Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят

ЕС и САЩ готвят законодателство за "право на ремонт"
10 яну 2019 08:40, Елка Василева
121
Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят
Снимка: архив, Reuters

Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си.

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството.

Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт".

Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка.

Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди.

Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите.

Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.

Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт.

Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите.

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?

Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип, ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА.

Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг.

Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни.

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години, се е увеличил от 3,5 до 8,3 процента.

Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години.

Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл.

Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате техника която да ви служи дълги години, купувайте масови модели среден-висок клас от доказани производители. Важи за електроника, автомобили, битова техника. При тях е много по-вероятно в бъдеще да има резервни части, да са от по-качествени материали, да са по-пригодни за сервизиране.
57
1
 
6
 
! Отговори
Прозира голямо лоби преди 5 години
Между другото икономически неизгодно е в момента дас е поддържат резервни части за техника, за която клиентът е склонен да не се връща в сервиз..., поради високи сервизни разходи, а се чудя кой ще плати за цената на тези наличности и разходите по поддържането им?!Според мен най-чистоят вариант е да се вдигнат официалните гаранции от 2 на 5 години, а в УСА, дори са до живот, като производителят решава дали ще си рециклира уредите и ще ги продава отново, като такива...Това обаче няма да се случи
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е криво, представете си как си купувате двукрилен хладилник, 5 човека се бъхтят докато го вкарат в къщата и накрая.... мЪ той умрял мЪ....
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старата ми пералня беше може би от последните подлежащи на ремонт. Среден клас, струваше около 650лв. 8 години ми служеше безотказно, средно 5 пранета седмично.За 8 години ми струваше 650лв.На 8-мата година първо изгоря помпа - 70лв с труд, почти веднага прокапа уплатнението - 50 лева с труд, след още месец - лагер - 100лв с труд. След още 4 месеца, вече сменената помпа изгоря, но вече беше извън гаранция ( 6 месеца ).Т.е. последните 6 месеца от живота на пералнята са ми стрували грубо 300лв.
54
0
 
4
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
до 52и откъде да купя качествени котлони и реотани щото дори и да се намерят са на цена на нова печка а по евтините плочи и за цхеп за зеле не става отделно тенекийте по печката на втората година са изгнили а повервай ми печката е маркова и струва над 1500лв
53
0
 
2
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Независимата фирма идва срещу същата сума, рзервните части се поръчват от официалният, оторизираният сервиз, а те са претоварени, отделно имат сериен номер частите и това още при първоначалният оглед на техниката, техникът от официалният сервиз го поръчва на мобилния си лаптоп пред вас и ви дава дата за смяната. Така че зависи какво ремонтирате, говоря за едра Бяла техника, която е най-голямото перо в едно домакинство, другото е телевизор или уредба, но там все още има качество.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SpecterАз мога да го кажа същото за тебе - ти си драскач, който не вижда по-далеч от носа си.Ми ползвай си телефона с шайба, нали е здрав и работи.Кой те спира?Ама що се опитваш да ми даваш на мен тон в живота?Аз ще си купя ново.
51
0
 
5
 
! Отговори
Ремонтирам сам преди 5 години
В Англия в Лондон видях една фирма която продава рециклирани печки готварски .Сега някой малоуници дето не разбират ще си кажат някви *** .Но не те взимат корпусите на старите печки боядисват ги празни и ги зареждат с качествени котлони ,реотани,превключватели . Като печка под 500 паунда не видях рецеклирана с гаранция и сервиз от тях .На практика всичко е ново в нея а корпуса е пребоядисан професионално .Кефят ме такива фирми като тази в Лондон .
50
0
 
13
 
! Отговори
Silver rider преди 5 години
Има един много хубав филм в тубата - "Купи, хвърли, купи" - гледайте го.И после пишете коментари. Не , че искам телефон с шайба и печка с реотани, или нечуплива кола.Идеята е каквото купиш да ти служи дълго, безаварийно, икономично и при смяната с ново да има 100% рециклиращи се части.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вие вярвате ли им?!не си прав.Сервизната дейност и съответно приходите от нея се осъществяват от независими фирми, не от фирмата производител. Е, трябва си лиценз де, не може някой самоук майстор.
48
0
 
