Дилема на живот и смърт: Един баща решава съдбата на двете си деца

Да спасиш едното си дете или да оставиш и двете да умрат?
25 яну 2019 21:47, Джесика Вълчева
17
Дилема на живот и смърт: Един баща решава съдбата на двете си деца
Снимка: BBC

Те са  Мариеме - тихо дете, което обича да яде сладки неща и  Ндейе - момиченце, което пее като ангел и кипи от живот. Двете са сестри, но делят едно тяло. А сега техният баща е изправен пред едно много трудно решение - да спаси едната от тях или да остави и двете си деца да умрат заедно.

Най-големият кошмар за един родител.

Сиамските близначета са родени в Сенегал. Баща им - Ибрахим, е успешен мениджър в туристическа агенция. Жени се повторно, като от първия си брак има две по-големи деца. През 2015 г. втората му съпруга забременява, а лекарите виждат на видеозона само едно дете - момиченце. По време на раждането, обаче, екипът остава изненадан.

Момиченцето не е само едно, а освен това има и един огромен проблем - двете деца са слепени. Датата - 18 май 2016 година - денят, в който целият свят на 50-годишния Ибрахим от Сенегал се променя завинаги.

Разделянето на децата се оказва много сложна задача, тъй като са свързани по много особен начин. Децата имат само два крака, вторите им ръчички са съединени, а освен това споделят и някои органи - имат общ черен дроб, общ пикочен мехур и една храносмилателна система.

И така Мариеме и Ндейе живеят в продължение на две години и 8 месеца. Само няколко седмици след раждането им става ясно, че ще има нужда от сериозна медицинска намеса, а медиците в Сенегал не могат или не желаят да помогнат на семейството. Причината за това е, че макар и страната да е една от най-развитите в Африка, хората с увреждания не се възприемат добре. Така се принуждават да потърсят помощ другаде.

Първо опитват в Белгия, където Ибрахим има връзки заради работата си. Нямало болница, която да окаже помощ на сиамските близначки. Опитали в Германия, където живеят двете сестри на 50-годишния баща, но нито една болница не е срещала толкова сложен случай. Последвали запитвания към медицински заведения в Зимбабве, Норвегия, Швеция, Америка. Една от болниците дори поискала един милион долара в аванс преди изобщо да прегледат момичетата.

Последната надежда на Ибрахим била Франция, където му казали, че не могат да направят нищо по въпроса и момиченцата ще умрат.

Ибрахим се отказал, но децата продължавали да живеят. Ден след ден те ставали все по-големи, смеели се. И така бащата решил да потърси отново решение. Скромното му проучване го отвело до историята на две сиамски близначки от САЩ, които са съединени по почти същия начин. Двете момичета сега в средата на 20-те си години, работят като учителки, могат да шофират и да спортуват. И така надеждата се възродила. Търсенето на спасение отвело Ибрахим в Лондон. Една от болниците в британската столица има богат опит със сиамските близнаци. Така семейството се мести в града, което също се оказва едно голямо предизвикателство, което освен това струва и доста скъпо.

Спестяванията на 50-годишния баща отиват за лекарства, терапии и консултации с експерти. Мъжът имал здравна осигуровка, но тя не покривала всички разходи. Така получава помощ от първата дама на Сенегал, която разбира за случая на сиамските близначета чрез благотворителната си фондация. Жената се свързала със семейството и веднага протегнала ръка.

Семейството каца във Великобритания през януари 2017 г.

Макар и медиците да правят всевъзможни изследвания на момиченцата и да дават всичко от себе си, за да гарантират бъдещето им, пред семейството се появява друг проблем.

Парите, отпуснати от първата дама на Сенегал започват да свършат. Заради грижите, които Ибрахим полага за децата си, мъжът е принуден да напусне работа, което спира доходите на семейството. Така изведнъж се озовават на улицата.  Майката на сиамските близначки изведнъж решава да изостави семейството си и да се върне обратно в Сенегал, за да се грижи за първото си дете. Така бащата остава сам с двете си деца.

В момента семейството се намира в Кардиф, а проблемите тепърва предстоят. Едното от момиченцата е с изключително слабо сърце и медиците не дават добри шансове за оцеляване след операцията. Бащата е изправен пред едно много трудно решение.

Ако медиците направят опит да разделят оперативно сиамските близначета, то по всяка вероятност сърцето на Мариеме няма да издържи. Ако, обаче, двете останат съединени, шансът да оцелеят е нулев.

