Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!

Москва: Чужда намеса може да доведе до кръвопролитие
24 яну 2019 14:40, Елка Василева
275
Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!
Снимка: Reuters

Кремъл определи като неуместен въпроса дали е възможно да бъде дадено убежище на президента на Венецуела Николас Мадуро, ако самият той поиска това.

„Господин Мадуро е легитимният държавен глава на държавата Венецуела, затова смятаме подобен въпрос за неуместен“, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент в отговор на журналистически въпрос.

Той обясни, че от Венецуела не е получавана никаква молба към Русия за оказване на каквато и да е помощ във връзка с изострянето на политическата ситуация в страната.

Кремъл смята за противоречащ на международното право опитът за узурпиране на властта във Венецуела, а намеса на трети страни в ситуацията в страната е недопустима и може да има много негативни последици.

„Смятаме опита за узурпиране на върховната власт във Венецуела за противоречащ и нарушаващ основите и принципите на международното право. Това е основата на нашата позиция. Много внимателно следим развитието на събитията във Венецуела, ние сме много разтревожени, включително сме обезпокоени от изявления, които не изключват някаква намеса отвън, от трети страни в развитието на събитията, във вътрешните работи на Венецуела“, каза Песков.

Още по темата

По думите му Кремъл смята за вътрешна работа на Венецуела въпроса за диалога между Мадуро и опозицията и не вижда възможност да дава оценки в това отношение.

Чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие, заяви от своя страна руското външно министерство, предаде Франс прес. "Чуждестранна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е недопустима. Това е директен път към хаоса и кръвопролитието", се посочва в изявлението.

На 21 януари в Каракас беше извършен опит за метеж, организиран от група военнослужещи от националната гвардия в една от казармите в столицата на Венецуела. След този инцидент Върховният съд на страната отстрани от поста му председателя на Националното събрание и лидер на опозицията Хуан Гуайдо. В отговор той призова жителите на Каракас и на другите градове в страната да излязат на протест.

След това в страната се състояха масови антиправителствени протести. На 23 януари Гуайдо се обяви за и.д. президент на Венецуела.

Практически веднага след това той беше признат като такъв от САЩ, Канада, повечето страни от Латинска Америка, както и редица други държави. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че народът на Венецуела се е обявил смело срещу режима на Мадуро, искайки свобода и върховенство на закона.

В отговор Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. От своя страна Гуайдо призова чуждите дипломати да останат във Венецуела.

Сред страните, които подкрепиха Мадуро, са Мексико, Куба, Боливия и Турция.

Руските политици реагираха рязко на случващото се във Венецуела и около нея, оценявайки изявленията на Тръмп като намеса във вътрешните работи на една независима държава, а събитията от сряда като опит за държавен преврат, пише Интерфакс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
9
 
! Отговори
? преди 5 години
Как така някой казал, че е президент и няколко държави го подкрепят? Ами, ако утре Китай каже, че не смята за легитимен президента на Франция или Германия, какво ще стане? Такива прецеденти вече има( Косово ) и след това, какво стана? Ами дойде Крим, имаше референдум и в Барселона. Не може така! Всички тези провокации и нарушаване на международната сигурност водят света към война!!! Това е най-ужасната нещо на света.
169
8
 
13
 
! Отговори
Мъдурко е талант преди 5 години
Да докараш най- богатата на нефт в света държава до масов глад се иска талантМдааа
168
5
 
14
 
! Отговори
Джендър ГЕРБ-ви преди 5 години
Не знам, какво точно искате да кафето като подкрепяте държавен преврат? Мадуро най-вероятно не е най-добре избор за Венецуела, но все пак е президент. Не може някой решил да каже, че е президент и готово, имаме нов президент. Къде бе Могерини, когато хората в каталуня бяха пребивани и ритани от полицията? Защо не говори за техния глас, къде бе ЕС, когато ФАЩ нападнаха Ирак без резолюция от СС но ОНН.Затова Европа се надигат популисти, защото всички виждат, че са едни лакеи на чужди сили.
167
8
 
