Те са богати на.... Островите, които тровят японско-руските отношения

Курилите имат и стратегическо значение
22 яну 2019 21:30, Елка Василева
186
Те са богати на.... Островите, които тровят японско-руските отношения
Снимка: архив, Reuters

Богати на полезни изкопаеми, заобиколени от води с много риба и гарантиращи на руския флот достъп до Тихия океан - четири острова от архипелаг са обект на спор между Москва и Токио, който датира още от края на Втората световна война, пише Франс прес.

Това са най-южно разположените, т. е. най-близките до Япония острови от дълга верига малки вулканични островчета - Курилите - пръснати дъгообразно между руския полуостров Камчатка на север и големия японски остров Хокайдо на юг.

Наричани в Русия Южни Курилски острови, а в Япония - Северни територии, те са част от руската далекоизточна Сахалинска област. Това са Итуруп (Еторофу на японски), Кунашир (Кунашири), Шикотан и Хабомаи.

Япония обаче и до днес включва "незаконно окупираните от Русия" острови в състава на префектура Хокайдо, както е било преди Втората световна война.

Малко история

През 1786 г. императрица Екатерина Втора претендира за суверенитет върху целия Курилски архипелаг, позовавайки се на министерски доклад, според който островите са били открити "от руски мореплаватели" и "трябва неоспоримо да принадлежат на Русия".

През 1855 г. обаче първият договор между царска Русия и Япония прокарва границата между двете страни точно преди четирите острова, най-близки до Япония.

Двадесет години по-късно, през 1875 г., нов договор предоставя на Токио целия Курилски архипелаг, включително островите северно от тази граница.
На 18 август 1945 г. съветските сили атакуват Курилите и ги анексират, включително четирите южни острова.

Оттогава Токио се обявява срещу това несправедливо според него положение, позовавайки се на договора от 1855 г. Москва пък сочи за аргумент Ялтенската конференция от февруари 1945 г., по време на която Сталин получил от американския президент Франклин Рузвелт обещанието Русия да си върне Курилите срещу включване във войната с Япония.

През 1956 г., при възстановяването на дипломатическите отношения с Япония, съветският ръководител Никита Хрушчов се ангажира да върне двете по-малки островчета - Шикотан и Хабомаи - срещу сключване на мирен договор.

Временно спрени заради подписването на договор за сътрудничество между Токио и Вашингтон през 1960 г., после възобновени след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., преговорите обаче остават безрезултатни.

Полезни изкопаеми, риболов и въоръжени сили

Въпреки че населението им днес не надхвърля според официалната статистика 17 хиляди души, тези острови са "важни от всякаква гледна точка", обяснява за АФП Валерий Кистанов, директор на Центъра за японски изследвания в руския Институт за Далечния изток.

"Те са много богати на термални води, полезни изкопаеми и редки метали като рений", използван в производството на двигатели за свръхзвукови самолети, обяснява той.

"Но най-голямото богатство" на тези острови, където се срещат топли и студени течения, благоприятстващи развитието на планктона, "са огромните запаси от риба", уточнява Кистанов.

Островите имат и стратегическо значение, подчертава той. Те гарантират постоянен достъп до Тихия океан на руските военни кораби и подводници, базирани във Владивосток, благодарение на протока между Кунашир и Итуруп, който не замръзва през зимата.

