72 часа между живота и смъртта – Рахаф и бягството й от исляма

Напуска страната си, но властите я плашат с депортация. Попада под закрилата на ООН
10 яну 2019 18:35,
77
72 часа между живота и смъртта – Рахаф и бягството й от исляма
Снимка: Twitter

"Истинска съм. Съществувам. Още дишам, но не съм сигурна докога. Саудитското посолство не спира да ме преследва... Страх ме е. Семейството ми ще ме убие"

Да напуснеш статуквото, да излезеш от консерватизма, да получиш право на нормален живот, да получиш правото да се развиваш далеч от една страна с остарели разбирания и правила, които мнозина биха нарекли варварски. Да поискаш права.

Всички погледни бяха приковани към историята на 18-годишната Рахаф Мохамед ал-Кун от Саудитска Арабия, която се осмели да поеме огромен риск – да се отрече от семейството си и правителството на родната си страна, да се отрече от исляма и да замине за Австралия, където да получи убежище. Защото онова, което иска да стори, е наказуемо според законите на Саудитска Арабия. Наказуемо според законите на шариата. Със смърт.

18-годишната Рахаф решава да остави всичко това зад гърба си. Самата мисъл за това нарушава... законите. От там всяко твое следващо действие е погазване на правилата. Лети със самолет, без позволението на баща си – мъжът, отговорен за нея. Планът на Рахаф непременно трябва да успее, защото иначе я грози смъртно наказание.

Отправяйки се към летището, младото момиче дори не подозира, че след броени часове животът й е ще се преобърне с краката нагоре. Успява да излети от страната си, но полетът е с прекачване в Банкок – нещо, което би трябвало да бъде една съвсем рутинна процедура. Това обаче не се случва съвсем така. Рахаф е посрещната на летището в Банкок от саудитски дипломат и тайландските власти. Паспортът и е отнет.

Смъртната присъда е подписана – 18-годишната Рахаф ще бъде депортирана обратно в страната си.

И така стигаме до датата 5 януари, когато момичето се барикадира в хотелската си стая на летището и започва кампания за своето собствено спасение в... Twitter. Първата крачка са пет малки думи: Намирам се в истинска опасност.

И тогава целият свят разбира за историята на Рахаф.

"Аз съм момичето, което избяга от Кувейт до Тайланд. В истинска опасност съм, защото саудитското посолство се опитва насилствено да ме върне обратно в Саудитска Арабия. Намирам се на летището. Чакам втория си полет"

"Истинска съм. Съществувам. Още дишам, но не съм сигурна докога. Саудитското посолство не спира да ме преследва"

"Страх ме е. Семейството ми ще ме убие"

"Настаниха ме в хотелска стая и утре ще ме върнат насилствено обратно в Кувейт, а от там в Саудитска Арабия. Някой постоянно ме преследва на летището и дори не мога да помоля за закрила или убежище. Тайландските власти отказват да ми съдействат"

"От саудитското посолство и авиолиниите в Кувейт ме заплашват, че ако избягам, ще ме намерят и ще ме отвлекат, а после: "Ще се оправят с мен". Нямам никаква представа какво ще направят, ако се опитам да избягам"

Още по темата

Момичето пуска свои снимки, защото вече няма какво да губи. Публикува снимки на собствения си паспорт, всички свои лична данни, защото ако планът и не проработи и тя бъде върната обратно в Саудитска Арабия, те няма да са и нужни така или иначе.

Защо? Защото на мъртъвците не им трябват документи и саудитските власти го знаят много добре. Те лично ще я изпратят до самолета, който ще я отведе към нейната съдба, която в най-добрия случай ще завърши в моргата. В най-лошия... никой няма да разбере къде и как е завършила съдбата й. Ще изчезне като десетки други хора от Саудитска Арабия, решили да се борят за правата си. Десетки, дори стотици други жени, попаднали в затвора, а от там... Бог знае къде.

Блокира вратата на хотелската си стая с маса, която да спре онези, дръзнали да влязат в моментната и крепост, в малкия оазис на свободата, който тя сама си изгражда. Маса, която едва ли ще спре група силни мъже, ако решат да влязат вътре.

