Нов сценарий при ало измамите: Помогнете, ще ви дават по телевизията!

Апашите прилъгват възрастни да помагат на полиция и журналисти
19 яну 2019 12:17,
27
Нов сценарий при ало измамите: Помогнете, ще ви дават по телевизията!
Снимка: pixabay.com

"Ще ви дават по телевизията". Така звучи примамката по нова схема на "ало" измамници, с която те лъжат възрастни хора.

В Русе, в първите дни на новата година, 70-годишна жена попаднала в капана на измамниците, които й обещали, че ще даде интервю пред медиите, защото е съдействала на полицията за залавянето на мошеници. А това трябвало да се случи като жената остави пари на определено място. За достоверност се прибавя и фактът, че полицаите ще бъдат придружени от журналисти.

Още по темата

"Наличието на журналистически екип и това, че жертвите ще бъдат давани на по-късен етап по телевизията, дава по-реалистична картина на въвеждането и поддържането на това заблуждение", каза пред Нова телевизия Николай Кожухаров от МВР-Русе.

В резултат от измамата възрастната жена се разделила с 2000 лева и златни накити.

Само преди година Валя Колева успяла да предпази свекър си да не стане жертва на измамници. Схемата тогава била друга - със заплашителна бележка.

"Смятам, че всеки един от тези възрастни хора, при каквато и ситуация да им се обадят, трябва да има близък човек - съсед, дете, роднина, на които да звънне да се консултира", казва Валя.

Схемата не проработва при всеки. Пет пъти измамници се опитвали да приберат пари от Кина Иванова, но тя никога не се е хващала.

"Първият път се уплаших да се обадя на полицията, защото си казах, че ми знаят номера на телефона, а по телефона те могат да разберат и адреса, и всичко", заяви Кина.

Но изобретателните измамници измислят нови елементи, с които украсяват историите, като този с журналистите, защото хората уважават медиите и им се доверяват, обясняват от полицията. А повечето от жертвите са самотни, образовани, но доверчиви.

"Профилите са винаги възрастни хора, които са с по-старо разбиране и възпитание и имат доверие на полицейските служители. Те биват заблудени, че наистина помагат на органите на реда", коментира Николай Кожухаров.

Само през миналата година чрез телефонните измами от русенци са откраднати 355 000 лева. Петима са задържаните извършители. А в резултат на полицейската работа, са предотвратени измами за над 120 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
3
 
! Отговори
НЕ СА... преди 5 години
никакви роми, а много добре обучени лъжци и крадци от КГБ!!!
18
1
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Шумерите направо разказаха играта на червената номенклатура хвърляйте здраво през балкона!
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** е балък.Може да го врътнеш на каквото си искаш.Това е само началото.
16
3
 
24
 
! Отговори
Дърта измт! преди 5 години
Противно на общоприетото мнение, че българинът е УМЕН и БЕДЕН,аз твърдя точно обратното - българинът е БОГАТ и ГЛУПАВ.Не може беден и умен човек, когато му звънне някой цганин по телефона,веднага да вади 10 000 лева и да ги хвърля през прозореца.Това може да го направи само БОГАТ и ГЛУПАВ човек.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако звъннат на онзи Дани Петконов и оная за която той не е единствен, ще се вържат веднага
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те журналистите искат пари за отразяване на определени новини.
13
0
 
7
 
! Отговори
до 7 - ми номер преди 5 години
Порожанов, ти ли бре мошенико??!!
12
0
 
15
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Откога българите започнаха да вярват на медиите и да ги уважават?
11
6
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
А ти от електората на Герб и Борисов ли си? Едва ли имаш основание да се гордееш с това! Хората са израсли в едно по-добро време където е нямало престъпност и е имало доверие между хората и органите на реда, така че не сме ние хората които да ги корим!Ако не бяхте споделили тези свръх умни мисли щяхте да изглеждате като анонимен по-умен!
10
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало измамите за по голям бич за българите от ромските кражби, но Андрешко, политици и медии предпочитат да насъскват срещу ромите, защото е изпитано средство за правене на избори !
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скоро четох виц,две баби дементни с бастуни си говорят:"свърших парите в банката ,сега отивам да тегля БЪРЗ КРЕДИТ ,че да го хвърля от балкона на ало измамниците."
8
8
 
8
 
! Отговори
Яко преди 5 години
Наш *** салто ще направи да го дават по телевизора :-) Не може да ми е жал за такива балами, още повече и образовани били. Не хабете полицейски ресурс да се занимавате с такива
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нищо не знаят. обаждат се на посоки. И на мен са ми се обаждали, нито съм пенсионер, нито нищо. Веднага разбрах, че гласът е на такъв от маалата и друго веднага разбрах, че нещо не е наред. Но той затвори. Те са психолози, вече имат изграден опит и усещат по нотките в гласа дали ония насреща вярва.Но не са само те, и банките по телефона използват същите похвати да те излъжат да си теглиш кредит. Пълно е с мошеници. С какво тези от банките са по-невинни?
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето това е електората на БСП, който др. Нинова прегръща. Спомнете си за козичката на баба Дора или там както се казваше. Нинова се скъса да я прегръща и какво стана , нищо но от сърце. Явно да настройваш прости и неграмотни хора е лесна работа, но файда йок.
5
1
 
18
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Прадядо ми беше велик в моите очи- не се интересуваше на стари години кое колко струва.Не се интересуваше колко пенсия взима, прабаба ми му я прибираше в долапа.Беше над тия неща....И сега ако беше жив си представям някой да му се обади по телефона( въпреки че той никога не е имал телефон) и да му каже: "Дядо Русе, трябва да съдействате на полицията. Трябва да оставите 2 хиляди лева ...(еди къде си)"И дядо щеше да каже: Синко, аз нямам пари, питай жената къде ги е надиплила и да затвори.
4
3
 
20
 
! Отговори
1234 преди 5 години
по-старо разбиране и възпитание и имат доверие на полицейските служителиА новото поколение няма абсолютно никакво доверие не само на полиция а на всичко в кочинтъ!
3
4
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Години наред телевизиите призоваваха гражданите да помагат на полицията. Мозъците на хората, особено на по-възрастните от тях, така бяха промити, че днес само като чуят "полиция" и механично "съдействат". Някои роми станаха милионери от това, за което трябва да благодарят на НОВА ТВ и на БиТиВи.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз що не давам.
1
14
 
6
 
! Отговори
професор унсс преди 5 години
Ало измамите не са толкова лоши те генерират находчивост у мамещите и стимулират съобразителност у мамените пенционери.