Как ще раздвижат "спящите" акции от масовата приватизация?

Финансовото министерство готви мерки, обсъждат ги месец
25
Как ще раздвижат "спящите" акции от масовата приватизация?
Снимка: Dnes.bg

Министерството на финансите готви мерки за раздвижване на "спящите" акции от масовата приватизация.

Ведомството публикува за обществено обсъждане Концепция за личните сметки на физически лица, водени от "Централен депозитар" АД.

Още по темата
Срокът за изразяване на мнения и становища по нея е 30-дневен и приключва на 15 февруари.

В концепцията са разписани конкретни действия за решаване на проблеми, натрупани и обсъждани многократно от инвестиционната общност по темата. Предвидено е провеждането на широкомащабна информационна кампания, насочена към притежателите на ценни книжа, които могат да бъдат търгувани публично.

Целта е да се активизират акционерите, в рамките на предварително определен срок от една година, да предприемат действия по прехвърлянето им от лични сметки към подсметки при инвестиционен посредник.

След изтичане на този срок акциите, дефинирани като "спящи", ще се прехвърлят в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу книжата си лицата ще получат дялове от фонда, равностойни на притежаваните от тях акции.

Предвижда се след изтичане на 5-годишен срок, в случай че лицата продължат да проявяват незаинтересованост, паричните средства, съответстващи на непотърсените дялове, ще бъдат внесени в полза на обществения интерес.

В рамките на предвидената информационна кампания и неактивните притежатели на акции в непублични дружества от масовата приватизация ще бъдат насърчени да активизират своето участие в тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък няма един коментар, където да ни каже какво да правим с акциите, които вече сме видяли, че имаме в посочения сайт. Каква е работата на инв. посредник -не само да ти каже какви фин. инструменти имаш при проверката в сайта а и как да боравиш с тях.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как допуснахме простотията и наглостта да ни управляват вече 10 години?
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето #КОЙ ще спечели - инвестиционните посредници, шефовете на бъдещия общ фонд, администрацията и евент.Горанов, който ще гушне непотърсените бонове. А ние ще плащаме още таксички за да получим "тоалетна хартия". Това е поредната бандитска идея.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Починалите притежатели на бонови книжки имат наследници.
19
1
 
12
 
! Отговори
Kрай преди 5 години
Ще ядете сирене от Николай Банев и другите приватизатори! Знаете от къде!!!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Moite akcii gi dadah na angliiskata imperatrica...ma tia vi farlila euto...mai gi prodala v afrika...afrika idva da si zemi akciite...varda europpa..aaaaa...
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето акции са с неясен собственик, защото собствениците отдавна вече са си отишли от този свят. Тогава цялата кампания беше такава измама, че на никой не му е хрумвало да пази наследството си от бонови книжки. Още повече, че повечето предприятия след това бяха умишлено фалирани и разпродадени на части. Тъй че на кой му пука. Абсолютно незаконно е да отнемат по давност собствеността на хората, но от друга страна, то няма и кой да си потърси правата. Да закриват държавата най-накрая!
16
1
 
21
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Е как няма да са спящи , аз исках да си взема парите от боновата книжка , и се зарадвах че фонда след 2-3 преименувания още не е фалирал . Цената на акциите от книжката са 20 лева . За да си взема парите отидох при инвестиционен посредник , те ми казаха трябва да ви извадим справка от централен депозитар + такса за тяхната услуга и накрая трябваше и да им доплащам .. и аз им казах благодаря и си тръгнах ... те така с тая далавера .... цялата държава е една измама
15
2
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
до ZohanПраво в десятката! Герб само от това разбират, за да пълнят хазната. Другото перо-"усвояването " на евросредствата, пълни авоарите им.
14
1
 
7
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Като ги обложат с данък. Ето как!
13
1
 
25
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Някои изкупеха на безценица от хората книжките им, и чрез боновата приватизация станаха милионерите днес. Други пък-прилъгаха работниците за -работническо-мениджърска приватицация, и после работниците пиха студена вода. Сега, и първите, и вторите, спечелили от приватизацията, се изживяват като крупни бизнесмени и олигарси, заедно с хората, започнали с червените куфарчета едно време. Каква икономика очаквате от хора, започнали"бизнеса " си с далавери и измами????
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където гербавите са минали, дори трева не никне! Мазало е навсякъде. Пълни каши. Калинки некадърни.
11
2
 
18
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 5 години
С дружни усилия и с подкрепата на верните ни евроатлантически другари усърдно строим новия интернационален социализъм!
10
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При новия световен ред е така. Ако наследтвото имотите и активите останат непотърсени за определено време, те стават собственост на държавата. Всяка собственост има срок на годност при неактивност и след това подлежи на автоматична служебна национализация.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От кога държавата има право да се разпорежда с активите на физическите лица?"--------------------------Буда Тиквоний прилага ленинската теория за експроприация на часната собственост.
8
3
 
11
 
! Отговори
антиседераст преди 5 години
Абе какво стаа сс ед ера с ки те приватизационни бонове дето излъгаха някога народа да си купи ?
7
6
 
16
 
! Отговори
T преди 5 години
Утре ей така ще ви накарат да си предадете бижутата и приборите - златни, сребърни, ценни. В срок до 24 часа на посоченото място. Иначе идват и влизат с тарана у вас, а може и това "у вас" да ви го вземат. Приеха подобни закони в последно време.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По закон в България няма частна собственост. Всичко е собственост на държавата и тя го дава под наем на пролетариата. Например жилищата представляват дългосрочни заеми със сток на изплащане 100г.Автомобилите също за на изплащане.
5
1
 
14
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Ха-ха , това е национализация - страна член на ЕС в 21 век!!!!.Друг е въпроса , че тези спящи акциии са на едни полумрели компании .на ддна борса с дневени обороти подобни на оборота на голям хранителен магазин в краен квартал.Бабички , старци и тия който чакаме да се върнат ще са загубилите
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са между живите. Който бърка в тоя фонд ще се облажи. Истинските работили за тия активи и те не са живи. Те са истинските роби на болшевизма. ТОВА НИ ОСТАВИ СОЦА. ЕДНА ИЗМАМА ЗА РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ.