Що е то? Има един открит басейн, един затвор и... 15 банки!

Княжество Лихтенщайн навършва 300 години
23 яну 2019 20:30, Елка Василева
50
Що е то? Има един открит басейн, един затвор и... 15 банки!
Снимка: архив, Reuters

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки?

Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света по брой на населението. Днес то отбелязва своята 300-годишнина, но до голяма степен от него не се интересува никой освен съседите му. Има обаче някои подробности, които подсказват, че на тази страна трябва да се отделя по-голямо внимание, пише ДПА.

Аристокрацията

В тази микродържава княжеското семейство има значителен глас, но онези 25 000 жители, които се самоопределят като лихтенщайнци, не възразяват особено срещу това. През 2012 г. те отхвърлиха инициатива да се сложи край на правото на вето на княза върху решения, приети от парламента или с плебисцити. Те по-скоро подкрепят неговия свръхконсервативен политически подход. Когато князът заплаши, че ще наложи вето на облекчаване на забраната за аборти, на референдум през 2011 г. електоратът отхвърли тази мярка. Девизът на Лихтенщайн казва всичко: "За Бог, за княза и за отечеството".

Данъчен рай

Най-високата данъчна ставка е 8 процента, а най-високи са общинските данъци. Освен 25 000 лихтенщайнци в княжеството живеят и 13 000 чужденци, които са получили така желаното право на жителство. Годишно се предоставят само няколко десетки такива разрешения за пребиваване. Около 20 000 души - над половината от работещите в княжеството - са принудени да живеят в Швейцария или Австрия.

Банки

Петнайсетте банки, притежаващи лиценз да работят в Лихтенщайн, се занимават най-вече с управление на активи. За 2017 г. те са обслужвали активи на свои клиенти в общ размер на около 300 милиарда долара - на глава от населението това са по около 8 милиона долара на жител. В по-голямата си част тези пари са притежание на чуждестранни клиенти. Най-голямата банка ЛГТ е собственост на княжеското семейство.

Пране на пари

Лихтенщайн дълго време беше смятан за данъчен рай. Съмнителни фондации предлагаха благоприятни условия за чужденци, които искат да укрият от данъчните власти в своите страни активи с неплатени върху тях данъци. Но поверителни сведения за клиенти бяха откраднати и продадени в Германия. Заради скандала, който избухна през 2008 г., беше осъден шефът на "Дойче пост" (Германските пощи) Клаус Цумвинкел, който беше принуден да подаде оставка. Властите в княжеството сега настояват, че блатото вече е пресушено, а миналата есен ЕС извади Лихтенщайн от черния си списък на данъчни убежища под наблюдение.

Индустрия

Макар и банковият сектор да дава 25 процента от брутния вътрешен продукт, промишленият сектор всъщност е по-голям от банковия. Няма друга страна, в която на глава от населението да има толкова много компании - 4600 или иначе казано, по една компания на осем жители. Те включват световноизвестни марки като компанията за производство на строително оборудване "Хилти", компанията за букси за аудио-и видеотехника "Нойтрик" и "Ивоклар вивадент", която държи две трети от световния пазар на керамични зъбни коронки. 

/БТА/
 


50
Още по темата: княжество Лихтенщайн
Още от НОТИФИКАЦИИ
Предупреждение: Роботи убийци ще решават кой да живее!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой подиграва ли се на китайците заради оризовара? Има електроуреди за палачинки, за пресни вафли, индийците имат различни за традиционните си ястия.
.
Явно не си схванал сарказъм а. Никой не се подиграва на китайците за оризовара защото китайците изпращат апарати на луната, а индийците също изстрелват собствени ракети. Чушкопек от се използва, не за подигравка на националната кухня, а като върхът на българската инженерна мисъл.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
производство на чушкопек
...
Чудя се защо чушкопекът е такъв обект на подигравки от самите българи. Много страни имат домашни електроуреди, специализирани за тяхната кухня. Някой подиграва ли се на китайците заради оризовара? Има електроуреди за палачинки, за пресни вафли, индийците имат различни за традиционните си ястия.
27
1
 
5
 
! Отговори
мреен преди 3 седмици
Чили е една от богатите страни на Южна Америка,дори бих казал ,че може и да е най-богата страна на континента и няма нищо обща с България.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Затова ли след 30 години демокрация България е първа по смъртност в света и 75% от населението живее под прага на бедността докато долари българите могат да си купят от всяка банка и магазините са пълни със стоки като корекоми.
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Чили е бедна като България.
24
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ са най-големите демократи и производител номер 1 на нефт в света а 42 милиона американци гладуват и живеят само на купони за храна които правителството им отпуска за да не започнат да стрелят и мародерстват по улиците от глад.
23
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кастро остава най-големият демократ, остави Куба с цели 16$ заплата (месечно, не на час).
Истински великан!
22
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И Пиночет беше голям демократ, само дето Чили сега е бедна като българия.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

Тъй тъй, Патрис Лумумба и UNITA беха големи "демократи"...
20
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При соцаилизма нямаш просяци и пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
19
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нявякъде където има демокрация е мизерия. В Сомалия и Ангола и Хаити, и Ходнурас никога не е имало комунисти, винаги е имало демокрация и винаги е било мизерия.
18
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При социализъма нямаше банани, но в замяна на това имаше телени огради по границите, както и изходни визи.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При ПСЕВДОдемокрацията, градена от комунисти, доносниците им и метресите им, има банани, но липсват доста други неща.
16
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България 80те години след 30 години социализъм беше по-напред от Южна Корея след 30 години американско партьорство. Ако социализма беше останал сега щяхме да сме много по-напред от Южна Корея. Но нали искаха българите банани, вече социализма няма да се върне, не може да се върне, вече само банани и демократическа мизерия.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ako руснаците минат през лихтенкаскенщайн на път за берлин дали няма да се еве мякaта на едни неосрти джypналя?
14
12
 
39
 
! Отговори
Демокрацията преди 3 седмици
САЩ плащат на Германия 1.5 милиарда годишно наем за военната база Рамщайн. На България не плащат нищо, а изнасят годишно злато за 1 милиард чрез подставената си уж канадска компания Дъдни прешъс и искат да им плащаме 2,8 милиарда за 8 самолета от времето на виетнамската война.
13
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знаех, че капиталистите не са демократи. Значи Тръмп не е демократ, а Мадуро е демократ.
12
7
 
25
 
! Отговори
Странно преди 3 седмици
До Анонимен 11

Нещо бъркаш, дрогарю!
Комунистите станаха капиталисти, а не демократи.
Има съществена разлика.
11
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Странно

Там няма комунисти, но княжеството е мечта за всички червени велможи да си логнат там паричките...

Тук когато управляваше комунистическата партия при социализма преди 1989 нямаше такава оскотяваща мизерия както днес при демокрацията където всички са демократи, даже и комунистите станаха демократи.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9

Не само това, а и продължаваме напред..