6
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
Производителите имат интерес да ремонтират само при сериозиозни държавни субсидии, просто защото има твърде много хора с пари, готови да си купят следващият некачествен електроуред.Ако са по-качествени ще са по-скъпи, ако са по-скъпи ще се забавят продажбите, а ако се даде ремонта в ръцете на купивачите с инструкции и улеснения, тогава ще се загуби толкова, колкото никой акционер няма да толерира...:)
47
1
 
8
 
! Отговори
Минувач преди 5 години
В Германия за идването на професионалист от официален сервиз за Бяла техника се плаща по 100 евро, това не включва никакъв ремонт, извозване на уреда или профилактика. Представете си до колко ще набъбне сумата, ако ще трябва да ви я рециклират на място със съответните резервни части, след повторно идване или при откарване на уреда за ремонт.В момента за Бош, АЕГ, Уърпул се чака между 2 седмици до 3 месеца, само за посещение, а за Миеле над 3 месеца и това за уреди в гаранция, ами после...:)
46
6
 
15
 
! Отговори
Specter преди 5 години
Като чета повечето коментари разбирам, че аудиторията от драскачи тук не виждат на повече от педя от носа си! Народа главоломно губи всякакви ценности за сметка на простотията си! Някакви *** ми говорят за телефони с шайби, хладилници, печки и т.н. Не става въпрос да си изкарате *** които складирате по мазетата и килерите, става въпрос за това производителите да почнат да произвеждат техника която да може да бъде отремонтирана ако се наложи, с което да се намали емисиите и ***!
45
2
 
10
 
! Отговори
Вие вярвате ли им?! преди 5 години
Не се лъжете, големите индустриални лобита, искат да увеличат приходите си от сервизни дейности, които могат да се генерират само в извънгаранционния период на уреда, поради задаващата се финансова криза, която ще налага все по-слабо закупуване на твърде иновативни продукти, еднодневки. Всичко ще се вкара в официалните сервизи на производителите и така ще бъде утолена алчността им за лесна продажба с концепцията, че те се задължават да вдигнат качеството на продуктите си и да улеснят сервизиране
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39напротив.Точно ти си този който НЕ цени времето си.Колко време годишно ти отнема почистването на този 50 годишен полски хладилник?Общо взето от опит знам, че на всеки 3 месеца се натрупва много лед, трябва да го оставиш изключен цяла нощ да се разтопи и на другия ден къртиш 2 часа парчета лед.Това ли ти е пестенето на време?А новия хладилник, даваш 800лв, донасят ти го, включваш и забравяш. След 8 години пак.
43
1
 
6
 
! Отговори
Ремонтирам сам преди 5 години
Нещо грешиш приятел бушоните на таблото предпазват от всичко .А дебелите и селиконови кабели не горят и не могат да се растопят понеже са измислени за това да не се палят .И винаги по-дебелият кабел е по-хубав за проводимоста на тока .А тънкият бушон ти пази къщата от пожари винаги приятелю .Расклонителите могат да са ти и един сантиметър като бушооните са ти 2 милиметра кое ще изгори бушона или печката с дебелите кабели .
42
0
 
7
 
! Отговори
до 42 от спец преди 5 години
не, безоловният припой рано или късно получува пукнатини и иска ремонт, оловният е вечен! Безоловният припой беше едно от първите големи малоумщини на ЕС!! А ти колко платки си видят заровени в почвата, че 2-та грама улово в тях да я отровят - не ставай толкова смешен колкото Брюкселска Калинка Бюрократ на 10 000 евро заплата!!!
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Нищо му няма на безоловният припой, научи се да боравиш правилно с него. Всичката техника с оловен припой която виси на *** трови подпочвените води.
40
0
 
11
 
! Отговори
Резервни Части преди 5 години
А сега си представете ако колите ги правят капсуловани да не се ремонтират .Колко световен *** ще се събере за три години .Ама капсуловани като пералните еднодневки ама коли мерцедес,бмв,хонда,кавазаки и тнПолитиката на фирмите за електроуреди е да се копуват все по -често и да не подлежатна ремонт .Политиката на фирмите е грешна и трябва да произвеждат резервни части задължително или да нямат право на продажби в ЕС .
39
2
 
4
 
! Отговори
Angelhell преди 5 години
До Всичко РемонтирамЧудесно! Следващия път няма да се стопи проводника, направо ще се запали инсталацията!То е хубаво човек сам да си ремонтира нещата, но се спазва една елементарна техника за безопасност. Проводник се подменя с такъв, който да издържа на максималния ток на уреда, а не с такъв който да издържи на два пъти по-голям!