Сблъсъци на масовия протест в Атина срещу договора за името

Проучване: 70% от гърците не приемат споразумението
Обновена: 20 яну 2019 17:43 | 20 яну 2019 17:41, Веселина Йорданова
177

Снимка: БТА

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да пробият кордона пред парламента по време на протеста. В сблъсъците са пострадали 10 служители на реда. Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР.

Междувременно 20 фермери с трактори блокираха за час границата с Македония в знак на подкрепа към демонстрацията в Атина.

Стотици хиляди гърци скандираха пред парламента "Македония не се продава". Сред говорителите на митинга бе бившият американски сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

"Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той пред медиите.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят СИРИЗА и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение, публикувано днес, 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум. Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: македонияГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 Те имаха голямо самочувствие и през 1920год.,когато Съюзниците им дадоха Измир и областа,но те тръгнаха да превземат и Анадола,защото някога бил техен!!Е,останаха и без Измир след като турците ги наритаха здраво!Още ги боли от Анадолската авантюра!
11
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен,гърците изобщо нямат проблеми с България или македонците,но се страхуват от албанците,затова и българите не си искат Македония,а при гърците е още по-зле положението,те имат и вътрешни албанци,техни граждани.
10
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 И ти си пета колона, след като подкрепяш гръцката пета колона на Кремъл !
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква пета колона сънуваш?Ако това е пета колона, значи цял Гърция е пета колона.Опорките, опорките - ходи да ги коригираш.
8
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълската пропаганда е мобилизирала цялата пета колона в Гърция !Като слуша човек *** аргументи на противниците за името на Македония се разбира, че става въпрос за влияние на Москва на Балканите, а не за името !Интересно защо същите гърци нямаха нищо против, когато Македония беше съюзна република в бивша Югославия !!!???
7
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези защо не протестираха докато република Македония беше една от шесте републики на Югославия?Гръцка двуличност,лицемерие и подлост.
6
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде видя гръцка наглост? Просто са народ със самочувствие.Да тичаме срещу тях няма да ги стигнем.
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ И Брюксел лесно се справят с Македония и България. Понеже там политиците лесно се купуват. А Борисов е готов на всичко даже и за едно потупване.Ама с гърците май ще им приседне.
4
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да протестират,гърци дошли от цял свят !А на снимка виждаме гръцки свещеник ,да протестира с икона на св.Богородица,!!!Какво общо имат светийте с името Македония ,не е ясно!Ясно е само ,че гръцката наглост ,няма граници !Нито духовни,нито материални!
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори полицаите ако ги питат също са против името. Просто си получават заплатите.
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотии.
1
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са 70% - 100% са.Македонците също не го искат това име.