на МОСАД и други подобни фанатизирани служби за мокри поръчки. които не се съобразяват с нищо и никого, за да си постигнат целите в преследване на неудобните.
47
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
тези из=роди няма да я оставят и в австралия никакви отношения със са
камиларство което купува оръжие за 350 милиарда и където животът на жените
не струва пет пари никакво посолство никакви туристи от там освен джамии и
пари за тях нищо добро няма да доиде от там
46
0
 
20
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
do redordead. Много си прав колега. Важното е да се взимат хилядарките, да се яде, да се иде за 10 дни в Гърция на моренце, да плюеш в нета, да си велик(с оправен апартамент), да се караш на учителите на децата си и това. Язък за нацията...превърнали сме се в бездушни същества, които се интересуват само от себе си...да са напред в лудницата, която сами създаваме.
45
1
 
33
 
! Отговори
redordead преди 4 месеца
Навремето, Левски се е борил, за могат всички хора да са свободни, да се усмихват...днес вече, всичко това е изгубена кауза - въпреки, че има много добри хора в тази държава, масово матряла е толкова кофти, че го интересува единствено да има пари за пукница и да излее омразата си в интернет срещу някой, който е в по-незавидно положение от него.

Тази нация се самозатрива и то не защото политиците, евреите или извънземните са кофти, а защото сме един малк, но много прост и злобен народ!
44
1
 
43
 
! Отговори
redordead преди 4 месеца
на теб може да не ти харесва да си българин, но живееш в ЕС, можеш след няколко часа да си хванеш самолет за 30-40 евро до някоя голяма европейска столица и да изпиеш една бира на площада.

Освен това, не си принуден да ходиш на църква или да ти кажат, че ако не ходиш ще те заколят, или че ако не се ожениш за избрана от други жена ще те заколят, или че искаш да ходиш без покрита с кърпа глава ще те заколят.

Чета тук и гледам, че много хора нямат дори минимално чувство за емпатия.
43
39
 
4
 
! Отговори
Петров преди 4 месеца
Рахаф иска да бъде американка - милиони хора по света се молят за нея - да се снима в порно, да се дру са, да си купи оръжие, да стреля по улиците, Иска да е свободна.
42
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на мен не мй харесва да съм българин, но не съм тръгнал да бягам.
41
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много тенденциозно написана статия.
Истинските журналисти не правят така.
40
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така става кати ги присърби.
39
7
 
17
 
! Отговори
до 14 преди 4 месеца
Чета ироничните писания на № 1 и се питам защо ли пък не иска убежище в руската страна.
Преполагах, че в Банкок са мръсници и то се оказа точно така. Дано да излети за Австралия и там да я опазят...
38
4
 
7
 
! Отговори
Симо преди 4 месеца
санкции за Тайланд! никакви почивки там, никакъв Пукет ей Гърция или Бахамите за гмуркане или Мавриции само не и Тайланд, там е монархия и подкрепят саудитците!
Имам познат от сауди, почти приятел, докато бях студент в Англия, та той яко тревичка и водка и хашишче, следваше химия покрай петролната индустрия в сауди, и беше добряк беше играл на Лондонската борса и завлякъл една банка от сауди и затова студент после в Англия, измъкна се но никога нито дума на неговите "авери" в кампуса за алкохола
37
23
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 4 месеца
До Стамат

Прав си. Скоро ще и се наслаждаваме на клиповете по Порнхаб от християнския свят!
36
10
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 4 месеца
Ах, бедната...
Добре, че е успяла да избяга от лошия ислям.