Решено: Държавите дружества ще произвеждат повече ток

Така щели да се стабилизират цените на борсата за бизнеса
25

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа "ден напред", което ще нормализира борсовия пазар. Това съобщи ресорният министър Теменужка Петкова след среща в КЕВР с шефовете на енергийните дружества и на  ръководителите на трите дружества от БЕХ, които осъществяват основните количества електроенергия, продаващи се на пазара "ден напред". - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток – 2" и НЕК.
Още по темата
Петкова обясни, че се е стигнало до решението да се вземат няколко мерки.

"От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа "ден напред", което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара", каза тя.

Освен това е било решено да се изработят нови стандартизирани профили.

"Ще направим анализ, за да проверим кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента "ден напред". След това имаме ангажимент по отношение на осигуряване на енергията за платформата "ден напред". А всички останали количества се продават чрез платформата на Българската независима енергийна борса. И сега целта е тези дружества да осигурят количества извън вече споменатите. До дни ще направим баланс на енергията, които дружествата могат да предоставя, и ще разберем кое дружество или кои ще са тези, които ще могат да предоставят такава", обясни Петкова.

Тя посочи, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност.

"Но има една особеност – това са разходите за въглеродни емисии, които ТЕЦ-ът прави. Така че това също трябва да бъде взето предвид. Това са разходи, които влизат в себестойността на централата", обясни енергийният министър.

Тя допълни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.

Според шефа на КЕВР Иван Иванов това ще стабилизира цените на Българската независима енергийна борса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
Сега е момента да "възкръсне" ТЕЦ Варна с цялата му нечистотия по закриването му, продажбата му и после със статута на резерв. Мръсни, алчни та алчни.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако Белене вече същестеуваше, щяха да се бият кой най евтино да продаде а не сегашното кой ще удари кьоравото с най високо предлагане.....евала Бойко, евала икономика, пак Путин ли ви дигна цените....
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не пуснат ТЕЦ Варна, нали три от турбините могат да карат само на газ. Евтино и чисто. Или го харизаха на Доган само за да *** пари от поддръжка на студен резерв, т.е. пари без да работи централата!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааааахахахахххх...Мъ нали беме пазърна икономика...А,кой ще плаща борчовете на държавните дружества...
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съобщение за борсите в Америка преди две седмици : ,, Невиждан досега срив 5 % ! "Съобщение за борсата в България :,, Увеличението на цената на тока за един ден е ..... 300 % !!!! " Теменужка Петкова : Борсата в България работи добре и цената е най ниска в сравнение с останалите ,, ЗАДНИТЕ БАЛКАНИ "
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тоя изстискания няма ли пенсионнан възраст.Докога тази гнусна крадлива пловдивска геберастка гни да ще си пълни гушката за сметка на народа ?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този кривогледия обаче на челото му пише как е работил цял живот началник. Е, с гърба на партията-майка разбира се, не ми изглежда да прелива от интелект и умения.
8
1
 
25
 
! Отговори
Баста! преди 5 години
Не се мотайте, а построете по-бързо АЕЦ "Белене" с държавни пари. Хем ще се самоизплати, хем ще регулира пазара. Стига сме плащали на разни хамерикански ТЕЦ-ове, частни ВЕЦ-ове и ВЕИ-та на алчни капиталисти.
7
0
 
18
 
! Отговори
До Нужето преди 5 години
Сетила се Мара да се побара !
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кои са тия държавни дружества, че да се прехвърля към тях?????? А, теменужжжжке?
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберазтките и пенсинираната Иъликтрика, пак са увеличили тихомълков Цинитие на тока. Последната ми сметка е почти двойно по-голяма от предната.
4
4
 
13
 
! Отговори
Такаа преди 5 години
некой сериозно се е захванал да клати властта. От всеки проблем се прави ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ. Бойко вече се чуди от къде да се брани. То не бяха "майки", то не бяха "жилетки", то "винетки" то "таранспорт", то "Джи пи та", "етнически" протести, тока си му е слабо място на Бойко, че на два пъти вече го свялят заради него... този път май се усети навреме, че трябва нещо да отлага проблемите до след изборите поне. Но разни наивни покрай него може и да изгорят...
3
0
 
31
 
! Отговори
радомир преди 5 години
Що бе, нали имаше предостатъчно ток?Да не се оказа че го е фанала липсата?
2
0
 
29
 
! Отговори
Мая преди 5 години
Така, така, пак опряхме до държавата, щото енергиините олигарси ще смъкват ако могат и по десет кожи. Кой им даде възможност толкова години да трупат милиони.
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахаха, ще умра от смях.Герберастката некадърност няма равна просто.И кои са тия държавни дружества, които ще произвеждат ток без пари.И кой ще им плати разходите по производството.Темунужка или приятелката й Гинка.Не е за вярване, че БГ е населена с толкова *** народ.Това го нямаше и при комунизЪма на Тодор Живков.