48 часа. Толкова продължава ужаса на Рахаф, която не знае съдбата си. Само за часове, дори минути, всички погледи са приковани към онази малка хотелска стая на летището в Банкок, в която едно младо 18-годишно момиче чака присъдата си – свобода или смърт. Убежище или дупка в земята.

Полетът, който ще я предаде в ръцете на смъртта – "Кувейт 412".

"Моля ви, помогнете ми и не позволявайте на този самолет да излети"

В кампанията за свободата на Рахаф се включват активисти, движения за защита на човешките права, дори журналисти. Натискът става толкова силен, че тайландските власти са принудени да се отдръпнат и да прекратят подкрепата си към Саудитска Арабия.

Момичето се обръща и към тайландските власти и правителство, които да прекратят нейното депортиране. Без успех.

"Аз съм Рахаф Мохамед и официално търся убежище в която и да е държава, която ще ме защити от това да бъда наранена или убита, заради това, че съм решила да напусна религията си и мъченията, на които ме подлага семейството ми"

Момичето е заплашено от собствения си братовчед, че буквално ще бъде заклана, когато се върне в Саудитска Арабия.

"Заплашвали са ме преди, сега го правят и съвсем публично. Мислите ли, че семейството ми е достатъчно модерно, че да се съгласи на преговори за собствения ми живот??? Възприемат ме като собственост и свой роб, не като човек"

Ситуацията се влошава прогресивно. В акаунта на Рахаф в Twitter вече пише нейна приятелка, не тя самата. Причините не са ясни, но момичето публикува актуална информация за състоянието и местоположението на приятелката си.

Датата вече е 7 януари. Момичето вероятно не е спало. Рахаф не е вкусила храна, въпреки че властите на летището и предлагат. 18-годишната саудитка смята, че се опитват да я дрогират. Публикува нов туит: "Искам ООН". Написано последователно 25 пъти.

48 часа по-късно 18-годишната Рахаф попада под закрилата на ООН. Получава паспорта си обратно. Бъдещето и обаче все още остава под въпрос.

Датата вече е 8 януари. Макар и под закрилата на ООН момичето все още търси убежище в трета страна. Към момента само Австралия е изразила интерес да приюти момичето.

Изминали са 3 дни. 72 часа ужас. Три дни, в които едно момиче чака спасение, чака присъдата си. 3 дни и цял един живот на потисничество, живот на мъчения. 3 дни и 18 години неживот приключиха с една малка голяма крачка в неизвестното, рискован полет във въздуха и няколко безсънни нощи в хотелска стая на летище, което се оказва пресечна точка между смъртта и свободата. Хотелска стая, подпряна с една маса за хранене, зад която стои Рахаф и стотици хиляди хора от цял свят, които се молят за нея.

3 дни ужас на едно летище, които завършиха щастливо. Но борбата й тепърва започва!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
6
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ах, бедната...Добре, че е успяла да избяга от лошия ислям.
34
2
 
29
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Отива в Австралия !!!Rahaf Mohammed @rahaf84427714Rahaf Mohammed @rahaf84427714 Dont let anyone break your wings, youre free. fight and get your RIGHTS!Ако пак изтриете поста значи сте на страната на саудитците ...
33
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Библия:"Така и жените да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост и целомъдрие, не с плетена коса и злато или бисери или скъпи дрехи"
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Красивите иранки са задължени да ходят закачулени. Няма значение за шиити или сунити (уахабити) става въпрос. Исляма си е ислям навсякъде. Дори Турция, която от десетилетия беше светска сега се ислямизира и интелигенцията и богатите бягат на Запад."-----Такаааа, нека видим какво ни учи Библията и Православното християнство:"Защото, която жена се не покрива, нека остриже и косата си. Но ако е срамотно за жена да си стриже косата, или да си бръсне главата, то нека се покрива."
31
6
 
