Кола с BG номер в Италия? Солена глоба до 2800 евро грози шофьорите!

Наказанието е предвидено в приетия в края на миналата година нов закон за сигурността
19 яну 2019 10:15, Василия Пейчева
65
Кола с BG номер в Италия? Солена глоба до 2800 евро грози шофьорите!
Снимка: pixabay.com

Лицата, шофиращи в Италия автомобили с чуждестранна регистрация, от Нова година могат да бъдат глобени до 2848 евро, а колата им да бъде конфискувана.

Наказанието е предвидено в приетия в края на миналата година нов закон за сигурността, като нормативният акт забранява на всеки пребиваващ в страната за повече от 60 дни чужденец да се движи с автомобил, регистриран другаде, пише "Монитор".

При установяване на нарушението глобата се плаща веднага, а колата се спира от движение за срок от 180 дни, през които или се връща там, от където е дошла, или й се прави италианска регистрация. Не се ли случи това, превозното средство се иззема в полза на държавата и този акт не подлежи на обжалване.

Според статистиката на полицията в Милано от 4 януари, когато е издадено първото наказателно постановление за прегрешението, до вчера са изловени близо 300 нарушители, които са се изръсили средно с по 712 евро за глоба.

Повсеместната проверка на автомобилите с чуждестранни номера и най вече на тези с българска и румънска регистрация започна още от лятото на миналата година. До края на декември обаче се плащаше само солена глоба за нарушение или за липса на някакъв документ.

Явлението да караш в Италия кола с номер най вече от България и Румъния стана масово преди десетина години. Водачите на такива автомобили не плащаха глоби, регистрирани с радари, с камери или постановени с фишове – незнайно защо органите на реда бяха пресметнали, че изпращането им до нарушителите в техните страни ще струва повече от парите в съответния фиш.
Те плащаха пътния данък в страната на регистрацията, тоест у нас или у съседите ни от север, като и в двата случая таксата е в пъти по-малка от италианската. Същото се отнася и за застраховките – третата причина за "харесването" на нашенските номера.

Но сметките на италианските тарикати и на нашенците се оказаха без кръчмар, защото най-напред общинската полиция в Милано, а след това и тази в цяла Италия наеха частни фирми за разпращането на глобите и събирането на парите за тях плюс 10 евро за разходи по операцията.
Само от Милано за 2017 г. те са разпратили 110 000 "честитки" със следната класация – 25 000 в Швейцария, 15 000 в Германия, 10 000 в САЩ и т.н. За България пък за същата година са били изпратени малко повече от 2000 наказателни постановления.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Фофу преди 4 седмици
Твоите началници от Позитано със сигурност я искат защото техните деца сега учат много по евтино там и получават престижни дипломи. Не щат да ходят в МАскве.
57
0
 
3
 
! Отговори
от брега на Рейн преди 1 месец
Същото,като в Германия.Ако си повече от 3 месеца с адресна регистрация и с кола,която е твоя по документ си длъжен да я регистрираш в общината по местоживеене.Но ако е регистрирана на името на дъщеря ти или на бай Грую ще останат с пръст в устата.Проверено.Искат - не искат,това са законите за всички в ЕС и трябва да ги спазват.
56
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 1 месец
В БГ карат с немски номера, защото колите са лизингови и струват по-евтино, отколкото да ги купят от БГ.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ни иска в кочината,нарече а Евр(оп)ейски Съюз,защото повече крадем и от тамошните еврее.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мене в чубина видят ли кола с БГ номера, като превантивна мярка, трябва да се разтреля всеки в колата, бъз въпрос и обяснения!
За благото и бъдещето на рода адамов!
53
0
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Пробвай с джипа дето е на тъщата да стоиш в Дания 12 год. с Бг табела. Ще те спрат само 2 пъти. И на втория ще разбереш как се конфискува кола от раз. За глобите няма да ти говоря защото 3 джипа по нови от твоя няма да ти стигнат.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49
Това че не знаеш че митата са еднакви само показва тежката ти некомпетентност за каквото и да е.
Стана ли по-ясно??
Едва ли.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 49

