Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят

ЕС и САЩ готвят законодателство за "право на ремонт"
10 яну 2019 08:40, Елка Василева
121
Сетиха се! Електроуредите да се поправят, не да се изхвърлят
Снимка: архив, Reuters

Повреждането на някой уред малко след изтичането на гаранцията му не само е изнервящо, но и увеличава световната планина от отпадъци, информира Би Би Си.

Не можете да поправите сами уреда, нито да намерите кой да го направи на прилична цена. Принудени сте да купите нов, а това ускорява климатичните промени заради парниковите газове, които се отделят при производството.

Гражданите на ЕС и САЩ обаче скоро ще разполагат с нещо като "право на ремонт".

Това предвиждат поредица предложения на европейските министри на околната среда, които би трябвало да накарат производителите да правят продуктите си по-трайни и по-лесни за поправка.

Европейските предложения са насочени към осветителните тела, телевизорите и големите домакински електроуреди.

Плановете за европейска директива за екодизайна са сложни и спорни. Според производители предложените правила за възможност за ремонт са твърде строги и ще задушат иновациите.

Организации на потребителите пък се оплакват, че Европейската комисия е позволила на компаниите да си запазят контрола върху процеса на поправка, настоявайки някои продукти да бъдат поправяни от професионалисти под контрола на производителите.

Същевременно най-малко 18 американски щати също обмислят подобни законодателни разпоредби на фона на засилващото се недоволство срещу продуктите, които не могат да бъдат продавани на части, защото са залепени в единно цяло, или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонт.

Според природозащитници законодателните мерки, които се разработват в Европа и САЩ, бележат значителен напредък към намаляване на въглеродните емисии и по-добро използване на ресурсите.

Дали обаче не би било по-добре старите уреди да се изхвърлят и заменят с нови, които са по-ефективни?

Отговорът на този въпрос не е лесен. Според анализатори по принцип, ако уредът ви е стар и има нисък клас енергийна ефективност, понякога от гледна точка на въглеродните емисии, отделени за целия му живот, може да е по-добре да бъде заменен с нов, с енергиен клас А или АА.

Води се и дебат доколко потребителите са готови да оставят уредите им да бъдат ремонтирани от някой друг.

Движението за въвеждане на "право на ремонт" настоява да се произвеждат продукти, които могат да бъдат напълно разглобявани и поправяни с резервни части и указания, предоставяни от производителя. Някои компании обаче се страхуват, че "домашните майстори" ще повредят уредите, които се опитват да поправят, и потенциално могат да ги направят опасни.

Усилията за въвеждане на нови регулации са задвижвани от някои стряскащи статистически данни, отбелязва Би Би Си, цитирана от БТА.

Според едно изследване между 2004 г. и 2012 г. делът на големите домакински електроуреди, които "издъхват" до пет години, се е увеличил от 3,5 до 8,3 процента.

Анализ на пералните машини, изхвърлени в определен център за рециклиране, същевременно показа, че над 10 процента от тях са на по-малко от пет години.

Според друго проучване заради въглеродния диоксид, отделян в производствения процес, една по-дълго работеща пералня за две десетилетия би генерирала 1,1 тона по-малко въглеродни емисии спрямо модел с по-кратък жизнен цикъл.

Много лампи в Европа се продават с индивидуални крушки, които не могат да бъдат сменяни, така че заради изгаряне на една крушка цялата лампа трябва да бъде изхвърлена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
4
 
! Отговори
Скрунджо преди 5 години
И да си кърпят чорапите! Наш тато носеше кърпени чорапи.А, да - и прахосмукачките до 300 вата.ЕКОлогия = мизерия. Видиш ли копче ЕКО - дръж го добре изключено.
97
0
 
3
 
! Отговори
Няма утре преди 5 години
или пък вместо да се мислят глупости да направят задължителна гаранция от 9 или 10 години. И данъчни облекчения ако имате електроуреди само от клас А в къщи. И готово. Никой производител няма да бълва *** които след 2 годишната гаранция са за ***. Елементарно като гъбена чорба ама да я готвим с чалъм по анадолски започваме да слагаме какво ли не и да я усложняваме
96
0
 
3
 
! Отговори
еко рома преди 5 години
Най-добре е да са от горими материали, като гума, пластмаса, талашит, за да ги рециклираме в кюмбето зимата.
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига плещили глупости! Има цяла наука по надеждност наричана "жизнен цикъл на изделието", с цел проектиране така, че да се скапе тотално 2 дена след гаранцията. Така се бори безработицата и икономическата депресия и се увеличава брутния вътрешен продукт.
94
0
 
