Те са богати на.... Островите, които тровят японско-руските отношения

Курилите имат и стратегическо значение
22 яну 2019 21:30, Елка Василева
186
Те са богати на.... Островите, които тровят японско-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Богати на полезни изкопаеми, заобиколени от води с много риба и гарантиращи на руския флот достъп до Тихия океан - четири острова от архипелаг са обект на спор между Москва и Токио, който датира още от края на Втората световна война, пише Франс прес.

Това са най-южно разположените, т. е. най-близките до Япония острови от дълга верига малки вулканични островчета - Курилите - пръснати дъгообразно между руския полуостров Камчатка на север и големия японски остров Хокайдо на юг.

Наричани в Русия Южни Курилски острови, а в Япония - Северни територии, те са част от руската далекоизточна Сахалинска област. Това са Итуруп (Еторофу на японски), Кунашир (Кунашири), Шикотан и Хабомаи.

Япония обаче и до днес включва "незаконно окупираните от Русия" острови в състава на префектура Хокайдо, както е било преди Втората световна война.

Малко история

През 1786 г. императрица Екатерина Втора претендира за суверенитет върху целия Курилски архипелаг, позовавайки се на министерски доклад, според който островите са били открити "от руски мореплаватели" и "трябва неоспоримо да принадлежат на Русия".

През 1855 г. обаче първият договор между царска Русия и Япония прокарва границата между двете страни точно преди четирите острова, най-близки до Япония.

Двадесет години по-късно, през 1875 г., нов договор предоставя на Токио целия Курилски архипелаг, включително островите северно от тази граница.
На 18 август 1945 г. съветските сили атакуват Курилите и ги анексират, включително четирите южни острова.

Оттогава Токио се обявява срещу това несправедливо според него положение, позовавайки се на договора от 1855 г. Москва пък сочи за аргумент Ялтенската конференция от февруари 1945 г., по време на която Сталин получил от американския президент Франклин Рузвелт обещанието Русия да си върне Курилите срещу включване във войната с Япония.

През 1956 г., при възстановяването на дипломатическите отношения с Япония, съветският ръководител Никита Хрушчов се ангажира да върне двете по-малки островчета - Шикотан и Хабомаи - срещу сключване на мирен договор.

Временно спрени заради подписването на договор за сътрудничество между Токио и Вашингтон през 1960 г., после възобновени след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., преговорите обаче остават безрезултатни.

Полезни изкопаеми, риболов и въоръжени сили

Въпреки че населението им днес не надхвърля според официалната статистика 17 хиляди души, тези острови са "важни от всякаква гледна точка", обяснява за АФП Валерий Кистанов, директор на Центъра за японски изследвания в руския Институт за Далечния изток.

"Те са много богати на термални води, полезни изкопаеми и редки метали като рений", използван в производството на двигатели за свръхзвукови самолети, обяснява той.

"Но най-голямото богатство" на тези острови, където се срещат топли и студени течения, благоприятстващи развитието на планктона, "са огромните запаси от риба", уточнява Кистанов.

Островите имат и стратегическо значение, подчертава той. Те гарантират постоянен достъп до Тихия океан на руските военни кораби и подводници, базирани във Владивосток, благодарение на протока между Кунашир и Итуруп, който не замръзва през зимата.

Най-сетне, пълният контрол върху тези острови защитава руското Охотско море, разположено по на север, от евентуално нахлуване на чужди подводници.
 

/БТА/
 


186
Още от Страната
Helpbook сигнали: Нагло паркиране, обгазяване, улични дупки...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Бонобо преди 3 седмици
До Калеко Алеко
По всичко личи, че СеСеСерето през 1945г. е провело добре познатия ни референдум със зелени човечета, при което са анексирани и Курилите
По всичко личи, че тъпотата и незнанието ти са безгранични. Руснаците отвоюват ВСИЧКИ десетки Курилски о-ви от Камчатка до Хокайдо с бързи и нахални военни операции. Маймунките са имали хиляди войници, сериозни укрепления, ДОТ-ове и даже танкове, но руснаците са ги помляли. Големи зелени човеци, носели са оръдията си на рамене при о-в Матуа.
89
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 86 преди 3 седмици
Приличаш на лисицата, която ходела подир пръча с надежда да му паднат мUдете.
Ей, стюпид, отиди в САЩ и виж колко Чайна Таунъс има, виж научни публикации и колко китайци са автори там, влез в разни магазини и купи китайски стоки от най-високо качество. Имали китайците концесии за сеч на дърва в Сибир. И ние имахме уникална за времето си концесия в Коми, ама я загубихме от много акъл!
Руснаците направиха Дальневосточный Университет на о-в Русский и прекараха страховит мост за китайците сигурно.
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 87
Трябва да си изключително прост/,/ за да мразишш Русия
87
0
 
