Прогнозите на FT: Brexit спрян, Тръмп – на съд!

Анализаторите отговориха грешно на осем от 20-те въпроса от 2018-а
22 яну 2019 11:15, Бойчо Попов
19
Прогнозите на FT: Brexit спрян, Тръмп – на съд!
снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че бъдещето в ерата на Доналд Тръмп и Brexit, протекционизъм и популизъм, е по-трудно за предсказване. За анализаторите на Financial Times очевидно е така. Те са отговорили грешно на осем от 20-те въпроса от миналата година, най-лошият им резултат от няколко години. Те сгрешиха, като предвидиха, че срещу Доналд Тръмп ще стартира процедура по импийчмънт (въпреки че Едуард Люс повтаря прогнозата си тази година). Те заложиха и на грешния кандидат на президентските избори в Мексико, не познаха и за бюджета на еврозоната и за победителя на Световното първенство по футбол.

Анализаторите бяха твърде оптимистично настроени по отношение на цените на петрола, ръста на възникващите пазари и индекса S&P 500. В светлината на напускането на гуверньора на централната банка на Индия, може да анализаторите на FT са отишли твърде далече, когато прогнозираха, че премиерът Нарендра Моди ще проведе нов икономически експеримент през 2018 година.

Да видим какви са прогнозите за 2019 г.

Ще бъде ли спрян Brexit?

Да. В дванадесет без пет Великобритания ще се освободи от този акт на самонараняване. Brexit значи Brexit, заяви Тереза Мей през 2016 г., но след две години на горчиви аргументи дори партията на премиера не може да се се разбере какво означава това на практика. Тъй като парламентът няма да може да постигне съгласие за една-единствена версия на Brexit, проблемът ще се върне обратно към избирателите. Те ще могат да гласуват на втори референдум и да възстановят репутацията на Обединеното кралство като нация, която не желае да жертва просперитета и сигурността заради една идеологическа обсесия. Зад тази прогноза се таи и надежда, и очакване, признава Филип Стивънс от Financial Times.

Ще стане ли Джереми Корбин премиер на Великобритания?

Не. Въпреки че лидерът на опозицията подобри публичния си имидж, той не успява да надхвърли нивото на лейбъристката партия. Обединеното кралство може да проведе общи избори през 2019 г., но далеч не е сигурно, че Корбин ще ги спечели. Проучванията на общественото мнение показват, че популярността му изостава от тази на Тереза Мей и неговата собствена партия. Корбин не може да убеди избирателите, че е в състояние да поеме ръководството на страната. Но ако Консервативната партия продължи изтощителната си война срещу Европа, лейбъристите биха могли да излязат победители от развалините, особено ако Корбин вече не е начело. Прогнозата е на Себастиан Пейн.

Ще се върне ли президентът на Франция Еманюел Макрон отново към своите реформистки политики след протестите на Жълтите жилетки?

Да. Френският президент няма избор. Да се откаже от това, означава да се откаже от политическото си съществуване. Тактическа пауза изглежда неизбежна, за да облекчи гнева на антиправителствените демонстранти и за да се усети въздействието на намаляването на жилищния данък и по-високата минимална заплата. Но Макрон ще продължи реформите при пенсионното осигуряване, осигуряването при безработица и корпоративното регулиране. Мерките за рационализиране на държавата ще бъдат по-малко драстични, но те могат да помогнат за отговор на критиките на протестиращите срещу прекомерното данъчно облагане. Въпреки това, за да се избегнат допълнителни смущения, Макрон ще трябва да промени стила си на лидерство и да слуша повече хората. Тази прогноза е на Бен Хол.

Ще пожънат ли популистите големи победи на изборите за Европейски парламент?

Да, тези избори предполагат идеалната възможност за големи победи на популистите и националистите. Според проучванията имиграцията е най-важният въпрос за гражданите в повечето страни. Европейските избори често се използват за изразяване на протест срещу управляващите политики. Освен това се прилага пропорционалното представителство, което помага на популистите. Националистическите партии като "Лигата" на Матео Салвини в Италия, Алтернатива за Германия и Шведските демократи, вероятно ще спечелят значителни победи. Като цяло обаче центристкото проевропейско мнозинство ще остане на власт. Но следващият парламент ще бъде много по-разделен и войнствен. Прогнозата е на Гидеон Рахман.

Ще се опитат ли демократите да обвинят американския президент Доналд Тръмп?

Да, разследването на Робърт Мюлер ще стигне до впечатляващо заключение в началото на 2019 г. с цял потоп от обвинения и опустошителен доклад. Тръмп ще отрече, че е имал сътрудничество с Русия, за пробив на канали за комуникация на демократите и координиране на публикациите. Поради растящия гняв на демократите говорителят на парламента Нанси Пелоси ще позволи изслушвания. Президентът Тръмп може да бъде обвинен от доминирания от демократите Конгрес с обикновено мнозинство. Но Сенатът, където за обвинение е необходимо мнозинство от две трети, това няма как да мине. Всичко това би създало условия за президентски избори през 2020 г., които ще се съсредоточат върху върховенството на закона. Прогнозата е на Едуард Люс. 

