Николас Мадуро не отстъпва властта, иска диалог с опозицията

Венецуелският опозиционен лидер Гуайдо предлага амнистия за президента
25 яну 2019 07:10, Анисия Иванова
82
Николас Мадуро не отстъпва властта, иска диалог с опозицията

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че ще продължи да управлява, но приветства диалог с опозицията, след като председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава, предаде ДПА. Мадуро осъди обявлението на Гуайдо като "преврат", подбуден от САЩ, и каза, че няма конституционни основания да бъде отстранен от власт.

Той обаче изрази готовност за преговори с опозицията, като приветства предложение, направено от Мексико и Уругвай, за предприемане на дипломатическа инициатива за насърчаване на диалог и търсене на "мирно споразумение".

"Да разговаряме, да се изслушваме, да се разбираме и да включим всички политически играчи . . . разбира се, че съм съгласен", заяви Мадуро.

Още по темата

Той повтори своето по-ранно решение да скъса дипломатическите отношения със САЩ и каза, че американският дипломатически персонал трябва да напусне Венецуела до неделя. По думите му венецуелските дипломатически и консулски служители трябва да се приберат от САЩ в събота.

Гуайдо написа писмо до американския държавен секретар Майк Помпейо, в което поиска "спешна хуманитарна помощ" за Венецуела. Той описа положението в страната, където годишната инфлация е почти 2 милиона процента и има недостиг на основни стоки, като "хуманитарна извънредна ситуация".

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо каза, че е готов да обмисли предоставяне на амнистия на президента Николас Мадуро и неговите съюзници, ако те помогнат Венецуела да се върне към демокрация, предаде Асошиейтед прес. Гуайдо направи пред телевизия "Унивисион" първото си публично изявление, откакто се обяви за временен президент на Венецуела. Изказването му е част от публикувано на сайта на телевизията интервю, което скоро трябва да бъде излъчено.

Гуайдо, който е председател на парламента, заяви, че амнистията съществува като възможност за всеки, който е готов да помогне за възстановяване на конституционния ред във Венецуела, пише БТА.

САЩ, Канада и редица латиноамерикански страни подкрепят Гуайдо. Но Мадуро не показва признаци да е готов да се откаже от властта и настоява, че е демократично избраният лидер. Президентът социалист обвинява САЩ, че подкрепят опит за преврат, целящ да го свали от власт, и скъса дипломатическите отношения с Вашингтон.
Мадуро нареди всички дипломати на Венецуела да се приберат от САЩ и затвори венецуелското посолство във Вашингтон.

Той предупреди, че ако САЩ "имат някакъв разум", ще изтеглят дипломатите си от своето посолство в Каракас, вместо да се противят на заповедта му за тяхното напускане.

Напрежението между Венецуела и САЩ се изостри, след като правителството на американския президент Доналд Тръмп призна Гуайдо, който се обяви за временен президент и обеща да отстрани Мадуро, когото нарече "диктатор".
Мадуро отвърна, като скъса отношенията със САЩ и даде на американските дипломати 72 часа да напуснат Венецуела. Вашингтон обаче каза, че ще пренебрегне заповедта, след като Гуайдо призова чуждестранните посолства да не се съобразяват с нарежданията на Мадуро и да оставят дипломатите си във Венецуела.

Началникът на венецуелските военни сили декларира подкрепата си за президента Николас Мадуро и предупреди САЩ да не се намесват, пише британския вестник Independent.

Министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви, че Николас Мадуро е законният президент на страната и, че опозицията се опитва да извърши преврат.

"Предупреждавам хората, че протича преврат срещу нашата демокрация и нашия президент Николас Мадуро“, каза Падрино. Подкрепата на армията ще бъде от решаващо значение, ако Мадуро успее да отблъсне най-сериозното предизвикателство за неговото управление, докато страната му се тресе от икономическа криза и финансови санкции.

Милиони венецуелци са избягали от страната, а дори бивши привърженици на Чавес критикуват неговия наследник и го обвиняват в некомпетентност и нарастващ авторитаризъм. Недостигът на основни храни и лекарства стана драстичен. През лятото на 2017 г. Мадуро свика специално събрание за пренаписване на конституцията на страната, което беше широко осъдено. По този начин той лиши парламента от неговите правомощия.

В сряда САЩ признаха Хуан Гуайдо за легитимен лидер на страната. Канада бързо последва САЩ, както и Великобритания Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Парагвай, Перу, Еквадор, Гватемала и Организацията на американските държави. По време на посещение във Вашингтон британският външен министър Джеръми Хънт каза: „Ясно е, че Николас Мадуро не е легитимен лидер на Венецуела ... Обединеното кралство смята, че Хуан Гуайдо е правилният човек, който да отведе Венецуела напред“.

Русия, Китай, Мексико и Турция заявиха, че все още признават Николас Мадуро. Русия обвини САЩ в лицемерие.

