Хиляди на протест в Гърция заради Преспанското споразумение

Как може правителството да върви срещу народа си, пита демонстрант
Обновена: 24 яну 2019 23:13 | 24 яну 2019 23:13,
44
Хиляди на протест в Гърция заради Преспанското споразумение
Снимка: БТА

Хиляди демонстранти излязоха в големите градове на Гърция и на границата с Р Македония, за да протестират срещу Преспанското споразумение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Още по темата

Пред парламента в Атина са протестираха над 2000 души, които скандираха "предатели" по адрес на депутатите, които утре ще гласуват договора в пленарна зала. В друга част на столицата 4500 привърженици на Комунистическата партия на Гърция също протестираха срещу договора. Полицията в Атина използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Стотици демонстранти блокираха основния граничен пункт с Р Македония за часове. Два протестни похода имаше и в Солун. Протести имаше в редица северни гръцки градове.

В Атина 1500 полицаи се грижеха за мерките за сигурност.

Гласуването на договора в парламента бе отложено от тази вечер за утре по обедно време.

Допитвания показват, че най-малко две трети от гърците са против договора, целящ да нормализира отношенията с Р Македония.

"С този договор ние даваме разрешение на друга страна да си присвои нашата култура и нашата история", казва в Атина 25-годишната демонстрантка Мария, предаде Франс прес.

Друг демонстрант на име Дионисос, казва, че правителството отново се снишава пред европейците и американците.

"По време на кризата гърците страдаха много и правителството взе много сурови мерки за икономии. По този национален въпрос, то също не се съпротивлява", казва демонстрантът.

Пенсионерът Бабис, участващ също в един от протестите, се пита как може правителството да върви срещу народа си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладни кокошки просо сънуват.
33
3
 
1
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Аз не мога да разбера срещу какво протестират гърците. Добре, не искат тази територия да се казва Македония, ами да предложат друго има. Това едно, и второ откъде накъде ще претендират за територия, която е изокнна българска. Май не могат един Александър Велики да си поделят.
32
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЦИПРАС ДА СИ ХОДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!ГЪРЦИЯ ГЛАСУВА НА РЕФЕРЕНДУМ ДА НЕ ПЛАЩАТ ЗАЕМИТЕ И ЗА НАПУСНАТ ЕВРОЗОНАТА!!!!!!ЦИПРАС ИЗМАМИ НАСЕЛЕНИЕТО НА ГЪРЦИЯ И НЕУВАЖИ ВОТА НА НАСЕЛЕНИЕТО!!!!!
31
5
 
8
 
! Отговори
Благорете на русия преди 5 години
Благорете на русия ,която измисли македонската нация.Русия е донесла много зло на балканите.
30
1
 
10
 
! Отговори
За жалост преди 5 години
Илюзия е това, че гърците защитават наши интереси, дори косвено. Никога не биха признали, че в МК имат български корени. Когато се реши проблема с името, на момента ще подкрепят македонската позиция, че не са българи, а са някакво отделно "славофонско" племе. Химера е, че МК няма да има избор, освен да се върнат към българското. В насадената си омраза към нас по-скоро биха си затрили държавата, накъдето вървят и нещата. Ако не вярвате чукнете в гуглето Бугариjа, гледайте, четете и се отрезвете.
29
3
 
11
 
! Отговори
www преди 5 години
Няма държава Македония, няма и Косово, нито Черна гора. Това са географски области, добили автономия, за да се преначертае картата на Балканския полуостров. Като резултат, ще стане една държава, но за съжаление ще е Албания и с мюсулманско население. Мюсюлманите превземат Европа, а ние спим и се караме за простотии.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А наш Желю Жабата пръв я призна!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ние защо мълчим?
26
7
 
4
 
! Отговори
Ала-Бала преди 5 години
"Всъщност гърците, макар и неволно, защитават и българския интерес!"Защото ние не можем да ги защитимАко Тръмп иска ще приеме Македония в НАТО, ще я приеме с каквото си иска име.
25
4
 
10
 
! Отговори
ТОКТУ преди 5 години
А КОГАТО ОТЦЕПВАХА МАКЕДОНИЯ ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ ПРОТЕСТИРАХА ГАДОВЕТЕ... СЕГА МАЛЕ ЛЕЛЕ...
24
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИЗАНТИЙСКА ИМ РАБОТА- ПРИЗНАВАМЕ, НЕ ПРИЗНАВАМЕ...
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тук няма ли някой да се провъзгласи за президент.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всъщност гърците, макар и неволно, защитават и българския интерес!"Точно! Ама Ганчев даже не разбира какво става.. освен да рециклира разни фантазии за това какви били гърците и да се натопорчи за бой... а те без да искат услуга му правят.. закривайте ***, това е невероятно! 50IQ нация
21
8
 
5
 
! Отговори
Голяма смешка! преди 5 години
.....Гърците защищават НАШИТЕ интереси, а вие плюете, както винаги, без никаква мисъл!....Грък да защитава български интерес?! С едната ръка по главата те гали, а с другата .... си вади!
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония винаги си е била македонска и никога гръцка. Гърците са я превзели насилствено и са изгорили славяноезичното й население, сред което и много българи. Срам е за България да подкрепя гръцките екзекутори.
19
6
 
11
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Добре, че са гърците, защото ако оставаше на нас да браним интереса, то по-скоро ние щяхме да се преименуваме на Македония.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До bai DanioНаучи се да пишеш на кирилица, големият българин... След това престани да драскаш глупости и да си въобразяваш, че се издигаш в очите на слепите в някакъв фориум, след като ни история знаеш, ни мнение имаш, ни позиция... Книги чети, майна, книги. Повече книги
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Ти ли ще у1иш гърците на работа?! Точно ти - българинът - който знае само да хленчи, мрънка и псува?! Гърците не мърдат пръст за по-малко от 1500 евро, а ти бачкаш като роб зая 250... Не знам кой треа се научи на работа...
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koлко сте прости!! Името не е важно за нас, ТЕРОТОРИЯТА Е ВАЖНА, ЗАЩОТО Е НАША !!. Гърците са в правото си за името - халал да им е, да си го вземат. Но тогава тая пасмина в Скопие остава без никакви основания за самоопределение, ЗАЩОТО НЯМА ТАКИВА !!И ще трябва да признае, че езикът е български, националността е българска и територията е българска! Гърците защищават НАШИТЕ интереси, а вие плюете, както винаги, без никаква мисъл!. Тъпо, Седларов...Естествено,от страна на аншите политици - НУЛА
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе гърчоля, сами направихте ли нещо или оцеляхте само защото получавахте милиарди помощи ?!Я стига сте ревали за глупости, а почвайте да бачкате.За държавата и името Македония ще се сърдите на Сърбия и Русия.Колко още ще се карате с макетата?!