Вдигането на лихвите ще стане бавно и поетапно

Няма да има драстичен скок на лихвите по кредитите от месец за месец
24 яну 2019 19:49, Джесика Вълчева
22

3775 гледания   |  Още видео

Икономически експерти очакват Европейската централна банка да повишава лихвите по кредитите на всяко шестмесечие с 0.25%.

Към момента от ЕЦБ са взели решение лихвените проценти в еврозоната да останат без промяна - те ще останат на сегашните си нива поне до лятото на тази година. Предстоящото повишение, обаче, ще се отрази на условията на банките, както и по ипотечните кредити.

В същото време данни от края на миналата година показват, че все повече българи вземат заеми, които после трудно успяват да върнат в срок. В момента цифрите сочат, че заемите за жилища са с лихви дори под 3 на 100. Макар и прогнозите на всички финансови анализатори и кредитни консултанти да са предпазливи, все пак опасенията за повишаване на лихвите остават.

Какво ще се случи със заемите ни - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на Преслав Райков и Венелин Маринов.

"Очаква се ЕЦБ да започне в средата на тази година да затяга мерките и по-усилено през 2020 г. Качването ще започне бавно и поетапно. Няма да има драстичен скок от месец за месец", увери Преслав Райков.

Според Венелин Маринов в последните години има устойчива тенденция по намаляване на лихвите и се очаква да дойде краят на това.

"Това наистина ще стане края на тази и началото на другата година, тъй като се движим с известно забавяне спрямо европейската икономика. Ще расте с малки измерения", добави още Маринов.

Трябва ли да започнем да мислим за рефинансиране на кредитите и промяна на вноските?


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 5 месеца
Преди отпускане на кредит от страна на която и да е банка трябва да се определи целта, за която са нужни парите. Всеки договор се сключва от най-малко две страни. Отговорността трябва да се подели между тях. Отпускащият кредит трябва да е наясно с имотното състояние на кредитополучателя и възможностите му за погасяване на дълговете. В противен случай се получава т.н. балон от дългове, банката обявява несъстоятелност,възвръщаемост на парите няма. Спомнете си "Лемън брадърс".
14
0
 
7
 
! Отговори
Глад и мизерия преди 5 месеца
Глад и мизерия ни чака !!! Хората нямат пари за хляб ! Сега ще си изгубят домовете !! Улиците ще се напълнят с бездомни !!! Банките ще извършат поредният грабеж !!!!
13
0
 
7
 
! Отговори
КРИЗАТА ИДВА преди 5 месеца
ХОРАТА ЩЕ ЗАГУБЯТ ДОМОВЕТЕ СИ ! ЩЕ ОСТАНАТ НА УЛИЦАТА !
12
0
 
4
 
! Отговори
кризата идва преди 5 месеца
Кризата идва !!! Хората ще загубят домовете си !!! Ще останат на улицата !!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Роб до гроб преди 5 месеца
Роб до гроб !!! Роби на банките това ще стане заради алчните брокери които нашиха хората със скъпите кредити !!!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ИМОТНИЯТ БАЛОН
БАНКИТЕ ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ ИМОТИТЕ !!!
--

Между другого, "имотите" НИКОГА не са били НА хората "дефакто", макар, че "деюре" формално се водят "техни"! И въобще т.н. "ипотека" е доста измислено "животно" в правният мир - водиш се "собственик" , а дефкто си "ползвател с отстъпено право на ползване" или "наемател", а в същото време нямаш пълноценни вещни права, защото имота е блокиран!
Ипотеките е крайно време да станат на принципа на "лизинга с отворен край" !
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ИМОТНИЯТ БАЛОН
БАНКИТЕ ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ ИМОТИТЕ !!!
--

Да са им честити и да си ги х арчат, със здраве!
Амин!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До КРИЗАТА ИДВА
ЧАСНИТЕ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ СЕГА ЩЕ ВЗЕМАТ ИМОТИТЕ НА ХОРАТА !!!
--

И ? Кво после ? Кво ше го/и прави този "имот/и"? На кого ше го продаде ? А като добавиш, че то не е един/два имота, а са хиляди имоти, хиляди вещи втора-трета употреба ... кои са тези купувачи, дето ще се засилят да купуват бок-луци? А тези "кошници от имоти" на африканци ли ще ги "продава", срещу ново "обещание" за "безкрайно въртене на колелото"!
Умряла работа ... ценноста в живота се измества, пич ...
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и имотен балон няма, не забравяйте да го обясните. Почти всички ви вяраме, но има елементи които не са твърдо убедени. Като нормален гражданин с нормални доходи не мога да си позволя нормално жилище, но имотен балон няма, то сте си го написали черно на бяло и от статиите дето ни ги обясняват експерите наимотните агенции ни е обяснено, но все пак го повтаряйте и в подобни статии, че да не вземе някой да се разколебае.
6
2
 
4
 
! Отговори
Неа преди 5 месеца
Е за това за по сигурно напишете ЕСЕ под някоя къща ...
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕЦБ да не би да е някакъв божествен орган или институция, която няма да обяснява причините за това или онова и трябва да го пиремаме като висш закон ?
————

Ми ако искаш не го приемай като висш закон и не взимай кредит.
ЕЦБ просто определя цената на парите - както искаш го разбирай.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Вдигането на лихвите ще стане бавно и поетапно"

Кораба потъва бавно, не се блъскайте, вода има за всички! И да не забравим - въобще няма балон в пазара на имотите ;)
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Време беше
Карайно време е да се дигнат лихвите - сульо и пульо тегли кредити с надежда да не ги връща мечтаейки си за времето на веска меджедиева!
--

сульо и пульо няма как "да теглят", ако не им "отпуснат" , или бъркам? и къде му е далаверата на сульо и пульо , в какво му е печалбата - да поиска кредит за жилище, с идеята "да не го връща"?
само болен лихварски мозък, може да съчини такова оправдание за собственият си хазарт и лакомия, които не са довели до "очакваните резултати"
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1
А каква е причината за вдигането на лихвите моля ?
---

Затваряне на дългите позиции, които бяха раздадени при ръста и търсене на възможно по-бързо излизане "на нула". От там насетне - каквото капне - "берекет версин"! )
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А каква е причината за вдигането на лихвите моля ? ЕЦБ да не би да е някакъв божествен орган или институция, която няма да обяснява причините за това или онова и трябва да го пиремаме като висш закон ?