Път към безсмъртието ли е изкуственият интелект?

Футурологът Мариана Тодорова пред Bloomberg TV Bulgaria
22 яну 2019 20:17, Екип на Bloomberg
43
Път към безсмъртието ли е изкуственият интелект?

Футурологията е не само е наука за бъдещето на света, а и науката, която работи върху моделите му за развитие. Тя се опитва да обяснява процесите в света на бъдещето. В бъдеще ние ще живеем в един все по-технологизиран свят. И това ще е така до момента, в който решим, че това ни дехуманизира и отдалечава от нашата човешка природа и решим да изберем друга посока. Но в следващите 20 до 50 години ние ще живеем в свях, доминиран от технологиите, в който ние ще ползваме от техните преимущества, но вероятно ще изпитаме и техните негативи. Такава е представата за нашия бъдещ свят, описана от Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”- тинк танк, за България, класиран на 6-то място в света по иновативност и нови идеи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Светът ще е и по-технологичен и по-технологизиран. Когато се опитваме да очертаем няколко големи трендове, идващи към нас от бъдещето в настоящето, можем да говорим в няколко посоки. Това със сигурност ще бъде изкуственият интелект, първоначално този, на който вече сме свидетели - ограничения или първичния, а в следващите 30 години ще се появи генералният, общият и супер изкуственият интелект, този, който ще е равностоен на нас или ще ни превъзхожда, това е виртуалната и смесена реалност, напредъкът в медицината, възможността ние да удължим неколокократно живота си и да вървим към безсмъртие", посочи Тодорова.

Сред другите трендове на бъдещето футурологът посочи, че към нещата ще се прибави определението "умен", това е бъдещето на умните автомобили, умните градове.

"Умните градове ще са управлявани от изкуствен интелект, който ще определя какви ще са фасадите на сградите. Те ще са изработени от 4D-принтер, а разликата от 3D-принтера и 4D-принтираните тъкани и материи е в това, че материята може да променя характеристиките си. Ако през лятото стената е бяла, за да не поема повече топлина, през зимата ще е черна, за да поема повече топлина. Ще се подава информация до хората, които сав домовете си, в офисите си, в сградата, за да се пести енергия, разбира се сградите ще са снабдени със соларни и вятърни панели", така че до голяма степен сградите ще са независими енергийно, технологии за рециклиране на боклука ще захранват електроцентралите", посочи Тодорова, а умният град ще е "една автономна, независима, самостоятелно функционираща единица, в която всичко функционира ефективно и максимално целесъобразно, ориентирана към екологията".

По повод мотивацията на учените да създават изкуствен интелект, Тодорова уточни, че има поне 3 вида изкуствен интелект.

"Ограниченият, тесният, първичният изкуствен интелект е ограничен в изпълнението на една, две, три задачи, според това, което му е зададено, но той няма съзнание. Има робот - лекар изкуствен интелект, който може да поставя диагнози за по-тривиални заболявания. В правната система също има изкуствен интелект за решаване на по-елементарни казуси. Такъв изкуствен интелект ще ни е личен асистент, ще извършва някои наши рутинни дейности, ще подава автобиография, когато кандидатстваме за работа, ще пазарува, ще търси в интернет пространството информацията, която ни интересува и ще я селектира според профила ни".

Футурологът съобщи, че такъв тесен изкуствен интелект вече функционира - Google може да определи диагнозата биполярно разстройство според поведението на потребителя в мрежата, по търсенето. Дори някой да не знае, че има такъв психологически проблем, Google и опериращите зад него знаят и могат не само да предупреждават, но и да подават насочваща информация за определен трафик на фармацевтичната индустрия.

"Въпреки че живеем в ерата на свръх информацията, хората се затварят все повече в определени теми, които ги интересуват, т.е. социалните медии в зависимост от нашия интерес ни заливат с определена информация и теми. Това доста ни лишава от критичното мислене, смятат футуролозите. Можем да кажем и за медиите, както и за социалните мрежи, които ползват изкуствен интелект за писане на тривиални информативни статии, в бъдеще учебното съдържание, поднесено от изкуствен интелект, ще дехуманизира някои професии като журналистика, медицина, те ще се изпълняват от тесен изкуствен интелект".

