Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят

ЕС и САЩ готвят законодателство за "право на ремонт"
10 яну 2019 08:40, Елка Василева
121
Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят
Снимка: архив, Reuters

Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си.

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството.

Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт".

Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка.

Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди.

Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите.

Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.

Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт.

Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите.

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?

Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип, ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА.

Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг.

Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни.

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години, се е увеличил от 3,5 до 8,3 процента.

Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години.

Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл.

Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
7
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
не, не става въпрос за 500лв, а за това да си спестиш времето прекарано в проблеми и ремонти. Ако не си разбрал времето е най-ценното, т.е. безценно нещо, което имаш, щото единственото сигурно е, че след определено време свършваш на 2 метра под земята. Та малкото време, което имаш, ако ти е кеф да го ползваш за да спестяваш по 500 лева и да си купуваш еднодневки и след това да повтаряш цъкъла си е твой избор - аз ценя времето си!!
37
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новото си е ново.Е, има пропадняци, които не могат да си го позволят.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен35Че печката МЕЧТА освен плочи, лампа и ключове има ли друго което да изгори?
35
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До свинятаЕдин нов хладилник е 500-1000лв. По-безшумен, по-икономичен, нови функции.За 50 години не си събрал 500лв за нов хладилник ли?И аз имам в мазето почти чисто нов 50-годишен телефон с шайба. Здрав. работи си перфектно. Е като работи въпросният телефон с шайба, какво? Значи че трябва него ли да ползвам?
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готварска печка Мечта, сам й сменях по веднъж всяка една от трите плочи. Друго не е изгаряло. Купих я през 1975 година и през 2005 година я подарих на един приятел. Фризер Снайге, купих го през 1984 година и още работи. Продадох го през 2017 г.Хладилник Мраз 250 - купен през 1985. През 2007 година го подарих на приятел, защото ми беше малък и исках да си купя по-голям.Електрическа скара(грил) купена през 1967 година - още работи. Нищо не е изгаряло. Готварска печка Металург от 1959 г
33
0
 
10
 
! Отговори
Еднодневки преди 5 години
Някои фирми съвсем съзнателно правят продукти перални които са капсуловани .То ест при употреба на определен брой завъртания барабана и лагерите се унищожават.Обаче не се ремонтират понеже няма такава опция от инженера дето ги е измислил катомодели още на чертежа . Съвсем друго е когато може да се отвори продукта и поне да му се оберат полезните и здрави части например преди да се хвърли .
32
3
 
4
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Мейд Ин Дъ Ю Ес Ей! Това е миналото, това е и бъдещето. Щото историята винаги се повтаря...
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите корпорации имат специални изследователски отдели, където точно да се изчислят минимално вложени средства, така че живота на урдеа да свършва с гаранцията му.
30
3
 
4
 
! Отговори
могъщ пират преди 5 години
За Бога Братя Не Купувайте! Откажете, да купувате *** - главно произведени в Китай!! Бойкот!
29
2
 
10
 
! Отговори
Ремонтирам САМ преди 5 години
Какво спестих ли ?Спестих си ходене по магазините за нови еднодневки !!!Защото като си ги ремонтирам сам стават вечни и по-хубави от оригинала .С по добра инсталация и кабелни обувки понеже аз не злагам кабелчета като у заводадето икономисва от това винаги с тънки и чупливи. СЛАГАМ ТЕРМОУСТОЙчЕВИ И СЕЛИКОНОВИ МАКСИМАЛНО ДЕБЕЛИ ЗА МЯСТОТО.
28
0
 
8
 
! Отговори
Всичко Ремонтирам преди 5 години
Всичко си е до човека . Аз си търся и взимам от магазина електроуреди които нямателектроника или не са капсуловани като новите перални например .Та да могат да се отварят и да им се сменят нагревателите,лагерите,копчетата на печкитеи плочите за нагряване както и целите кабели .Така сменил съм над 20 печки кабелите и превключвателите с нови .На два бойлера цялото окабеляване с ново по-дебело .На микровълновата реотаните за грила с нови.На пералнята лагера с нов японски по-добър от оригина
27
5
 
18
 
! Отговори
свинята преди 5 години
хладилникът ми е полски, на над 50 години е, никога не е ремонтиран! работи без да спира откакто е включен - само като спре тока има почивка, еднственото счупено е че му падна табелката с марката и не я помня вече, а причината че пластмасовите нитове, с които беше закрепена се разпаднаха. Сигурен съм, че няма хладилници по магазините в 2018-2019, които да имат такъв живот! затова вече сме бедни роби - щото същото трябва да купуваме отново и отново и отново, не е като преди!!
26
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16След като едно време са могли да произвеждат качествени дълготрайни продукти, защо сега вече не могат ?Могат, но не искат.Има съществена разлика.Със съвременните продукти за проектиране може да се направи който и да е продукт да бъде с ненадминато качество и надеждност, но кой завод има полза да произведе нещо, което да не се повреди за 30 -40 години експлоатация?Кой ще купува ако нищо не се чупи?От къде ще се взимат заплати за работници, чиято стока вече не е необходима?
25
3
 
10
 
! Отговори
до смени жената преди 5 години
Просто живота така е устроен че мъжа живее в екстремален стрес.При други условия мъжа би живял двойно по-дълго от жената.
24
1
 
10
 
! Отговори
Смени жената преди 5 години
Трябва да се въведе за разглезените и псевдобогати мъже правилото да "ремонтират" половинките си,а не да ги сменят като електроуреди.Предимство е,че чрез вложените пари за поддръжка,жената сама си прави капитални и текущи ремонти,след което не може да я познаеш-все едно нова.Някои са по-добри майстори от мъжете и поддържат къщата,но болшинството така си пазят здравето,че обикновено надживяват "потребителя".Зададения пет годишен срок на полуразпад се заменя с шопинг терапия.А гаранция няма!!!
23
6
 
13
 
! Отговори
препатил преди 5 години
предпочитам нов уред отколкото измислен сервиз със самозванци да ми съдира кожата и да се гаври с мен
22
16
 
7
 
! Отговори
Тони преди 5 години
До АнонименЩото купуваш евтино , калпак. Вземи си нещо 3-4 пъти по - скъпо от средния клас и чакай да изгори .
21
9
 
13
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 5 години
До ПенсионерТелевизор от 92 ???!!! И жена ти те търпи >>>!!!
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да върнат първо оловният припой. Че от този безоловен припой електрониката сама се разваля след 2 години.
19
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип ел.уредите ,който се предлагат в БГ са 100% китайски шесто качество и не полежат на ремонт!Иначе китайците имат и по висококачествени електоуреди но,поради бедността в България те нямат търсене.