Марк Уайсброт от Центъра за икономически и политически изследвания във Вашингтон, заяви, че през последните 20 години американската политика се стреми към смяна на правителството в Каракас. Признанието на Доналд Тръмп за Хуан Гуайдо беше най-очевидното усилие да се подкопае правителството. В момента икономиката на Венецуела е в развалини и за първи път в региона има много консервативни лидери, които подкрепят това, което САЩ направиха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
6
 
! Отговори
1223 преди 5 години
От няколко години си мисля, че демокрацията това е инструмент чрез който САЩ се стреми да владее света. Всеки един лидер на държава която не купува оръжие от САЩ, не пуска компании от САЩ да експлоатират природните и богатства или накратко не е съюзник на САЩ е обявяван за диктатор, главорез, и недемократично избран тиранин който потъпква гражданските свободи на народа си.
61
3
 
1
 
! Отговори
емиграция преди 5 години
Че този неграмотен Мадуро ще падне от власт си го знаем, но защо все още има в България такива некадърници да го защитавата? Това е притеснението. Не разбраха ли най-после някои другари, че с лозунги и лафове отпреди 70-80 години икономика не се прави, а хората гладуват, умират ....
60
2
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
С МАЛКО ВОЕННА ПОМОЩ СРЕЩУ САЩ ОТ ... - МАДУРО ТРЯБВА ДА ДАЙСТВА СЪОТВЕТНО НА ДЕЙСТВИЯТА НА ЦРУ ЧИЛИЙСКИЯ ПИНОЧЕТ / АМЕРИКАНСКИЯТ ПРИМЕР Е ЯСЕН/!!! НЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВЯ ЖИВ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВЕНЕЦУЕЛА "ВАШИНГТОНЕЦ " ! И ЗАЩО" ПОДМЕТКАТА "НА ТЕЗИ ,КОИТО СРИВАТ ВАЛУТИТЕ Е ОСТАВЕН ЖИВ ???...КАК ПОСТЪПИ КУБА С "ПОДМЕТКИТЕ " НА САЩ ??? НЯМАЛО ДЕМОКРАЦИЯ / НАРОДОУПРАВЛЕНИЕ/ !!!???!!!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хамериканите да хванат Николас за презимето.
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са империалистичен неонацистки райх.Ен това им е демокрацията и я рапосраняват ли разпостраняват.И сега някакъв платен травестрон се бил обявил за премиер и я те го признали.Ми добре утре и аз се укичвам със свастиките че да кефя Стив Банън и Майк Помпео и да знаете вече съм президент на България Русия и Северна Азия плюс западна Азия и Полинезия и сега всичките американски *** дето ме плюха дя му мислят и на колене.Това е такъв велик сиир че няма накъде.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И варненската мутра се исказа в подкрепа на Ташункo.
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ПО ГОЛЯМ ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА ОТ РОСИ ПЛЕВНЕЛИЕВ,ЗАЩОТО ТОЙ(ТЯ) УСПЯ ДА ОБЕДИНИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ СЕБЕ СИ
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44 ха ха точно си го казал колега .заначи според западните (демократични) (ценности) щом някой си дето не е нищо ,но е удобен трабнсджендър на запаАдналия свят се самообяви за някакъв -примерно я президентин,я премиер и мошенцата го признаявт за такъв ,той значи ли ,че вече е(президент или премиер) По тази логика аз се самообявявам за шейх на саудитска арабия ,Катар и ОАЕ и автоматически ставам собственик на петролните кладенци оочаквам запада да ме признае за такъв ха ха ха
54
4
 
13
 
! Отговори
456 преди 5 години
Световния хегемон и разпространител на демокрация и мир по света ще направят всичко възможно, докато венецуелския Роско Пл. не стане президент! Демокрация, ри'иш ли?!
53
17
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
При срещата на Мадуро с Путин присъствал и адмирал Куроедов.
52
10
 
2
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
До опетков - защото латинска Америка не Европа,а Венецуела не е България,даже не е Румъния или Македония!?И защото европейската мизерия е лукс за Латинска Америка,а европейският лукс е мизерия спрямо латиноамериканския...
51
18
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До не може да бъде! Твърде дълго венецуелците търпят безобразията на Мъдуркото. Защо винаги се получава така че държавата загива когато на власт дойде неграмотен ****от, опитващ се да управлява като червен диктатор, уж "за благото на народа". Тази игра и ние я играхме през 1997г.
50
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП и Атака ще сформират бойни групи в подкрепа на тавариш Мадуро.Само от тука да не забравят да си вземат тоалетна хартия .
49
8
 
20
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
каква опозиция бе... хамериканоидните у-р-о-ди искат да заграбят най-голямото находище в света открито преди години... нали тая у-р-од-ли-ва страна живее от кражби, избиване на невинно население и 37 преврата преврата от 1990 година насам...
48
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ние тука имаме един Мадуро който неще да пусне властта.
47
5
 
25
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
На всеки труден въпрос има един очевиден,*** и...неверен отговор!Икономическата политика на Мадуро търпи провал,но Венецуела още не е фалирала.Русия има накакви инвестиции в страната,но Китай е вложил в нея /според медиите/70 млрд.USD и със сигурност не смята да ги загуби!Освен това наблюдаваме съгласувани действия на Китай с Русия!?Сега ще последва едно вливане на пари от тяхна страна,нова икономическа политика с тяхно дейно участие,укрепване на икономиката и всички са щастливи...без САЩ!?
46
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадура Мадуро,, така става като *** на Путин ....пропагандата
45
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Николас Мадуро не отстъпва властта"--"с кръв сме я взели , с кръв ше я дадем!. Аз съм червен, но не съм ляв! диктатор съм!""...иска диалог с опозицията"---нека да поделим баницата - с нашата батака, с нашето де *** се, с нашата воля ... да разделим порциите 3-5-9! ))
44
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДРЪЖ МАДУРО ДРЪЖ , ДРЪЖ МАДУРО ДРЪЖ
43
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП "Красна поляна" още ли не е изказала подкрепата си за Мадурко?