С оглед на пределната целесъобразност, в един момент ще се стигне до етап на вземане на решения от изкуствения интелект. А ние все повече отдаваме от нашата емоционалност и чувствителност и ги губим, понасяйки негативите на технологичното бъдеще, добави към картината на света с изкуствен интелект Тодорова. Изкуственият интелект все повече ще лишава хората от тяхната критичност, която биха имали при личен подбор на информацията.  

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дон КарнажТе знаят че изкуствения интелект не може да се доближи до човешкия--Никога няма да има съзнание и никога няма да може да излезе от Шаблона, от имитацията на милионите и милиарди аналогични ситуации, които има като натрупана база данни от аналогични действия на хората или от аналогични негови "проби-грешки", чрез които се е самообучил! Но никога няма да може да направи нещо "от себе си" ... защото "той" няма да е себе си ! Матрица в матрицата!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АТАКИСТняма създаден изкуствен интелект, който да се самообучава!--има, самият гугъл е такъв "интелект".голямата лъжа тук е, че това на практика НЕ е "интлекет" в смисъл, кото влага човек.това са програмни кодове, най-общо базирани на един от математическите алгоритми "монте карло", които на принципа "проба-грешка" се самоубочават, така както прави малко дете. С една "малка" разлика - никога няма да имат Съзнание, Самосъзнание и Его - трите кита, които отчивата Човек от Машината!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дон КарнажБегай бе ...
8
1
 
0
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Те знаят че изкуствения интелект не може да се доближи до човешкия, те много добре знаят че не могат да излязат от математиката, за това трябва да се пускат периодични О-ГОСПОДИ-ИЗКУСТВЕН-ИНТЕЛЕКТ за да се поддържа PR градуса като стане въпрос за VC пари, за инвеститори да може да има ОМГ-тхе-бъдещето фактор който да им разтвори джобовете за поердния супер-обещаващ-стартъп който ще глътне жетона а основателите ще са по яхтите ако си изиграят картите добре
7
1
 
0
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Като става въпрос за технологии става въпрос за това как бъдещето ще е невероятно, как миналото е било ужасно и не моа да си представя как са живели тогава, и след това се пишат проекти и ексел таблици, и се искат пари от инвеститори докато се развяват визии които я станат, я някой друг свърши работата от 15 до 30 години след твоя проект
6
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Г-це Тодорова, няма създаден изкуствен интелект, който да се самообучава!Това не ви е СКАЙНЕТ в Терминатор 2.Гледала сте прекалено много Холивуд!Каквото знае човешкото същество, и каквото му е вкарано на този този "интелект"(платка) в него от човек- това ще му е и в процесора.То може да има милионни данни, но не може да превъзхожда човешкия мозък, г-це!Набий си го в.....да не казвам къде!
5
1
 
5
 
! Отговори
Лисица Мълдър преди 5 години
Пускам музичката от Досиетата X, сипвам си една ракия и почвам да чета конспирацииките !!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Няма как БГ асистент да се изкаже по високотехнологична тема, този човек просто няма досег с действителни разработки, не са му ясни принципите, не знае текущото им състояние, не знае каква точно теория се използва за целта, не знае какво ще стане с технологията след 10 години.Всичко е в сферата на момините вълнения..
3
1
 
3
 
! Отговори
който каквото преди 5 години
На запада ще му трябва остро - естествения интелект с тия цветни и толерантни истории ще е на изчезване...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма изкуствен интелект. Това са математически методи разработени 50те и 60те миналия век, много трудоемки и не особено интелигентни които със стотици милиарди операции решават тривилани проблеми което едно 5 годишно дете може да реши за 0.0000000000001 от секундата като например да различи кокиче от роза. Но тогава нямаше толкова бързи компютри, едва сега се появиха през последните години да прилагат тези методи, и пак решават само много ограничен кръг от задачи.
1
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, какво значи ШибиРиби?