Половината от новите жилища – продадени "на зелено"

На пазара в България не се предлагат готови имоти, посочват брокери
23 яну 2019 15:45, Екип на Bloomberg
30
Половината от новите жилища – продадени "на зелено"
Снимка: Pixabay

На пазара на жилищни имоти у нас няма завършени нови имоти. Това каза Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Estate, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Боянов посочи, че строителните компании имат база с клиенти, на които продават обикновено около 30% от сградата, която ще строят, още преди да са получили разрешение за започване на работа.

Така клиенти плащат резервационна такса в рамките на между 2 и 3 хил. евро и чакат излизането за разрешение за строеж“.

Според госта около 2/3 от продажбите на жилищните имоти в дадена сграда са реализирани още преди завършването ѝ, като понякога делът на продадените имоти е дори по-висок.

Реално при една завършена сграда вече почти няма никакво предлагане или са останали само непривлекателните апартаменти, а има много клиенти, които търсят именно готов имот. Търсенето им не е необичайно, просто пазарът у нас не го предлага“.

Гостът изрази мнение, че това е една от основните причини за момента да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове у нас.

Когато на пазара на жилищни имоти у нас се появят достатъчно опции за избор, може да се очаква и понижение на цените им“. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
28
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Няма друга такава ГАД като брокера на имоти. Алчни и мързеливи манипулаторчета.
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже много чакат купувачите, трябва още когато инвеститора се замисли да строи ли, да не строи ли и те да купуват жилището на мечтите си ....Все пак България се развива и става все по-голяма и силна държава.... в близките години се очаква населението да е около 4-5 милиона и това с ци?аните
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, има много зелени глави "напазарували" въздух.Колко ли "Анжел сити" са разпродадени и колко ли балами ще вият "на зелено"......само един Бог знае.
2
12
 
7
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
При лихва на 100 000лв.на месец от 1лв.хората влагат наличните пари в имоти .За съжаление това вдига цените за всички .Старите жилища са на по 60г.а да изтеглиш заем за 30г.и тогава да събарят зградата ...не си струва ..
1
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йощ йедна статия опитваща се да оправдае нереалистично високите цени на имотите.Купувайте си ги бе, не ни се оправдавайте. Или целта е да привлечете някой друг балама, да се наюрка да "строи на зелено" и да плаща "още преди да е излязло разрешителното за строеж"?