Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си
19 яну 2019 07:48,
269
Калина и Васил нямали проблеми. Но как се стигна до убийството в "Банишора"?
Снимка: Булфото

Близките на Калина Симова, която бе убита от партньора си в столичния "Банишора", никога не са получавали информация да е била насилвана от него. При по-голямата част от делата за домашно насилие през 2017 година, има данни, че такова се е случвало и преди.

Още по темата

Eдин от най-близките приятели на жертвата Калина Симова не може да си обясни убийството на момичето, което определя като “много добро и борбено”.

“Беше от страхотно семейство, с много добри родители, образоваха я, дадоха й прекрасен старт в живота”, казва той пред bTV.

Близкият на Калина не иска да разкрива самоличността си, тъй като се страхува извършителят да не потърси отмъщение.

Той разказва, че Калина и приятелят й били постоянно заедно и нямали проблеми. Васил се пренесъл в дома на Калина, който й бил даден от родителите й. Скоро след началото на връзката им открили, че имат много общи интереси, и двамата обичали много зимните спортове. Сноубордът бил едно от хобитата им, което ги сближило много.

"Поне това, което съм чувал от нея, е, че той добре се държи. Даже искаше да имат по-сериозна връзка, да имат деца", добави близкият на Калина.

Случаи като този на Калина не са единични. Само за 2017 година жените, убити от мъж са 37. Има 11 заведени дела за домашно насилие от партньора. При 9 от тези 11 случая има данни за предходно домашно насилие.

Още по-стряскаща статистика - 5 от жертвите са сигнализирали официално на органите на реда и са търсили защита от насилника, а 8 от жертвите, които са били физически насилвани в миналото, са били убити.

Диляна Маркова, която работи като юрист във фондация “Анимус”, казва, че случаите на домашно насилие се увеличават изключително бързо. Само от началото на годината, убитите от партньора си жени са 2.

"Ние сме имали случаи, когато пострадала е със счупена бедрена кост, която е една от най- здравите кости в човешкото тяло. Единствената мярка, която съдът й даде, беше упражняващият насилие да се въздържа от насилие.", разказва тя.

Според данни на “Анимус” всеки 3 от 5 жени се връщат обратно при насилника си.

Често съдът задължава извършителя да посещава програми, в които да излекува склонността си към домашно насилие. Когато обаче фондацията уведоми прокуратурата, че въпросният не посещава програмата, отговор от страна на прокуратурата не следва, а санкции за насилника не са предвидени в закона. Според Диляна Маркова това е един от най-големите пропуски в системата.

В България все още не съществува официална статистика за броя на жените, жертви на домашно насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanКажи ми една типична "мутра", която да е нормален човек. Няма такива. Другите не са с телосложението на "мутри", но манталитетът им е същият, което компенсира. На не знам си коя мъжът и какъв бил, какви очилца имал, дреме ми на шмaйзера, нали и той е някакъв играч, то в тая държава малко хора от тия същите правят по честен начин многото пари.
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 115 преди 5 години
Под мутра визирам основно външен вид.Не говоря толкова за това, какви са му доходите.
112
2
 
2
 
! Отговори
Lan преди 5 години
115А що - аз от одеве буча, че подобното се привлича от подобно. :) Демек - аз съм си намерила точно мъж каквъвто искам! А мутрите не са ме привличали никога, даже и в пуберитетна възраст...
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 112 113 преди 5 години
Комплекси нямам, не деля жените на мацки и обикновени и мозък имам.Но ти лепиш етикети.Казвам в магазина какво се предлага.Мутрите обират каймака ,факт който в статия като тази се доказва от самата статия.Това е госпожице психолог/психиатър, около 25 30 годишна.Убиеца на Виола беше мутра с диагноза.
110
3
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Убиецът на Виола - някакъв хилав непрокопсаник, май безработен беше този. На тази 16-годишната последно - РАЗНОСВАЧ на хляб - хилав и 65 годишен. На онова клетото детенце - братовчеда дето го уби - хилав и работещ на две места. ТА? ЕДИН ПРИМЕР ЗА МУТРА?
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanЩо не си кажеш, че си жена с високо самочувствие, която обаче е от неудачниците, които никой не е поискал и това и мачка част от самочувствието и завижда как момчетата са искали "силиконки". Явно и ти си гонила дивото, пък си изпуснала питомното и сега всички мъже са ти криви. Ами опитай се да бъдеш по-женствена и ще стане работата. Това не значи да си правиш маникюр и прически, а просто да имаш добро сърце и да си вярна. Приятелски съвет!
108
3
 
