Ще излезе ли Венецуела скъпо на Москва?

Русия ще бъде големият губещ, ако режимът на Мадуро падне
26 яну 2019 21:00, Красимир Ангелов
452
Ще излезе ли Венецуела скъпо на Москва?
Снимка: Reuters

Русия ще бъде големият губещ, ако режимът на Мадуро във Венецуела действително падне. Руските кредитори ще има защо да се тревожат за своите заеми. А цената на петрола на световните пазари може да падне, пише в свой анализ DW.

Във Венецуела се води борба за власт между режима на Николас Мадуро и опозиционното мнозинство. Дълго време Кремъл подкрепяше Мадуро. Възниква обаче въпросът какво би означавала за Русия загубата на един дългогодишен съюзник?

Още по темата
Всички погледи сега са отправени към най-големия руски държавен петролен концерн "Роснефт", чийто председател на надзорния съвет е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. "Роснефт" участва в общо пет проекта на държавния венецуелски петролен и газов концерн PDVSA. Руските дялове в тези проекти варират между 26 и 40 процента. Колко голяма е вероятността тези активи да бъдат загубени?

Изглежда съмнително, че едно ново правителство, в случай че Мадуро падне от власт, ще одържави активите на чуждестранните инвеститори. При положение, че дяловете са придобити законно и без корупция. Това означава, че инвеститорите, които тази седмица бързаха да са отърват от акциите на "Роснефт" на московската борса, са действали прибързано. По данни от 2017 година, "Роснефт" е отпуснал заем на Венецуела в размер на 6 милиарда долара. Този кредит се покрива чрез участието в гореспоменатите проекти и чрез добиваните количества суров петрол. Напоследък имаше закъснения на доставките и шефът на "Роснефт" Игор Сечин трябваше до лети до Каракас. Договорът за заема изтича още през 2019 година. Руският държавен концерн обаче вече е получил голяма част от сумата по заема.

Заемите за оръжейни покупки

Малко по-сложна е ситуацията със заемите, които Русия отпуска на Венецуела за покупката на руски оръжия. Руските медии информират, че през последните 20 години Москва е превела на Каракас 11 милиарда долара за тази цел. Не е известно каква част от сумата вече е погасена. Има обаче информации, според които венецуелските дългове са били преструктурирани при изгодни условия.

Не е ясно дали едно ново венецуелско правителство ще погаси тези кредити. Украйна например и до днес отказва да погаси милиарден кредит от Русия от 2013 година, отпуснат от Москва за подкрепа на тогавашния проруски президент Виктор Янукович.

Руските пари във Венецуела обаче няма да бъдет напълно изгубени. Те се изразходват за покупката на руски калашници, бойни самолети, хеликоптери, танкове и друго оръжие и по този начин подкрепят руската индустрия.

Какво може да излезе наистина скъпо на Москва

Общите руски загуби, в случай на смяна на властта във Венецуела, могат да достигнат около 11 милиарда долара. Или малко повече. Това обаче би било нищо в сравнение с последиците от евентуално намаляване на добива на петрол и понижаване на цените на световните пазари за дълго време. Много често Венецуела се споменава като страната с най-големи петролни резерви в света. Но 20-годишното социалистическо управление на Уго Чавес и на Николас Мадуро доведе до упадък на петролната индустрия. Ситуацията е толкова драматична, че днес Венецуела не играе почти никаква роля на световния петролен пазар.

Ако властта се смени и добивът на петрол бъде ръководен ефикасно, и ако прогонените западни концерни се завърнат в страната, износът на петрол може да получи нов тласък. Бъдещите договори за доставка могат да бъдат сключени при нови условия и да понижат дългосрочно цената на суровия петрол на световните пазари. И това ще бъде истинският кошмар за Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така изчислено 20 годишно социалистическо управление на Х.Чавес и Н.Мадуро значи 1998 год. сякаш преди не е имало нищо социалистическо във Венецуела,но те всичките революции са все от типа социалистически като едните са напълно социалистически недопускащи друг модел-тип и партии на управление,а другите допускащи и други модели на социалистическо развитие със сродни по тип партии за управление от страна на спектъра ляво-дясно,но социалистически изчисления на платформите и програми за републиките.
266
1
 