Най-сетне, пълният контрол върху тези острови защитава руското Охотско море, разположено по на север, от евентуално нахлуване на чужди подводници.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тези острови попаднат във владение от Япония ще се превърнат в рай.С Русия това място няма бъдеще.
48
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И имайте предивд че черните и мeкcиканците свалят средната продължителност на живота в САЩ защото умират рано рано. И въпреки това числата сочат средно около 80г., което означава че белите живеят по 90г. средно.
47
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се проведе референдум .Местните ще гласуват 99% да преминат към Япония.А пък японците ако пратят и "зелени" човечета резултата ще бъде 100 %.
46
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
76- ти още си мислиш, че ЛАДА е руска кола. Браво, много си начетен. За сведение Москвич е прототип на опел другарю светнат.
45
11
 
6
 
! Отговори
- преди 5 години
Да вземат пример от немците и французите - много подобни проблеми имат и си подписаха оня ден договор за интеграция и не се карат повече за територии. Руснаците не могат да управляват без население и пари огромния Сибир и по- скоро ще вкарат там дозирано и японци и китайци за да се балансират и ще изискват инвестиции. Няма да свалят гащите както при разпада на СССР, а ще искат кинти.
44
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статийката ясно показва, че Курилите ще си останат просто самурайски блян. Форевър, хахах.
43
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците не са толкова глупавияпония е протекторат- тя няма възможност за самостоятелна политикаа са ги дали аса кацнали краварчетата тамте затова и раздуват балона- и както винаги забравят предишни споразумения
42
26
 
6
 
! Отговори
до visa requirements преди 5 години
Да, японците могат да ходят навсякъде по света защото са заслужила нация, древна Империя дала много на света. Mitsubishi Galant 2002. Повече какво да кажеш. И въобще марката Mitsubishi е синоним за сила и качество, рaшките са дали на света лaдa и мocквич.. дотука спирам
41
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хак им е на японците ! Ако японците не бяха такива *** да нападат американците при Пърл Харбър и да ги принудат да се намесят във втората световна война ,Германия щеше да е победител , а България на три морета.
40
2
 
34
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Ами да ходят японците по света, какви са се хванали с тези острови тогава? Гибралтар в Испания що е бритаснка колония?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 131Ако не са окупирани ще направят конфликт между китай или ю.корея.
38
12
 
10
 
! Отговори
НО КОМЕНТ преди 5 години
Сталин получил от американския президент Франклин Рузвелт обещанието Русия да си върне Курилите срещу включване във войната с Япония. - ЕТО ГИ РУСКИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ КАК СА СИДЕЛКАЛИ СВЕТА С АМЕРИКАНСКИТЕ!
37
1
 
12
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
Хаха. Докъде стигнахме. Да изопачаваме всичко. БТА да се закрие !!!Или да ходят да четат история и да не подвеждат хората.
36
4
 
30
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Японците като са толкова проспериращи защо са окупирана страна от американците?
35
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Япония синоним на просперитета и технологията.русия синоним на мизерията,корупцията и беззаконието.Предатели и рубладжи вижте в гугъл мапс крадовете и селета колко курилските острови после виж те япония градовете и селата околко островите.Видях те ли разликата от земята до небето.
34
1
 
2
 
! Отговори
До 121 преди 5 години
..не позна, от Узбекистан е жена ми.
33
1
 
6
 
! Отговори
До 126 преди 5 години
Знам за нашенки в Съветския съюз, не виждам никаква разлика. Жени сър
32
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И по-точно на какъв език и каква религия ги е научил викаш балканският ***, когато самият той гъргори на източно-македонски диалект, а религия, която я ужким ги е научила на други, са му я набили в гъзоглавата със секири и клади!"Видяхте ли какво представляват русофилите? Говорили сме на източно-македонски диалект.. боже боже.. вие русофилите обичате Русия и мразите България, затова БЪЛГАРИЯ мрази русофили, ясно?
31
17
 
8
 
! Отговори
Якудза преди 5 години
японците са лошите момчета на Азия, кaзaците да не се бъзикaт с тях щото ще бъдат разхвърляни набързо
30
19
 
9
 
! Отговори
Якудза преди 5 години
кви острови ги гонят пак тия мoнгoлотaтapи бе мaйна, те в цялата си история на остров не са стъпвали и от Сибир не са излизали ама сега и Японските острови били техни, Япония е една от най-коравите държави в света, ще размаше рaшкитe стига да реши.