Би следвало митата да са еднакви. Все пак и двете държави са в ЕС!
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 47

Предполагам че италианците ще си го преместят от единия в другия крачол, поради факта че няма да ти видят физиономията. Стой си тук в уникално развитата Бг...
49
3
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 1 месец
Май не правиш разлика между митнически съюз и Европейски такъв.
Ако автомобилът е произведен в Япония(айде да звучи по-яко) дали според теб митата в България за японски автомобил и митата в Италия за същото са еднакви?
Защото казусът тук е,че се прекратява регистрацията в държава от ЕС на нов автомобил произведен извън ЕС и се регистрира отново в друга държава от ЕС. Кой плаща разликата според теб - виновният или собственика?
Разбрали разликата (в ставките) от къде идва?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Турция е същото положение..
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кракът няма да ми стъпи в Италия. Ще ми вземат дедовия талянците. Избягвам такива слабо развити държави като Италия, Румъния, Гърция. Там вилнее корупция и простотия.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колата ако не е на твое име ще ти вземат дедовия.
Добър адвокат и онези клоуни в Рим ще ми плащат обезщетения докато им окапят ушите,
Това е същата дивотия като тези които творят Боко и 40те Калинки а после но съдят по света и ние плащаме.
А Тиквата си чеше макарите.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43
Абе и ти си един пишман разбирач като всички ганьовци.
Каква разлика в “митнически ставки” в рамките на ЕС-кво кисело зеле през лятото.
44
2
 
0
 
! Отговори
До Az преди 1 месец
Според държавата на производство на автомобила.
Умножи по две делата заради заинтересованите страни (ти не си страна в тях) и цялото време за задвижването им и ще разбереш,че не си струва да се правиш на тарикат!
Ако имаш неотложен професионален ангажимент по-добре си вземи самолет и накарай фирмата да плати разноските по приддижването. Иначе звучи като да отиваш на черно, ама ако стане и далаверка с кола по-добре!
Успех
43
0
 
1
 
! Отговори
До Az преди 1 месец
Освен това ще платиш и всички разходи по регистрация, застраховане и издаване на документи на автомобила, а ако автомобилът междувременно бъде пререгистриран в друга държава (което би станало, ако нарушил условието) най-вероятно ще платиш и разноските и отсъдените суми по две/три дела. Първото за противозаконно отнемане на автомобил от собственикът му и още едно регресно за нанесени щети и може би едно административно за да доплатиш разликите по митническите ставки на двете държави според
42
1
 
2
 
! Отговори
До Az преди 1 месец
Ако автомобилът не е твоя собственост си длъжен да уведомиш собственика за намерението си. В твоят случай най-вероятно ще ти се наложи да подпишеш декларация, че ако пребиваваш на територията на Италия повече от 60 дни без прекъсване в рамките на 6 месеца всички законови разходи минават за твоя сметка, а на собственика дължиш пълната сума по сделката плюс дължимата лихва, минус вноските, които вече си направил по погасителния план и разбира се дължиш разходите за прекратяване на лизинга.
41
4
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Вече е измислена схемата "приятел", а ако е на лизинг ти трябва договора между теб и компанията( на италиянски) и могат да ти вземат дедовия!!!!!
А когато жабарите започнат да мислят като нас(балканците) може и да ни надминат по хитрост,ама засега няма как да стане,особено с тия *** където дойдоха на власт!!!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забавно е ,как веднага се поевяват “селски “ тариката ,които се чудят ,как да “надхитрят “закона !
А,италианците са го написали ,точно ,заради тях :))
39
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Az 37
“Става” че ти вземат колата.
Това става.
Ганьовски обяснения и извинения там не вървят.
Италиените са измислили лъжата когато вие сте живели по дърветата.