17
 
! Отговори
V преди 5 години
А то сега остава и от исляма да почнат да бягат .До сега от войната ,а сега ще кажат от исляма бате .Дай помощи .
30
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Саудитските сатрапи, ако пуснат слух, че Боце иде да я прибере в България сама ще се върне обратно.
29
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Библията казва:"Защото юдейците сториха това, което бе зло пред Мене, казва Господ; Поставиха мерзостите си в дома, Който се нарича с Моето име та го оскверниха."А вие уж сте християни и то православни, а при първа възможност се навеждате на евреите с цел да им се харесате. Все ги величаете, все повтаряте колко били велики и готини.
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Красивите иранки са задължени да ходят закачулени. Няма значение за шиити или сунити (уахабити) става въпрос. Исляма си е ислям навсякъде."Уахабизмът не е ислям. Направен е искуствено от християни, за да може да откъснат Саудитска арабия от влиянието на останалите ислямски държави.
27
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религиите са .... Всичките. Нищо друго не е забавило развитието на човечеството както аврамическите религии.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко не знаеш в Иран положението на жените също е трагично. Красивите иранки са задължени да ходят закачулени. Няма значение за шиити или сунити (уахабити) става въпрос. Исляма си е ислям навсякъде. Дори Турция, която от десетилетия беше светска сега се ислямизира и интелигенцията и богатите бягат на Запад. И преди някой да тръгне да говори, че не било така да прочете статията как богатите светски турци бягат на Запад.
25
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идете в Света гора и като влезнете след портите, се провикнете "АЗ СЪМ КАТОЛИК!" или пък "СЛАВА НА КАТОЛИЦИЗМА!".Гарантирам ви, че ще ядете бой от монасите. От мирните православни християни ще го ядете тоя бой. Общо взето тия безмозъчности на християнството са същите като и враждата между сунити и шиити.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Няма стане никога, ако туй се случи Черния папа и йезуитите ще изпуснат властта, ислямистите им трябват за да държат собствените си жендъри в църквите. Католицизма е също голямо зло като исляма, истината е православието другото е ***, войни и интриги за пари и власт.
23
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешно е написано заглавието и така допълнително се "ограмотяват" погрешно и без друго оглупелите българи след комунизма. Правилно е да се напише "Бягство от Уахабизма", а не "Бягство от Исляма".Уахабизмът си е сътворен изцяло от службите на Великобритания и е наложен в Саудитска Арабия и още 2-3 малки държави там в региона. Прокаран е там от един английски шпионин, който успява да убеди монархическите кръгове, че тази доктрина ще им е по-полезна ако искат да запазят трона си. (Властта си.)
22
0
 
14
 
! Отговори
Д-Р Менгеле преди 5 години
До Ангел: 1. Знаеш кой е най-верният съюзник на тези салафити. 2. Знаеш къде се лекуваха ранените от ИД ! 3. Та там жените нямат права. 4. Краъният ислям и при сонитите и при шиитите е пагубен за човечеството.И ето ... едните ги подкрепя САЩ другите Русия. Повече има ли нужда от коментари!
21
7
 
36
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
99% от Мюсюлманите са с необратимо закърнял мозък .Те не могат да бъдат поправени и не бива да се наричат хора защото това ще е обида за всички нормални човеци които живеят на тази планета !!!
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаят какво трябва да се направи, но никой не иска да го направи.Да се тегли една мислена граница и ако някой мюсулманин иска да придобие гражданство от европейска държава, да се откаже ДОБРОВОЛНО от исляма. Те няма да станат по-добри, но поне ще спрат безмислените убийства в името на някаква простотия. Точно както нашите роми - за нищо не стават, опасни са, но поне не се взривяват на пазара щото някой им казал, че така трябва. Терористите са 2ро и 3то поколение емигранти основно.
19
1
 
43
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Имайте на предвид че тази случка Саудиите ще я тълкуват като много позорна за тях и ще затегнат положението до такава степен че да предотвратят последващи бягства от Исляма .Трява със сила да се действа срещу Исляма.Всички останали методи са несполучливи !
18
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"72 часа между живота и смъртта Рахаф и бягството й от исляма"Чакйте бе, нали исляма беше мир и любов?!? Каква битка, каква смърт?!? Хахахаха.
17
1
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Всички евро * ски политици, Шмъеркел, Маргерини, Джънкер, заявиха своята безусловна подкрепа да се помогне на тази бежанка. О, разбира се ,че не - тя не е потенциален ислямски екстремист, изнасилвач
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата да и даде убежище във Ватикана.