1
 
! Отговори
шиши преди 3 седмици
Верно ли че като се върнел от Давос, Плевналиев щял да тръгва да освобождава Курилските острови?
86
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да си изключително прост за да обичаш русия
85
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия губи Сибир до двадесетина години, той вече си е китайски, руснаци там почти няма.
84
5
 
5
 
! Отговори
ОСТАП преди 3 седмици
До Анонимен76- ти още си мислиш, че ЛАДА е руска кола. Браво, много си начетен. За сведение Москвич е прототип на опел другарю светнат.
ЗА СВЕДЕНИЕ НА СВЕТКАЩИЯ- "МОСКВИЧ" Е ПРОТОТИП НА "BMW". АМА ДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ!
83
0
 
15
 
! Отговори
до 83 преди 3 седмици
загубил си Македония, защото си се бил на страната на губещите. Отиди да се оплачеш на победителите, които подписаха Македония да бъде част от Югославия.

Къде се е чуло и видяло губещоя да определя правилата - никъде
82
18
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 седмици
До майна ... То и ние загубихме братята си от Македония, благодарение на Сталин и Тито, с любезното съдействие и на другаря Георги Димитров, които заформиха тумора Югославия, за да подхранят Великосръбския шовинизъм на Балканите ... !!!
81
4
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 седмици
До майна ... То и ние загубихме братята си от Македония
80
6
 
4
 
! Отговори
майна преди 3 седмици
До япония загуби
Ние също бяхме на страната на нацистите, предложи кои територии трябваше да загубим.
79
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато Америка върне Калифорния, Тексас, Пуерто Рико, Окинава, 2/3 от Африка и всичката окупирана земя по светът, тогава ще дават морал.

А Курилските острови са завоювани в момент, когато Япония е укопирала цяла Манчурия.
78
4
 
22
 
! Отговори
япония загуби преди 3 седмици
Япония беше на страната на нацистите през ВСВ и тя загуби войната. Естествено, че островите са руски. Победителят пише историята и присвоява благата на победения. Така е навсякъде било и ще бъде. И на нас са ни орязали 40% от българските етнически територии, защото губим няколко войни, но това е реалността.
77
20
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 седмици
Сценария с Кримската одисея на товарищ путин, явно е разиграван и по рано от Кремълската клика ... По всичко личи, че СеСеСерето през 1945г. е провело добре познатия ни референдум със зелени човечета, при което са анексирани и Курилите ... Така че не се чудете, защо и в настоящия момент Матушката русь е оградена с противоракетни щитове от всичките си комшии ... !!!
76
4
 
22
 
! Отговори
Факти преди 3 седмици
Курилите и Калининград са руски, Елзас и Лоран са френски, Померания и Силезия са полски.
Въпроса е затворен.
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-простия пример ви давам в lidl - пиците Salami които са 3, в Европа струват по 3 еврто, в България са 9лв
74
2
 
0
 
! Отговори
Яндекс Сандански преди 3 седмици
До до visa requirements

коментарите требваше да са за крузак 200 и уаз а не за мицубиши, дачия или съчинения по картинка. ще се глобяваме другаре.
73
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Империалисти, националисти, ултра шовинисти - това сме ние руски гладиатори!! Украйна, България, Беларус, Литва, Казахстан, Грузия, Сърбия всички са наши!! Ще ви използваме както си искаме въшku долни нacpaнu ние сме Русия вие сте плюнки - слуги, лакеи, пaлячoвци
72
11
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 3 седмици
eдинственото стратегическо значение на островите в момента е, че пу ше ги изтъргува за тръби до япония.
71
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слава на Русия! украинци, литовци, белоруси, българи всички са наши ще го лапате големия мeчeшки няма отърване от мечешката прегръдка