3
 
! Отговори
Lan преди 5 години
111 я взе леко да ми писва. Комплексрите убиват и насилват - това няма връзка нито с парите, нито със силикона, нито с татуировките, дори и с интелекта! Хайде някой поддръжник на "мутренската теоерия" да покаже някоя снимка на мутра-убиецнаженаму. Щото аз не се сещам за нито едни! На Елена мъжа беше някакъв дребен чичка с очилца, вярно богат, ама далеч от образа на "мутра", по-скоро интелегенте изглеждаше, сам си е натрупал парите поне.
107
2
 
4
 
! Отговори
Lan преди 5 години
104,чай бе - кои "яки мацки" - тези нагримосаните тип магистралка ли?! Щото по мои спомени скромните и добри момичета също си стояха самотни :), щото скромните и добри момчета на тази възраст зяпат по "бабаита на класа" и му завиждат за магистралките. Ако успееш да се отървеш от комплексите си в следгимазиална възраст и започнеш да оценяваш хората не по силикона и бабитлъка, непремено ще те забележи някоя свястна жена.
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като казвам "златната ябълка", нямах предвид нещо скъпо, а го използвах като метафора за нещо "хубаво". Обаче очевидно твоят мозък си те влече да монетизираш информацията която обработваш. И затова не са ти ясни нещата относно биологията и меркантилизма и ги бъркаш кога-кое. Нека кажем "хубавата ябълка", че да разбереш. Хубавата ябълка не е непременно силиконка, обаче днешните български ябълки предпочитат предимно праcета да ги ядат. Може Пенчо да е читав обаче тя наистина ще пробва първо мутра
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърнето си намерила похлупака,защо при двойки от яка мацка с нормално слабичко ,умно момче убиства няма.Винаги убиствата са при меркантилна ,татуирана, *** с татуирана дебела, гологлава мутра с пари.Или от жени наръгали мъжете си ,заради това,че искат да им вземат имотите и парите в повечето случай.
104
2
 
5
 
! Отговори
Змиярник преди 5 години
Представи си че дете момче на 13 годинки е богат и жените на по 23 , 25г да излизат с това дете и да го цункат и от туй нагорето да вземат парите от детето. Каква наглост. Нали защото децата се манипулират лесно. И ще му кажат миличък дай милионите да ти купя подаръче. И жената му купува играчки за по 100лв и другите пари ги взима. А детето от де да знае как се купува и ко става. Жените са змии.
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 108 преди 5 години
Сладките ябълки прасетата ги хапват да ти кажа.
102
3
 
2
 
! Отговори
Lan преди 5 години
101:) А, извинявай, ама хората, даже и мутрите и силиконките НЕ са стока, са хора! Можа да са ограничени интелектуално, но все пак - хора. :) И най-красивите и скъпи италиански бутуши, ако ти убиват НЕ са за тебе. Хлябът - може да е полезен за мнозина, но за диабетиците е вреден и т.н. - за всики нужната и полезна стока е РАЗЛИЧНА, защото ние сме различни, а "златната ябълка" е ценна само поради меркантиланта ни консуматорска природа - това е ненужна никому стока!
101
2
 
3
 
! Отговори
Прелъстител преди 5 години
Затова като ми се оплакват им казвам,че те са си ги избрали такива,ако си избираха такива като мен, няма да има драми а само хармония ,страст ,секс и тнт
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение дали е силиконка или не е, в крайна сметка мутрите ви ги oправят всичките, защото всичките търсят мутри, а накрая си взимат силиконка.
99
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако идете в което и да е училище, ще видите якия бабаит на класа как е взел яките мацки, а скромното умно,добро момче е в ъгъла незабелязано.Това е и навсякъде.
98
1
 
7
 
! Отговори
80/20 преди 5 години
Искаш да кажеш че 80% от жените се целят 20% от мъжете. А другите 80% са бедни и скапани. Е затова жените ще страдат още. Не забравяйте 80/20 правило.
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената избира по -това колкото по -грозен агресивен , дебел и с повече пари е.А не по отношение,характер и красота гаджето си.Меркантилни и безцеременни са до последната.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LanНе си прав. Ако една стока е добра, то значи тя е добра за всички хора, без значение дали са богати или клoшари.Златната ябълка си е златна в каквато и ръка да попадне. В млада, в стара, в сбръчкана, в мръснa, в изцапана с вар или масло.Може би ме бъркаш с другия коментиращ, който се оплаква от мутрите. Ами, да ти кажа честно, момчето е по-прав от теб. Прав е като цяло за мутрите. А аз не мечтая за силиконка, но ако Г-н Х е стока, защо силиконката да не предпочете него? (отг: парите)
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените гледат тиквата и си мислячт,че перфектния мъж е дебал ,плешив, простоват ,необразован, паралия ,мутра.А не умен работещ за 500 1500 лв слабичък ,готин,умен мъж.Колкото по-дебел и плешив е толкова по-добри гени имал.Ами това е женското мислене....