Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си
19 яну 2019 07:48,
269
Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?
Снимка: Булфото

Близките на Калина Симова, която бе убита от партньора си в столичния "Банишора", никога не са получавали информация да е била насилвана от него. При по-голямата част от делата за домашно насилие през 2017 година, има данни, че такова се е случвало и преди.

Още по темата

Eдин от най-близките приятели на жертвата Калина Симова не може да си обясни убийството на момичето, което определя като “много добро и борбено”.

“Беше от страхотно семейство, с много добри родители, образоваха я, дадоха й прекрасен старт в живота”, казва той пред bTV.

Близкият на Калина не иска да разкрива самоличността си, тъй като се страхува извършителят да не потърси отмъщение.

Той разказва, че Калина и приятелят й били постоянно заедно и нямали проблеми. Васил се пренесъл в дома на Калина, който й бил даден от родителите й. Скоро след началото на връзката им открили, че имат много общи интереси, и двамата обичали много зимните спортове. Сноубордът бил едно от хобитата им, което ги сближило много.

"Поне това, което съм чувал от нея, е, че той добре се държи. Даже искаше да имат по-сериозна връзка, да имат деца", добави близкият на Калина.

Случаи като този на Калина не са единични. Само за 2017 година жените, убити от мъж са 37. Има 11 заведени дела за домашно насилие от партньора. При 9 от тези 11 случая има данни за предходно домашно насилие.

Още по-стряскаща статистика - 5 от жертвите са сигнализирали официално на органите на реда и са търсили защита от насилника, а 8 от жертвите, които са били физически насилвани в миналото, са били убити.

Диляна Маркова, която работи като юрист във фондация “Анимус”, казва, че случаите на домашно насилие се увеличават изключително бързо. Само от началото на годината, убитите от партньора си жени са 2.

"Ние сме имали случаи, когато пострадала е със счупена бедрена кост, която е една от най- здравите кости в човешкото тяло. Единствената мярка, която съдът й даде, беше упражняващият насилие да се въздържа от насилие.", разказва тя.

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си.

Често съдът задължава извършителя да посещава програми, в които да излекува склонността си към домашно насилие. Когато обаче фондацията уведоми прокуратурата, че въпросният не посещава програмата, отговор от страна на прокуратурата не следва, а санкции за насилника не са предвидени в закона. Според Диляна Маркова това е един от най-големите пропуски в системата.

В България все още не съществува официална статистика за броя на жените, жертви на домашно насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неее, те жените не искат да им се караш. Даже и във форуми и сайтове не трябва да спориш с тях, как си позволяваш? :)) Как въобще си позволяваш да не се съгласиш с тъпoто мнение на някаква жена? Може да ти окeндза целия живот... амааа... Ако я отсвириш при първата грешка, грешен си. Ако я съветваш с цел да се научи и да и дадеш шанс да си запазите връзката, пак си грешен. :))) Само на скaпаната жена скандалджийка и е позволено да вдига скандали, на мъжа не! Търкания му се вика, модерно!
173
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия жените за пари се продават на мутри после все мъжете са им виновни.
172
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Жена ти ти е партньорка, не ти е робиня, куче или дете, че да я възпитавш."А ти кво си тръгнала да ме поучаваш, че все едно ще ме възпитаваш, а даже и гаджета не сме. Кой ли ненормален смачкaняк с ударено в земята самочувствие ти търпи плоските поучения всеки ден. Тук за 5 коментара си алогична, а някой закъсал ти търпи характера постоянно. За съжаление сте и ти и мъжа ти, ако въобще има такъв будала.
171
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние какво да направим,че си е избрала мутра аз не бих избрал мутра ако бях жена а свястно ,слабо добро, дори и без пари момче.
170
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е търсела това е намерила колко още ще пишета за тая.Напишете за оная убила мъжа си.После жените не убивали мъже нали.
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taя си намеир това което си търсеше
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен до 184 преди 5 години
Неграмотния говори за неграмотност ок.
167
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanКогато някой греши, не е нормално да му носиш цветя с шоколадови бомбони, а нормалната реакция е да му обясниш и ако трябва да му се скараш. Да се скараш с някой е равно на "търкания". Да са благодарни повечето жени, че мъжете ги търпят без дори да им се карат.
166
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Lan1. "НЯМА връзка без проблеми, даже и без кавги."2. "Ами и аз щях да си тръгна от тебе, що смяташ, че можеш "да се скараш" на жена ти, все едно ти е дете или кучето...така ще да е."И двата цитата са твои. :)))Значи излиза, че само жените могат да врякат в семейството, а мъжете трябва да си мълчат. АХАХАХ!!!
165
3
 
2
 
! Отговори
Смешни преди 5 години
До цицан.ата Лан .Че вие жените винаги смятате мъжете са за по-долу от вас. Прочети още на:
164
3
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
176та така - гледай собствения си телевизор, чети книжки ...повече и сигурно ще имаш по-голям успех сред жените.
163
2
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
а днес, неверниците, по минусите, които ми поставят ще ги познатете!
162
6
 
6
 
! Отговори
Lan преди 5 години
171 Абе какво правите тези дни в училище - НЯМА връзка без проблеми, даже и без кавги. Нормално е всеки да има някакви претенции "фасони" и е нормално невинаги да има баланс. НЕ е нормално да се "скарваш" на някого, защото това предполга, че се имаш за нещо повече от него, което във връзката мъж/жена е недопустимо. Това са отношения за зрял/незрял човек - демек - баща/дете. Ако смяташ, че единият партньор е по-долу от другия, никога няма да намериш свестен партньор.
161
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanАма нали каза, че нямало връзка без търкания и ако искам такава връзка, значи си търся кyче. Ти самата го каза. А после сега казваш, че не можело да има търкания, не можело мъжът да недоволства. Ами от къде тогава тия търкания, само от жената излиза, че може да са според тебе.
160
4
 
8
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Ако жена ти прави тъпотии, защо си с нея? А, да защото нормална жена никога няма да позволи да ѝ се скараш, щото след това може пък да решиш и да я накажеш, пък може и някое възпитателно шамарче, а? Кое не схвана - големите хора обсъждат проблемите си ЗАЕДНО, после търсят решение ЗАЕДНО, ако се карат, пак се карат ЗАЕДНО. Жена ти ти е партньорка, не ти е робиня, куче или дете, че да я възпитавш. Та развивай си я ти теорията за меркантилните жени...тя ти е утешението.
159
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanЗначи си дойдохме на думата и ти някак си дори без да искаш, неусетно призна, че според теб е нормално жената да прави фасони на мъжа, но ако мъжа прави фасони на жената ти казваш, че не е нормално и даже казваш и аз щях да си тръгна от тебе, що смяташ, че можеш "да се скараш" на жена тиПък няколко коментара по-долу пишеш... че не била възможна връзка БЕЗ търкания.Последно? :))) Значи искаш връзка с търкания, но само жената има право да повиши тон и да прави забележки, така ли?
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените не струват масово
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanА кво, да и мълчиш и да я поощряваш с морковче когато прави тъпoтии ли????
156
3
 
3
 
! Отговори
Готин мъж преди 5 години
Лан е една женнена самотна мацка,жалко ,че не си оставя телефончето или фейсбука ако остави може да намажи и дете да си направим даже
155
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
трябва да си призная, че майка ми ме е възпитала. с колко от вас това не е така?за какъв патриархат ми говорите тогава? но, я ми кажете, ***.. кой от вас може без жените и тяхната мека прилъстителност, в чиито скут всеки си пояга... ах!дали калина е виновна, или васил. на този *** въпрос ни отговаря жертвата, която е мъртва..