Цените на имотите растат по-бавно, но спад не се задава

Двустайните и тристайните жилища са еднакво желани
43
Цените на имотите растат по-бавно, но спад не се задава
Снимка: pixabay

Постепенно, но видимо забавяне в покачването на цените на имотния пазар се наблюдава през четвъртото тримесечие на 2018 г., според брокери.

Това все още не значи спад, нито има признаци за такъв. Банките кредитират повече сделки, а на пазара на недвижими имоти се наблюдава излизането на мащабни жилищни проекти и все повече купувачи бързат да си осигурят имот в момента на започване на строителството, отчитат от Arco Real Estate.

Статистиката на банките отбелязва огромен ръст при ипотеки с над 80% кредитно финансиране. За четвъртото тримесечие българският купувач е основен в пазара на недвижими имоти, което го прави и малко по-стабилен. Забелязва се тенденция купувачите да обмислят по-добре, преди да инвестират в недвижим имот и да не купуват на всяка цена.

78% от клиентите на агенцията са за апартаменти, като 71% от тях са предпочели тухлени жилища, а 74% от сделките са за жилища в нови тухлени сгради в строеж.

И през четвъртото тримесечие се наблюдава поддържане на повишен интерес към покупка на парцели основно за жилищно строителство. Търсенето на парцели за строителство на еднофамилни къщи е в районите около София с ценови рамки за Драгалевци, Симеоново и Бояна около 200 евро/м2, Бистрица – 150/м2, Горна Баня и Банкя – 100/м2.

Двустайните и тристайните жилища са еднакво желани, като сред двустайните апартаменти най-предпочитани са тези при цени между 60 000-80 000 евро, а при тристайните жилища – 120 000-170 000 евро, като бюджети от 150 000 евро за тристаен апартамент вече са често срещани.  Предпочитани са сградите в процес на строеж на различни етапи от строителството.

Ръст бележат сделките с къщи в населени места близо до София в ценови диапазон от 25 000 до 60 000 евро.

Висок интерес за покупка брокерите наблюдават към районите Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина.

Среден интерес за покупка има към Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев.

Нисък е интересът за покупка за Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орлондовци, Павлово.

Общо за столицата средната офертна цена е около 1100 евро/кв.м за двустаен и 1080 евро/кв.м за тристаен апартамент.
 
Все повече българи търсят убежище за спестяванията си чрез инвестиране във ваканционни имоти както по Черноморието, така и в ски курортите. Това е продиктувано от възможността за получаване на допълнителни доходи при отдаване под наем.

На Българското Черноморие най-търсени остават имотите на вторичен пазар, в следствие на многото препродажби от чужди граждани, като сред тях най-желани са 2-стайните апартаменти на цени до 35 000 евро и студията - до 20 000 евро. 

Водещи сред най-желаните локации са районите на Слънчев бряг и Свети Влас, поради големия брой на изгодни предложения, следвани от Несебър, Равда, Созопол и районите в близост до Бургас и Варна.

Ако при покупката на имоти в големите градови се разчита предимно на финансиране чрез банково кредитиране, то по Черноморието сделките се извършват предимно със собствен капитал. Средните цени, на които са се сключили сделките с двустайни апартаменти, са до 35 000 евро, със студия – 20 000 евро и с тристайни – до 60 000 евро.

По отношение на жилищните имоти през 2018 г. водещо е било търсенето на апартамент за покупка, като в началото на годината най-търсени са били тристайните жилища със средни цени между 100 000 и 135 000 евро. В средата и към края на годината клиентите са се ориентирали предимно към двустайни апартаменти, като средните им цени са били в диапазона между 64 000 и 70 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
The real Man преди 5 години
До Пешо.....направо ще станат като по времето на бай Тошо.....
32
0
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
1 Чуждите фирми за събиране на данни, кол центрове и разни аутсорсинга компании се пренасят в Индия и Китай.2 Вдигане на данъците за имоти и такса смет.3 Повишаване на лихвите.4 Повече производствени компании в малките градове.Цена на имот в София се сриват на равнище от 1995 г. 300 еуро.
31
0
 
