Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си
19 яну 2019 07:48,
269
Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?
Снимка: Булфото

Близките на Калина Симова, която бе убита от партньора си в столичния "Банишора", никога не са получавали информация да е била насилвана от него. При по-голямата част от делата за домашно насилие през 2017 година, има данни, че такова се е случвало и преди.

Още по темата

Eдин от най-близките приятели на жертвата Калина Симова не може да си обясни убийството на момичето, което определя като “много добро и борбено”.

“Беше от страхотно семейство, с много добри родители, образоваха я, дадоха й прекрасен старт в живота”, казва той пред bTV.

Близкият на Калина не иска да разкрива самоличността си, тъй като се страхува извършителят да не потърси отмъщение.

Той разказва, че Калина и приятелят й били постоянно заедно и нямали проблеми. Васил се пренесъл в дома на Калина, който й бил даден от родителите й. Скоро след началото на връзката им открили, че имат много общи интереси, и двамата обичали много зимните спортове. Сноубордът бил едно от хобитата им, което ги сближило много.

"Поне това, което съм чувал от нея, е, че той добре се държи. Даже искаше да имат по-сериозна връзка, да имат деца", добави близкият на Калина.

Случаи като този на Калина не са единични. Само за 2017 година жените, убити от мъж са 37. Има 11 заведени дела за домашно насилие от партньора. При 9 от тези 11 случая има данни за предходно домашно насилие.

Още по-стряскаща статистика - 5 от жертвите са сигнализирали официално на органите на реда и са търсили защита от насилника, а 8 от жертвите, които са били физически насилвани в миналото, са били убити.

Диляна Маркова, която работи като юрист във фондация “Анимус”, казва, че случаите на домашно насилие се увеличават изключително бързо. Само от началото на годината, убитите от партньора си жени са 2.

"Ние сме имали случаи, когато пострадала е със счупена бедрена кост, която е една от най- здравите кости в човешкото тяло. Единствената мярка, която съдът й даде, беше упражняващият насилие да се въздържа от насилие.", разказва тя.

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си.

Често съдът задължава извършителя да посещава програми, в които да излекува склонността си към домашно насилие. Когато обаче фондацията уведоми прокуратурата, че въпросният не посещава програмата, отговор от страна на прокуратурата не следва, а санкции за насилника не са предвидени в закона. Според Диляна Маркова това е един от най-големите пропуски в системата.

В България все още не съществува официална статистика за броя на жените, жертви на домашно насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
1
 
! Отговори
Lan преди 5 години
:) Тогава ще разбереш точно колко са ценни и "фасоните" и "скандалите" - самотата е да си мъртав, но все още да ходиш по тази земя.136, ако мъжът взима заплата под ръба на оцеляването е нормално...не можеш да искаш от жена да застраши децата си! Това биха били твоите деца. Можеш да предложиш друг начин за оцеляване - като например собствена градина с продукция...жените не са чак толкова придирчиви и меркантилни.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 138 преди 5 години
85 ПРОЦЕНТА РАБОТИ ЗА ПОД 900 ЧИСТО И 95 ЗА ПОД 2000 ЧИСТО НЕ ЛЪЖИ ПОГЛЕДНИ СТАТИСТИКАТА НА НОЙ.
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanГоляма грешка. Богатите рядко остават самотни, защото за тях винаги има една опашка кандидатки пред вратата им.
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
70% от народа работи за под 1100 лева, уважаеми!
130
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
134ако си милионер и те гледа в устата без взаимно уважение и привличане, то ти не си женен, а си напазарувал робиня. Ако имаш достатъчно интелект да го схванеш, ще страдаш страшно много и ще си умреш самотен. Това е един от основните проблеми на богатите...самотата.
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво ако мъжа взима под 1500 2000 заплата е безперспективен и никога няма да разбере какво е жена ли ами да се емигрира дории на 70 80 годинишните не докосвали жена ще го кажа .Значи ако не си мутра или програмист или лекар милионер никога гадже няма да си хванеш. 95 процента от бг народа работи за под 2000 чисто на месец.
128
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 5 години
132,Ами ти не си тя, не знаеш какво си залужава според нея! Опитай се да обуеш едни обувки 36 номер - да знаеш, че на мен са ми страшно удобни...Иначе и жертвата и насилникът имат проблем със светоусещането...винаги!
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Lan"Женати ако не те уважава независимо дали имаш или нямаш пари, нямаш работа с нея."Именно! Обаче ако си милионер, в повечето случаи ще те гледа в устата, ще ти бели рохки яйца, а ако си обикновен човек, който по стечение на някакви обстоятелства се намира във временно затруднение (както се случва с много хора в тая държава), вероятността да вземе да ти мрънка и да ти прави фасони тая жена, се увеличава с поне 45-50%.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 131 преди 5 години
Тук коментари пишат не един а доста а ти си мислиш,че е само един .Като гледам жените отписват мъжа ако не е бизнесмен ,мутра и не е най-малко милионер
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanСещам се за случай в който жена с 4 деца си намери мъж, който определено НЕ СИ заслужава, той взимаше 700 лева заплата (или 750, не съм сигурен, но пък е почти същото) и живееха на квартира. Направиха си още 2 деца. Тя получава около 1200 лева, кофти характер е също, в смисъл надменна и взимаща се за повече от другите, а реално е кyха лейка. И доста дразнеща. Не се кипри много, но все пак се кипри, все пак е жена. И гледат 2 кучета и 2 котки и рибки и папагал. И вече години са заедно.
124
3
 