11
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
но преди години се правеха качествени и здрави стоки. Хладилникът на нашите, който се разпадна от ръжда преди 8 години, е направен през 1967 година, "Мраз" с компресор на АЕГ. Компресорът си беше в ред, само ламарините бяха изгнили.
93
0
 
7
 
! Отговори
българин до Инж преди 5 години
Вярвай ми,че никак не ми се мъкнеше нова пералня от магазин и старата-макар и разглобена до пункта на вторични суровини.Далеч по лесно ми беше с резервните части,ама ей на НЯМА!А да кажеш,че новата е нещо повече-като гледам и слушам-нито говори,нито простира сама!А и от сега си знам,че резервни части въобще няма.И няма какво да правя-ако се повреди пак същата хамалогия ме чака!
92
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 5 години
Какво ли ново са измислили?Имах пералня"Перла 05"и си работеше 25 години,защото имаше резервни части и аз си я поправях многократно.Но части вече няма и ремонтът стана невъзможен.Истината е,че трябва да натиснат производителите да произвеждат качествено.Некачественото производство е наистина вредно за природата,не само за потребителя!
91
0
 
8
 
! Отговори
друг анонимен преди 5 години
до 86Ами не си ли си задал сам въпрос , защо са евтини и защо се чупят и чия и ползата от това ?...
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До vladyАз пиша за масовите измервателни уреди,които се използват в ежедневитето - домакинствата,учрежденията,учебните заведения,термометри,спиртометри,някои производства,а не измервателни уреди използвани за наука и изследвания.
89
0
 
6
 
! Отговори
vlady преди 5 години
До АнонименБез електроника няма как да се реализират измервателни уреди с ниска собствена консумация, висока точност и висока чувствителност.
88
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСпомням си как източногерманците се хвалеха също с електроуреди и един немец показваше с гордост над 20 годишен хладилник,който си работеше неотказно.
87
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вуйчо ми има хладилник Саратов от 1962 година не се е чупил за за това време (57 години), а и по най големите жеги бирата я охлажда супер, а седи под един навес.
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Инж.Без електроника може,но без техника и механика не може!Дори според мен,трябва задължително да се забрани да се вкарва електроника на всички отчитащи уреди,защото лесно може да се *** и манипулира с електроника.Включително и важни документи да са задължително и на хартиен носител.
85
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми направете си сами неща които не се развалят.Хем искате нещото да струва на минималната цена ако може без пари и да не се поврежда никога. В момента е по-евтино да си купиш нова пералня или телевизор отколкото да ремонтираш стар.
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧикънТе може да не искат,но трябва да се съобразяват,защото планетата е силно замърсена,а и ресурсите като се изчерпят какво ще правят после?Искат или не искат,печалбите на няколко корпорации не са толкова важни,колкото оцеляването на живота на планетата!
83
0
 
25
 
! Отговори
Инж. преди 5 години
Вижте, със сегашните технологии не съществува проблем да се произведе автомобил, който да не изисква подмяна на каквато и да е част 1 000 000 км. Не съществува проблем да се проектира пералня, която да е изправна 50+ години. И т.н. и т.н. Но това е в тотален разрез със стратегията на консуматорското общество. В повечето случаи ТВ се подменя не поради дефект, а защото е "остаряло". За телефоните даже няма да отварям дума.
82
1
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Много трудно ще стане това. Производителите няма да искат да произвеждат уреди, които работят дълго и се поправят лесно. Кой ще им прави оборота? Продажбите ще спаднат с 2/3 поне.
81
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с "програмираното разваляне" на уреди и не само го има още от зараждането на масовото производство. По Дискавъри имаше филмче, в което дъщерята на изобретилия на чорапогащниците обясняваше как първите такива са били изключително здрави и не са се късали... продажбите вървели, докато е бил нов продукта и после са спаднали рязко. Тогава му е поставена задача, да разработи такива, като днешните - лесно да се късат. Беше даден пример и с крушките за осветление - по същия начин.
80
0
 
4
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
До ВанкатаTук е тънкият момент.Според КЗП,продавача носи отговорност за срока на ремонта в гар.срок/30 дни/.Сервизите не носят отговорност за срока на отремонтиране на гар.уред.
79
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има много трикове с които си служат производителите,за да се разваля дадена стока,като например поставяне на пластмасови,вместо метални части,които се износват по-бързо или например принтери,който са настроени след определен брой принтирания да блокират,включително и електроника,която е програмрана продукта да не работи след определен срок на ползване,батерия,която лесно се уврежда след къс период от време и т.н.!Техниката не е по-различна,просто са хакнали малко електроника и нов дизайн!Техник