7
 
! Отговори
Генади преди 5 години
Руският президент се казва Ташуро и той ще търси убежище в Северна Корея при Крейзи Бой.
166
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКитай стана първа икономика заради комунизма, а не защото се отвори за запада. България при демокрацията когато се отвори за запада стана първа по смъртност в света, бедна като африканска страна и без никаква икономика.
165
0
 
2
 
! Отговори
Amerikanski teroriza преди 5 години
...m
164
6
 
7
 
! Отговори
Цървул преди 5 години
Какво убежище за това турме?Както винаги,става дума за интереси. Русия опрости няколко млрд долара и инвестира в петролната им промишленост - Все пак Венецуела е с огромни запаси. Убежище за Мадуро ще означава че Русия е изгоряла, както с Янукович и Украйна!В този случай обаче няма да има компенсация както с Крим...
163
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
184 Джендърче май Путин ще яде четвъртития във Венесуела
162
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крайно време е краварчетата да си изедат топките те и без това не им трябват там са се наредили джендер до джендера мила мой майнольосправка американските посланици в германи, българия и други странии меките киткиса отворили ени усти - русия им виновна- тя ли ви направи ***.дерунге.ли бре
161
8
 
13
 
! Отговори
Граф преди 5 години
какво си мислите че америка мисли за венозуенците че са гладни и иска да ги спаси те са гладни защото не са избрали лидер които ще е кукла на америка имат петрол но заради американски санкции не могат да продадат америка е гангстерска държава само иска да краде
160
7
 
16
 
! Отговори
антисоросоид преди 5 години
Мадуро веднага да въведе военно положение . Да арестува сороската опозиция , да я обвини в тероризъм и за разпалване на гражданска война и веднага разстрел. Има с ор ос о ид има проблем, няма с ор ос о ид няма проблем.
159
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
;майдан във венецуеластраната притежава запаси равни на запасите на саудитска арабия и русия взети заедно а познайте от три пъти кой иска петрол без пари или да продава електроенергия на петорни цени както е в българия - американските централитя латинска америка се управлява 100 години от сакакто сега се управлява българияне са цъфнали и вързалинай-добрее руснаците да им забучат една база в куба та да има равновесиеи без това са наводнили цяла европа с базиа китай е инвестирал 60 милиарда
158
5
 
7
 
! Отговори
Чиляка преди 5 години
Мадурооо .мадурко е с корен от мадурково област около путниково в Русия .Армията от мадурковци имат огромни мадетта .Казвам ви направо ще са измъдят от служба по Мадурко.Армията на Мадуро е основно от маделизачи и мъдемасажисти и топколапачи .Тея дето му духат на Мадуро са му генералите -главно меки китки и *** пето поколение с червени *** .Очакваме охождане на армията от народа !
157
1
 
3
 
! Отговори
173 преди 5 години
Определено мисленето не ти е от силните страни, да не говорим за правописа,бъди здрав и разсъждавай.
156
3
 
5
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Мадур.ко поискал от Пу.тя да се сберат. Как се отказва на такава покана?Нали са си лика прилика двамата диктатори - па да се вземат и в живота.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Путин и малки стигат
154
1
 
3
 
! Отговори
до 173 преди 5 години
Много си далече от голямата политика и икономика! Разсъждаваш като ученик от пети клас а може и да си такъв.
153
3
 
9
 
! Отговори
Маркс преди 5 години
Комунистите ако дойдат на власт в Сахара ще внасят пясък
152
7
 
5
 
! Отговори
Реалноста преди 5 години
Че петрола има нещо общо има както и 17 милиярда за една северна *** при това не в рубли .Но и как се живее с 7 долара заплата и джудже да ти бърка в джоба ... Си знае ***,,дурко а паднели пиши 1 бг лев 100 руски рубли
151
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагледно вижте какво значи да - ЛЪЖЕШ КАТО ДЪРТ ОКРАИНЕЦ .Днес един руснак се е избъзикал в нета ,и окраинските *** като захапали ,че Мадуро е в Русия....Иначе да ви напомня това на една друга ЦРУ операция по времето на Виденов и същата такава в окрайна .