5
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Ами за всяка жена е различно! Те за това хората се намират. И да, има жени, които харесват "алфа мъжкари", които са агресивни и никой не може да ги убеди, че агресията не е запазена само за другите, а в момент на слабост ще отиде и към тях. Това е една от причините много жени да се връщат при насилниците си: "Той е най-прекрасният мъж, когато се извинява (за поредния побой)!". Това е сбъркано възприятие за закрилническата роля на мъжа...
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanДефинирай какво разбираш под "ако мъжът си заслужава". ;)
122
3
 
6
 
! Отговори
Lan преди 5 години
:) Пак ги поставяш хората в рамки...Личното ми мнение е, че ако мъжът си заслужава, жената няма да го остави и реципрочното е вярно. И има страшно много примери от ежедневито, които го потвърждават - стабилни семейства с всякакъв паричен статус. А разводите и безразборните връзки са най-чести...сред милионерите, това е по статистика! Просто защото могат да си го позволят. Женати ако не те уважава независимо дали имаш или нямаш пари, нямаш работа с нея.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Махни другото, ами ако е мутра, той бързо ще и намери на нея заместител, ами тя като е някакъв паpцал, по-трудно ще се котира. Пък с възрастта, колкото повече остарява, толкова по-трудно. А той ще си намери ако иска и 20 годишна.
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanВиж сега. Бързаш да се репчиш и да говориш едно такова, "нахакано", без обаче да се замисляш. :)Не ти ли идва на ум, че жените много по-рядко си позволяват да правят номера и да изневеряват на мутри? Нали ако много вземе да и играе устичката, ще я изгони и ще трябва сама да си плаща прическите и козметиките? Пък много им се влеснява да се правят на отворени, ако мъжът е в някакво временно затруднение. (Ако не е мутра и си търси работа по честния начин.) И търсят друг и изневеряват...
119
2
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
119Аз никога не слагам под калъп хората - има "мутри" тип гардероб, които са добряци по душа. Има много богати хора, които са свестни има и много бедни и слаби хора, които са свестни, даже гениални...Иначе Елена е изключението, обикновено убийците са по-бедни. Обществото го прави това - идеалът са парите, нормално е бедните мъже да имат повече комплекси и нормално жените да ги отбягват по ред причини, това е само една от тях!
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не напишете за оная дето е убила мъжа си заради пари и имоти статия
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бий ме давай ми пари и ще съм с теб те това им е мотото на жените
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 120 преди 5 години
Аз не искам да докарвам меркантилната жена, преценявам го по-вида му.Избирате си ги такива, няма да си изберете някой слаб ,умен, маратонец , джентълмен или цигулар например.
115
2
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
116Мутра, която живее на квартира в "Света троица" :), голям келипир, голяма меркантилност - няма що. Само външно не съм го преценила добре, наистина има някакво тяло...ама е далеч от богата мутра и меркантилната жена, която всички се опитват да докарат.