На Бабин ден: Акушерките ни – по-малко от необходимото

В момента като акушери в България работят 3578 души
21 яну 2019 14:45,
8
На Бабин ден: Акушерките ни – по-малко от необходимото
Снимка: архив "Булфото"

В България към момента работят 3578 акушерки, което е два пъти по-малко от нуждите на здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/.

Още по темата

От асоциацията са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. Всяка акушерка, с редовно членство в БАПЗГ, ще може да си избере курс и да получи кредитни точки за него, пише БТА.

БАПЗГ предлага 12 курса, сред които "Профилактика на рака на маточната шийка - роля на акушерката", "Промоция на здраве. Здравно образование", "Конфликти в здравеопазването", "Разпознаване симптомите на насилие", "Оценка на качеството на здравните услуги - подходи, методи и техники", "Управление на човешките ресурси в здравните грижи" и др.

Желаещите да се възползват трябва да се регистрират за избрания курс, в периода 1-14 февруари, включително.

Курсистите ще имат възможност да усвоят учебния материал в рамките на две седмици, като в края на курса трябва да попълнят изпитен тест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Акушерката извършва дейности в областта на първичната профилактика, общите и специални акушерски грижи за бременните, раждащите, родилките и новородените и за жените с гинекологични заболявания, семейното планиране и др. За онези 80%, акушерката само помага при раждането.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На баинден задължително се играе бабинтон.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България на година се раждат около 60 000 деца, което прави средно по 164 деца на ден. В България работят 3578 акушерки. Това означава, за раждането на едно дете се грижат 21 акушерки. Това ако е малко здраве му кажи.
5
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Всъщност държавната поръчка за акушерки е с минимален брой, повечето бройки са платено обучение. Отделно си плащат после за стаж/практика и т.н. После има "такса" "бутни ей тия няколко хилки" за да започнат изобщо работа в която и да е болница ... и чак накрая осъзнават, че цялата пародия няма смисъл. Така че "първо им плащаме образованието" важи може би за 10% от завършилите медицинския, останалите са си го платили и то пребогато. Така че бягайте докато можете!
4
3
 
4
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Като почнете да им плащате по европейски тогава ще имате акушерки и лекари. Те са си платили образованието с умствения труд,който са вложили,за да учат.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванПърво им плащаме образованието от държавния бюджет и после им плащаме милиарди лева от бюджета да крадат и да работят за чужди държави.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е да затворят доста болници и да не плащаме ненужен здравен данък и не може да се лекуваме. Който иска болница може частна а не лекари-кърлежи на държавна хранилка
1
3
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
За сметка на това в Австрия, Германия, Белгия и т.н. 50% от акушерките в болниците са българки. Сами си направете извода защо.