5
 
! Отговори
DIMITROV VD преди 5 години
До Анонименще има да чакаш в СОФИЯ цени на 400 евро....Такива няма никъде, в никоя балканска столица....а и защо трябва всички да са в София???
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DIMITROV VDще ви дам пресен пример за поевтиянване - вижте цените 2007-2008 и цените през 2012-2014 г. Има спад. В момента кривата на цената е в пик и ще падне. Вижте предложенията по Банско, Слънчев бряг и други, всичко се продава на себестойността си на по 400 евро квадрата.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DIMITROV VDта това което искам да кажа, че освен ниската лихва нищо друго не е фактор, който да определя високите цени в момента и то това е спекулативен фатор. Предлагането ще надвиши търсенето, много апартаменти ще останат без купувачи и без наематели и това няма как да не натисне цената надолу. Така, че аз лично ще изчакам 2-3 години, а и повече, защото като купиш имота кредита го предоговаряш с всяка банка, но цената я договаряш веднъж. И смятайте така колко средни заплати дадохте 90-те
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DIMITROV VDПазара има принципи - търсенето и предлагането определят цената, и винаги има една крива на растеж и спад. При имотния пазар много фактори влияат пряко на търсенето и предлагането, т.е. на цената. 25 процента празни жилища в София, София основно се пълни от вътрешна миграция, т.е. от български градове, които все повече намалят и застаряват, за последната година се раждат около 12-13 хил деца в София, та растежа на София не е верен.
27
3
 
4
 
! Отговори
DIMITROV VD преди 5 години
нищо няма да поевтинее....не се надявайте...от ден на ден всичко е по-скъпо....енергия,храни,горива,застраховки...В никоя балканска столица не е по-евтино от София...а и цялата страна се е изсипала в нея....и още прииждат....просто заради по-високите за във бъдеще лихви,поскъпването ще забави своят ход....моето жилище е закупено 90-те години...сега е 15 пъти по-скъпо...да е поевтиняло???
26
14
 
5
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
Само през 2018 г., трима мои познати българи работещи зад граница, закупиха жилища в София. Започва масово купуване от българи над 50 г. които искат да си осигурят дом за старините и чакат пенсиониране, за да се завърнат. Предстои бум на купувачи от този вид! Цените няма да падат, колкото и да не ви харесва и да ,, плякате,, минуси, тпва е реалността. Не съм мародерстващо ,,брокерче,,!
25
1
 
23
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
Това брокерите са като латерна - навиваш ключето и изслушваш всичко горенаписано. Без промяна вече 20 години! Не е ли време за независими анализи, Днес?
24
3
 
8
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Ааа,не се задава. Я помислете и пак напишете. Италехit ще Е скоро по екраните .
23
2
 
9
 
! Отговори
lorda преди 5 години
Аз си купих в Евксиноград цеите са ми Ок , чакам гладните украинки да ги зажижам вие нали прогонихте рускините татарски фашунгери яжде краставици сега политикани
22
3
 
25
 
! Отговори
марко преди 5 години
Поръчкова статия
21
3
 
11
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Те вече са в градовете "селяните" както ги наричаш. В селата живее 10% от населението старци над 50 и роми. В малките градове също. 70% живеят в топ 10 града
20
12
 
5
 
! Отговори
The real Man преди 5 години
таман селяните ще си останат на село...
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешни брокери, кой ви вярва на вас..
18
0
 
23
 
! Отговори
Банкер лъжец преди 5 години
Подготвям почвата за меко-твърдо приземяване...на невежи длъжници...пак ще има кредит бушонинг докато лятото англичаните практикуват на Слънчака балконинг
17
2
 
37
 
! Отговори
Лъжци преди 5 години
Пак почвате с изкуственото вдигане на цените.
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средата на годината! Лихвите нагоре, цените надолу. Следете ЕЦБ .
15
1
 
38
 
! Отговори
Иво Недялков преди 5 години
Недвижимите имоти в БГ - пирамиди, фараони и балъци за милиони!
14
1
 
49
 
! Отговори
Язека преди 5 години
Спад се задава, щото световната икономика влезе в рецесия края на миналата 2018...Просто още не сте го усетили, тъй като при нас нещата се случват със закъснение. Когато дойде, ще е рязко и изведнъж. Подготвяйте се по-отрано и не бързайте да ставате горди собственици на 85 квадрата в перспективен комплекс в Бонсови поляни за изгодните 130 хил евро...и по възможност не теглете заеми. Thanks me later.