Дилемата - да спаси едното си дете или да остави и двете момиченца да умрат заедно.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Оцелял българин

А що не на червените милионери и десе ченгесари
13
1
 
17
 
! Отговори
Оцелял българин преди 1 година
Четейки подобни статии, винаги се питам дали има Бог и защо такива страдания не изпраща например, на Сашо Нереза,Бакъря,Катъря,Прероден Пастиркин,Стефан Крълежа, Драгалъвския Ай дук и стотиците други безродниците ,които изкормиха Държавата,продадоха Родината и окрадоха народа,подлагайки го на геноцид и докарвайки го до просешка тояга !Нима този баща е извършил по -големи престъпления и злини от СДС -убийцте,за да бъде подложен на такова нечовешко страдание?
12
3
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
До Гoшу

Голем си брато. Щом успя да ми откраднеш НИК-а :)))
11
22
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
Хора АЗ СЕ ВЪРНАХ в България, с полета от Сидней през Лондон и кацнах в София моя роден град. Като излязох от летището вместо разклона за булевард Брюксел хванах отклонение към няква роомска махала зад летището и точно в този момент будилника извъня и се събудих. Било е само кошмар, ох слава Богу. Гледам през прозореца пъстроцветни папагали, а на 2 км е НордХед където 2 пъти в годината гледам китовете как скачат, и рифа в който се гмуркам, Операта на 3км, зимам 6 цифри на година. Успокоих се
10
11
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
Ей тва, отляво
9
0
 
12
 
! Отговори
Lan преди 1 година
8, Аз,
със съвременните уреди и добър специалист, подобна аномалия ще се засече още в 7-8 седмица от развитието на плода! Т.е. в момента, в който тръгва да се оформя като бебе. Дори и с ехографите от преди 15години, подобно нещо ще се засече към 13-15 седмица. Ще се чуе и сдвоеният ритъм на сърцето като майката е ходила на фетален кардиолог. Бременността или не е била проследена или следящият е бил пълен некадърник! Във вторият случай би трябвало да има наказания!
8
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Според мене е важно да се развиват средствата за наблюндение на плода преди раждането. Не мога да разбера моля обяснете ми защо само за 10 години наблюдаваме такъв бум на технологиите в сферата на мобилните телефони примерно аз след толкова години все още няма технология която ще засече аномалия в плода и тои ще бъде премахнат с цел да се спести многогодишно страдание...Моля ако някои има обяснение нека сподели...
7
0
 
34
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Горките деца. Защо ги наказва Бог. Какво са виновни те. Боже помогни им !!!
6
0
 
27
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Нормален човек трябва да си избие от главата, че има "срамна" болест! НЯМА срамно страдание...човечността и състраданието трябва да победят.
5
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 1 година
4 ами не бъди гадняр, образовай се! Това е аномалия при деленето на клетките на плода и НИКОЙ не знае от какво се поражда и никой не е застрахован! При кръвосмешение се предават генетичните болести - като хемофилията например и пак и там няма застраховани, защото е достатъчно едният от родителите (майката) да носи гена, за да са болни синовете ѝ, но при кръвосмешение - няма мърдане, задължително се проявява увредения ген, защото го има и от двете страни.
4
10
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Не искам да ставам гадняр , Но по времето на Соца ни учеха че такива жестокости се случват в Ромската и Индийската раса , заради Кръвосмешение - това се получава след раждане на дете между брат и сестра , майка и син , баща и дъщеря .
Дано да не съм прав /
3
5
 
0
 
! Отговори
До, 2.... преди 1 година
За, раждане, след- смърт, ....

Чували- ли- сте,....
2
1
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НИКОГА НЯМА ДА МУ ПОСЕГНА ЩЕ ГО ГЛЕДАМ ТОВА ДЕТЕ ДОКАТО Е ЖИВО АКО Е МОЕ!!!

ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА : ДЪХЪТ НА ЖИВОТА 2017
КАВЕНДИШ МЪЖА И СЕ ПАРАЛИЗИРА И ТЯ ГО ГЛЕДА 10-КИ ГОДИНИ ДОКАТО Е ЖИВ ПАРАЛИЗИРАН БЕЗ ДА СЕ ПРЕДАДЕ!
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръвосмешението е нещо "страшно". И никое дете не го заслужава.