SpaceX размаха брадвата, съкращава служители

6000 са заети в централата и ракетната фабрика в Хауторн
Обновена: 14 яну 2019 12:46 | 14 яну 2019 12:30, Бойчо Попов
24
SpaceX размаха брадвата, съкращава служители
снимка: Ройтерс

Американският авиокосмически концерн SpaceX размахва брадвата в централата си в Калифорния.

Часове след изстрелването на първата ракета за новата година в петък сутринта компанията, ръководена от Илон Мъск, заяви на служителите си, че около 10% от работната сила на SpaceX ще бъде съкратена. Зашеметените работници са били изпратени рано у дома, за да изчакат на своите лични имейл адреси уведомяването за съдбата си, предава Bloomberg.

По-голямата част от над 6000 служители на Space Exploration Technologies Corp. са заети в централата и ракетната фабрика в Хауторн, Калифорния, а стотици други са базирани в Сиатъл, Флорида, Вашингтон и Тексас. Около 577 позиции ще бъдат съкратени в Хауторн, твърди Джен Вогел, изпълнителен директор на South Bay Workforce Investment Board.

Мерките включват мениджъри по производството, авиониката, специалисти по инвентаризация и по двигателите.

„Винаги е жалко, когато има големи съкращения", каза Вогел в интервю за Bloomberg в неделя. „Ние сме в контакт със SpaceX и трябва да предоставяме преходни услуги на засегнатите служители. В района на Лос Анджелис има много авиокосмически компании. Готови сме да помогнем на хората".

През 2018 г. SpaceX изстреля рекордните 21 мисии за клиенти, включително оператори на търговски спътници, НАСА и американските военни. Но размерът на пазара е ограничен, а президентът на SpaceX и главният оперативен директор Гуейн Шаутъл предупреди, че може да има забавяне на поръчките от страна на гео-телекомуникационната индустрия.

„През следващата година няма да има толкова много стартове, както през 2018 г.", каза той в интервю за CNBC миналия май. „За 2019 г. тенденцията е по-ниска".

Мъск създава SpaceX през 2002 г., за да революционизира космическата технология. Компанията и Boeing Co. имат договори с НАСА да превозват американски астронавти към Международната космическа станция. Въпреки продължаващата блокада на дейността на правителствените агенции се планира Crew Dragon на SpaceX да лети за първи път през февруари без хора на борда. Компанията работи и над космическа широколентова спътникова мрежа и Starship, по-голям космически кораб, предназначен да превозва хората до Марс.

Целия материал вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари