Ким не може да издържи сам схватката с Тръмп, потърси Китай

Втората среща между двамата във Виетнам, Монголия, Швейцария?
10 яну 2019 09:45, Елка Василева
6
Ким не може да издържи сам схватката с Тръмп, потърси Китай
Ким Чен Ун и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Защо зачестиха пътуванията на севернокорейския лидер до Пекин, пита руският в. "Парламентарная газета" в заглавие на коментар за приключилото вчера посещение на Ким Чен Ун в Пекин.

Вниманието на световната общност и тази година ще остане приковано към мирното уреждане на Корейския полуостров, гласи извод на изданието, свързан с "информационния бум около изненадващата за мнозина визита". Сред "многото очевидни и не дотам мотиви" за нея всекидневникът изтъква "сверяването на часовниците" между Пхенян и Пекин в навечерието на предполагаемата втора среща на Ким Чен Ун с президента на САЩ Доналд Тръмп".

Но интензивността на американско-севернокорейските отношения намаля и напредък не се очертава, посочва руският кореист Александър Жебин.

Още по темата

Според него Ким вероятно решава редица задачи с визитата в Пекин. Първо, опитва се да тласне американците към някакви стъпки или дори отстъпки, демонстрирайки на Вашингтон "китайската алтернатива", която си запазва в случай, че не напреднат контактите със САЩ.

Второ, Пхенян има нужда да успокои китайците във връзка с евентуални бъдещи договорености с Вашингтон. "Не е тайна, че всяко споразумение с американците в една или друга степен засяга интересите на КНР. Просто защото променя нивото на присъствие и степента на влияние на САЩ на Корейския полуостров, стратегически важен за Китай", пояснява експертът.

Накрая, трето, Ким най-вероятно е обсъдил с ръководството на КНР варианта диалогът му със САЩ да навлезе в задънена улица, предполага събеседникът на "Парламентарная газета".

"Ким не може да издържи сам схватката с Тръмп", съответно "Пхенян потърси подкрепа от Китай", коментира "Независимая газета".

Западът смята, че севернокорейският лидер е обсъдил с Китай условията на евентуална сделка със САЩ. Оттук следва, че Пекин получава допълнителен коз в спора с Вашингтон за митата, интелектуалната собственост и достъпа до китайските пазари. При все това резултатът от китайско-американските преговори за търговията е трудно предвидим, отбелязва вестникът.

Ким безспорно не слага всичките си яйца в американската кошница. "Поставил си е голяма цел - да постигне процъфтяване, мир между двете Кореи и обединение при условия, поставени от Пхенян. Заради това Ким предприема дипломатическо сближаване със страни, които имат сходни възгледи за политиката", обяснява Дуйон Ким, експерт от Центъра за нова американска сигурност.

Със срещата с китайския президент Си Цзинпин - главния конкурент на своя враг, Ким Чен Ун цели да укрепи позициите си в предстоящия пазарлък с Тръмп, смята Ерик Брюър, бивш служител в Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Миналата година Си Цзинпин по молба на американците дейно участва в подготовката на сближаването между Пхенян и Вашингтон. А след като тя приключи, заваляха икономически санкции върху Китай", напомня руският политолог Александър Ломанов.

"Затова е интересно да видим как ще се държи този път Тръмп. Ще помоли ли пак Си Цзинпин за някакви услуги по корейската писта. Или ще се прави, че всички договорености са му в кърпа вързани и вече няма нужда от помощта на Китай", добавя анализаторът.

След първата среща на Ким с Тръмп в Сингапур на 12 юни "Пхенян заяви, че е готов да склони на изцяло безядрен Корейски полуостров срещу гаранции за сигурност от Вашингтон ( . .) . Но Вашингтон и Пекин така и не направиха някакви конкретни стъпки за осъществяване на постигнатите договорености", припомня "Известия".

Лидерът на КНДР обеща в сегашния разговор със Си Цзинпин да положи усилия втората му среща с Тръмп да даде резултат и той да получи одобрение от световната общност, пише "Росийская газета", като се позовава на РИА Новости.

Според експерти на московския официоз с новото посещение в Пекин Ким Чен Ун демонстрира на САЩ, че зад него стои мощна държава – Китай.

"Същевременно е трябвало да гарантира на китайците, че КНДР няма да търси някаква договорка със САЩ, заобикаляща интересите на Пекин", допълва "Росийская газета".

Китай може да стане основен посредник и гарант на бъдещите договорености между САЩ и Северна Корея, смята "Комерсант".

Интервю на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за телевизия "Фокс нюз" в навечерието на визитата на Ким в Китай показва според вестника, че преговорите между Вашингтон и Пхенян вървят трудно и Щатите "не очакват скорошен пробив". Помпео не уточни дали Вашингтон е готов да направи стъпките, които очаква от него Пхенян, отбелязва изданието.

Южнокорейски медии, цитирани от Блумбърг, споменават сред страните, които може да станат домакини на втората среща между Тръмп и Ким, Виетнам, Монголия и Швейцария. Очаква се двамата лидери да разговарят отново в края на януари или началото на февруари, добавя "Комерсант".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.