Пекин и Пхенян заедно за ядрено разоръжаване

Лидерът на Северна Корея пристигна в Пекин с личния си влак
10 яну 2019 07:50, Анисия Иванова
5
Пекин и Пхенян заедно за ядрено разоръжаване
Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че е готов да работи за втора негова среща на върха с американския президент Доналд Тръмп, на която да бъде постигнат резултат, който ще бъде приветстват от международната общност, предаде Синхуа днес след приключването на посещението на Ким в китайската столица.

Корейският гост разговаря с китайския президент Си Цзинпин и двамата изразиха подкрепа за денуклеаризацията на Корейския полуостров, посочва агенцията. Ким изрази пред своя домакин надежда, че заинтересованите страни ще съдействат на процеса на ядреното разоръжаване на полуострова, активно ще подкрепят КНДР, като отчитат нейните опасения, и ще обединят усилия за цялостно уреждане на процеса на денуклеаризация, отбелязва Синхуа.

Той подчерта също така, че Пхенян е решен денуклеаризацията да бъде постигната изключително по мирен път.
Си Цзинпин от своя страна предложи Китай и КНДР да действат съвместно за гарантирането на мира и развитието на региона.

"Ние сме заинтересовани на действаме с вас в обща посока, обединявайки усилията си с другите заинтересовани страни. С цел гарантиране на мира и сигурността ние ще съдействаме за денуклеаризацията, ще играем конструктивна роля за поддържането на дългосрочен мир в региона", посочи китайският лидер. Той изрази надежда, че КНДР и САЩ ще намерят компромис, с който да преодолеят застоя по въпроса за денуклеаризацията, а с това да отворят и нова страница в отношенията си.

Лидерът на Северна Корея пристигна в Пекин на 7 януари с личния си влак, съпроводен от съпругата си И Сол-джу, от своя съветник Ким Йон-чхол, който води преговорите със САЩ, и външния си министър И Йон-хо. Това бе четвъртата среща на върха между двете страни от м.г. насам. Според Синхуа атмосферата на разговорите в Пекин е била "сърдечна и приятелска" и е бил постигнат консенсус по най-важните въпроси. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
И аз мислех да си купя 1-2 лични влака, на у село няма жп-линии...
4
5
 
5
 
! Отговори
браво ким преди 5 години
Ким е играч и гонахака на сащисаните
3
2
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Цветанов с 6 апартамента , а този с личен влак.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката говори всичко!Прасчо е застанал мирно ,като войник пред своя началник ,и чака по нататашни заповеди!Гледа малко уплашено,като ,че ли всеки момент очаква команда -Падни за лицеви опори!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С една дума е отишъл да пита китайските другаре, ще му бъдат ли тенекия на задния двор, ако свали още малко слиповете с денуклеаризацията. Ама да внимава Кимито, щото янките са бързи и ловки. Дорде се усети ще са го демократизирали откъм задния парцел...