3
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Троловете си заработват рублите от руското посолство и лъжат та се късат.Но до 1944 г. България е била най-мощната икономически и военно държава на Балканския полуостров.Въпреки че Румъния,Югославия и Турция са много по-големи, а и Гърция е по-голяма.Ами Полша,несравнимо по-богата от скандинавците,ами Чехословакия и Унгария със развитата си промишленост,балтийските републики. След 45 г. руска окупация всички се оказахме фалирали, русия включително.И сега комунистите пак ще ни връщат пак там.
265
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Като чета коментарите ми се плаче! Как може да има толкова прости хора? Социализма е напаст за тази планета, запомнете напаст и чума! Социализмът направи с Венецуела това, което направи с България. От най-развитата страна на Балканският полуостров до 1939 ни превърна в най-бедната. Знам, че троловете сега ще започнат да бълват помия, но е вярно!
264
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкрепата на човеконенавистен режими, винаги е тежест, ако не се касае за генетична обремененост.
263
2
 
10
 
! Отговори
джо преди 5 години
Браво на бай Петко 309. Точно това е тема на разговор. Колко са недоволните в % , защото Мадуро има и привърженици. Само , че за тях нашите "демократични" и "независими" медии не пишат нищо. За Мадуро има подкрепа ,гледах митинг на опозицията "рехав" , хората се оправдаваха ,че е неделя и са неработни дни. В същото време даваха митинг на който говореше Мадуро, нямаше къде да хвърлиш яйце. Предлагаше да дискутират с опонента си всички въпроси,по всяко време , където поиска опонента.Диктатор ли е?
262
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отговорът на заглавието-въпрос е отрицателен --т.е. няма да излезе скъпои от това Русия ще спечели .Русия има нужда от страни ,които да я следват , същокакто сащ имат страни , коитоги следват сляпо . Една по една ,с различни методи тя си гинабира .
261
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиндоските слугинчета многосе разцвърчаха . Путин с няколкохода и ще даде мат на пиндостан .В статията има логически грешкиза производството и световнатацена , но това няма значение .По-важното е , че Путин няма даизпусне възможността да контролирасветовната цена чрез лостаВенецуела . Защото Русия имаинтерес цената да е висока .
260
18
 
5
 
! Отговори
Ще излезе ли Венецуе преди 5 години
Няма да излезе скъпо защото в Масква пари няма !
259
9
 
9
 
! Отговори
За 309, Тъпунгер преди 5 години
Там инфлацията е 2 000 000 % за годинаДаже Виденов може да се срамува от МъдуркоВикаш няма значение ,Ъ?Де се въдите таквиз 80% ...знаете какво?!
258
10
 
26
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Венуцуела 32 мил. население емигрирали 3 мил.България 8 мил. население емигрирали 2.5 мил.А сега кои по зле те в икономическа блокада или ние членки на ЕС
257
4
 
13
 
! Отговори
Абе евреите ? преди 5 години
"най-големия руски държавен петролен концерн "Роснефт", чийто председател на надзорния съвет е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер"Герхард Шрьодер да не би да е получил Руски паспорт подобно на Стивън Сегал и Жерар Депардьо !?Руски дуржавен концерн !!!???Вие чуватели се какви ги дрънкате !!!???
256
15
 
16
 
! Отговори
До 301 преди 5 години
Нефт гази - в комуналка живее. Що е то?Отг. Сибиряк-комунист
255
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тази цена на нафтата - вече им излиза скъпо!
254
3
 
10
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 5 години
Афганистан, Сирия, Венецуела ...
253
12
 
5
 
! Отговори
Вие чувате ли се !? преди 5 години
"най-големия руски държавен петролен концерн "Роснефт", чийто председател на надзорния съвет е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер"Роснефт беше "продаден" от украинския евреин Горбачов на клана Ротшилд.Путин го национализира и оттогава води началото си анти-руската истерия по всички еврейски медии.Роснефт и в момента има малко общо в Русия - продължават да крадат Руския народ и да пълнят гушите на юдо-масоните. Евреите въведаха санкции срещу Газпрон но не и срещу еврейския Роснефт
252
8
 
15
 
! Отговори
дядо Шишарко преди 5 години
Следващата цел на руснаците и комунистите е Сахара!Захванат ли се и всичкият пясък ще изчезне от Сахара!Хаирлия да е.
251
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най богатия венецуелски гражданин 4 милиярда долара О чудо Мария Чавес( да дъщеря на Уго Чавес големия комунист )
250
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нефт гази гладен ходи що е то ?индиянец комунист ((
249
5
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Щирлиц Мадурко ми приятелчето *** късий.
248
9
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Мадуро....Името казва всичко.