"Божествен" метеор удря колата на мъж – търси си парите от църквата

Застрахователната компания му казва, че това е "дело на Бог"
24 яну 2019 19:41, Нели Христова
7
"Божествен" метеор удря колата на мъж – търси си парите от църквата
Снимка: Pixabay

През 1965 година хората в малкият английски град Баруел правят последните си приготовления за празничната коледна вечеря. Над главите им обаче се случва нещо, което те ще помнят за цял живот.

Метеорит, който обикаля Слънчевата система повече от 4 милиарда години, преминава толкова близо край Земята, че е привлечен от нейната гравитация, навлиза в атмосферата й. Разпада се на малки парченца, които като дъжд заливат Баруел.

През 60-те всичко, за което целият свят говорил, било Космос – състезанието за неговото построяване и скоростното строене на бойни глави и ракети. Когато камъните започнали да падат от небето обаче, хората били смаяни. Рядко ставаме свидетели на метеоритни дъждове, а още по-рядко на такива, които се сипят по Земята.

Парчетата падали навсякъде. По-малките чупели прозорците на къщите, по-големите правели огромни дупки в покривите. Един къс дори преминал през няколко етажа на фабрика, преди да спре.

"Посегнах да взема един от камъните, разбил къщата ми, но той все още беше горещ -  разказва Артър Кроу, който е един от свидетелите на невероятната случка. - От едната страна беше почернял от изгаряне.“

Благодарение на него и другите свидетели, това и до днес остава най-добре документираният случай на метеор, удрящ Земята. А, също така, това е и най-големият метеоритен дъжд ударил някога Великобритания.

Под падащите камъни се намира и Пърси Ингланд, който за празниците е решил да зарадва семейството си с чисто нова  Vauxhall Viva. Но на сутринта на Коледа, мъжът открива новото си возило с дупка в предния капак. Двигателят е унищожен.

Първоначално хвърля вината върху група деца, които си играят наблизо. Той смята, че те са хвърлили камък по колата му. Оказва се, че не е така.

Оглеждайки се, Пърси Ингланд осъзнава, че скалите са нападали навсякъде около него. Той побеснява, хваща камъка и го хвърля далече. След това стремглаво се отправя към застрахователната фирма.

Там обаче се оказало, че колата му е застрахована за вандализъм, но не и за удар от метеорит. Когато ги попитал какво да прави, те му отговорили, че удара от метеорит е "дело на Бог“.

Още по-вбесен, че няма да получи парите от застраховката си, Пърси се отправил към местната църква, за да потърси парите си. За никого не е изненада, че и от там получил отказ. За това мъжа се прибрал и започнал да пише писмо към застрахователната компания, което започвало със "Скъпи Бог“.

Но ако Пърси Ингланд беше една идея по-спокоен човек, можеше и да избие парите за ремонт на автомобила си.

Музеи из цяла Англия дават солидни суми в замяна на ценните камъни. Събират близо 44 килограма от метеорита на 4 милиарда години. Тогава вярват, че той може и да е сформиран още при възникването на Вселената.  

Започнало лов на злато в Баруел, всеки търсел парчета метеор. Съседите на Пърси се напълнили с пари. Но не и той – след като в гнева си хвърлил падналото в колата му парче камък, той дал шанс на някой друг да го намери.

Последното парче от космическия обект се изтъргувало за 11 хил. долара през 2009 г., но експертите са сигурни, че поне в няколко къщи има още остатъци от метеорита, които хората пазят като спомен. Но със сигурност няма нито прашинка от чудото, станало на Коледа в дома на семейство Ингланд,за които това далеч не е било най-щастливото време от годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.