Ще продължи ли примирието между Доналд Тръмп и Син Дзинпин?

Не. Въпреки че от юли насам е налице примирие във войната на мита между САЩ и ЕС, Тръмп и други членове на правителството се възмущават дълбоко от това, което наричат „политика на изкривяване на търговията“ на Китай. САЩ вярват, че Китай трябва да започне възстановяването на своя модел на държавно-интервенционално развитие през следващите три месеца в резултат на споразумението между Тръмп и Си. По този начин Пекин може да избегне по-високите мита за китайските стоки. Това няма да се случи. САЩ ще подновят наказателната си политика по отношение на вноса от Китай до средата на годината. Прогнозата е на Алън Бийти.

Целия анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
9
 
! Отговори
уточняващ въпрос преди 5 години
1.Засегнала ли е болестта "луда крава" мозъците на английския елит,в т.ч. и на Financial Times...отговор -категорично ДА
14
4
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Англичаните трябва да накарат ирландците да излезнат и те.Само това е начина.Ако излезе и Ирландия отпада спора за границата!
13
10
 
7
 
! Отговори
Англосаксонец преди 5 години
Светът не се управлява от никакви еврейски фамилии а от нацистки германски индустриални фамилии БМВ Круп Тисен ФВ БАСФ и тн.Те платиха и ПСВ и ВСВ и така нататък.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха FT- издание на влечугото Родшилд...Това казва всичко
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това би създало условия за избори в Америка - не знам дали се записваш каква глупост си написал .Мога да се басирам с теб на 10 000 лева, че в САЩ няма да има предсрочни избори.
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще падне ли ТРъмп - не! ще въведе извънредно полжение!ще се отмени ли Брекзита? - не ОК ще излезе с твърд БрекзитЩе падне ли Макрон - ДА. Ако не си хвърли оставката ще го обесят на някоя топола
9
6
 
16
 
! Отговори
Помним. преди 5 години
Никой нормален човек не може да прости предателството на Германия и в частност на Меркел спрямо Европа, когато покани милиони нелегални мигранти за да си осигури работна ръка за пенсионерската бездетна нация - жертва на гей култура и феминизъм. Северен Поток 2, който застрашава сигурността на Полша, Балтийците и Украйна е друг такъв пример за егоизъм. В същото време на нас ни спряха Южен Поток, а Макрон ни прецаква превозвачите. Двоен аршин, от това бягат британците.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога FT прави политически анализи ?!? Дали финансовите им анализи са същите като другите ?!! Те бяха и от онези аналЕзатори, дето предвиждаха тотален провал на Тръмп на изборите. Сега предвиждали импийчмЪнт....Дали да не ги питаме и за края на света....??
7
3
 
8
 
! Отговори
Моше преди 5 години
.Анализа е нищо друго освен изфабрикуван пасквил платен от някого за да накланя общественото мнение в една или друга посока от което печели този който го е платил.В крайна сметка ако англетата останат ще стават все по-бедни има индикации че до няколко години Индия ще ги е изпреварила по икономически показатели.Лондон е богат защото има банки но изеън него всичко е тотален крах.Бирмингам Манчестър и тн са без никакво значение и пред изчезване.Още докато бяха в ЕС англичаните бягаха.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези (предсказания) не са нищо друго освен мокрите сънища на шепа интернационални глобалисти до един ч***фити...Ама както е казал големия Николай Хайтов -Едно е да искаш,друго е да можеш и трето и четвърти е да успееш да го направиш.Истината е,че хората по света се събудиха и разбраха какво им готвят ж и д о в е т е глобалисти под маската на (демокрацията)и Новия световен (ред) и затова човечеството ще изрина тази шепа ненормални старчета самообявили се за(елит)
5
7
 
5
 
! Отговори
руски трол- жендър преди 5 години
Ще продължи ли примирието между Доналд Тръмп и Син Дзинпин?И сега се чудя раздвоена,за Дзинпин или Доналд, аз да се оженя?
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимника преди 5 години
Тая Тереза зМей с тъпите си изцепки е на път да провали тъй изгодния за Великобритания Brexit.
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи мечти, големи заклинания. Лошия Тръмп на съд, Брекзит се проваля. Либералния свят ще го посрещне с възторжени празненства и гей прадове. Междувременно ислямизацията и олевяването на Запада ще продължи с пълна сила. Западния комунизъм от франкфуртската школа се оказа не по-малко гаден от марксистко-ленинисткия вариант.
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прогноза на FT: Путин ще управлява руския Гулаг "вечно" !