Скалите по дъното на Северно море – "склад" за електроенергия?

Там може да се съхраняват ток от вятърни централи, равен на 96 тераватчаса
26 яну 2019 14:26,
25
Скалите по дъното на Северно море – "склад" за електроенергия?
Снимка: архив, Reuters

От десетилетия Северно море доставя голяма част от световните количества петрол и природен газ.

С напредването на технологиите и червената лампа, която светна относно климатичните промени, този регион се превърна в лидер при офшорните инсталации за производство на електричество чрез вятърна енергия, пише Цветана Параскова за Oilprice.

За страните, които имат излаз на Северно море, както и за всички проекти за възобновяема енергия по света, ключовото предизвикателство пред растежа на дела на чистата енергия от глобалния енергиен микс е начинът, по който се откриват надеждни и ефективни методи за съхранение на енергията, произведена от възобновяеми източници.

Ново проучване на екип специалисти от Единбургския университет показва, че пясъчните скали по дъното на Северно море могат да послужат като своеобразен склад за електроенергия.

Учените допускат, че технологията за съхранение на компресиран въздух може да бъде приложена при тези скали, за да съхраняват енергия за няколко месеца, която ще може да се използва по време на необходимост във Великобритания.

Тази технология може да използва електричество от възобновяеми източници за захранване на мотор, който да създава компресиран въздух. Този въздух ще бъде съхраняван под налягане във въпросните скали чрез дълбоко вкопаване в морското дъно.

Когато търсенето на електроенергия се повиши, компресираният въздух ще бъде освобождаван от кладенците в скалите и ще захранва турбина, която ще генерира електричество, изпращано до електропреносната мрежа.

Учените предполага, че технологията може да бъде използвана в пясъчните скали, където сеизмичните данни показват, че петролът и природният газ са достъпни, ако тези скали са близо до възобновяеми енергийни източници.

Великобритания отговаря на тези два критерия – британската акватория в Северно море е добре проучена. Морето и намиращият се наблизо Атлантически океан са също така дом на 90% от общия брой на инсталираните вятърни централи в света.

Потенциалният капацитет на съхранение на тези скали е равен на около 160% от консумацията на електроенергия от Великобритания за периода януари-февруари 2017 г., или между 77 и 96 тераватчаса.

Според изследванията ефективността на подобно съоръжения, което да бъде свързано с Великобритания, може да бъде около 54-59%.

Пясъчните скали са разпространени из целия свят и техният потенциал на съхранение е по-голям от известните солни каверни, служещи за съхранение на природен газ.

В момента съществуват две електроцентрали, които използват технологията на компресирания въздух. Едната се намира в щата Алабама, докато другата е в Хунторф, Германия.

Икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 5 години
То излиза, че дори и да се постигне устойчив термо ядрен синтез, проблемите в енергийната система ще си продължат, ако не се открие начин за ефективното съхранение на енергията. Защото иначе трябва да продължат да действат допълващи мощности като въглищните и газовите централи. Те обаче използват източници на енергия, които все повече се изчерпват.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някой замислял ли се е защо в България няма ветрогенераторни паркове!? Питайте великите бг природозащитници, които ги обявиха за много лоши.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега, да не се дъвчем - идеята си е идея. Ще компресират въдух в скални отвори, ще го пропускат по малко да върти турбини: теоретично възможно.На мен ми е по-интересно какви са загубите(да кажем на ден) при престой на тоя компресиран въздух? Какво е общото КПД - ВЕИ имат КПД под 20%, след това захранват компресор(КПД около 15%), който компресира въздух и този въздух по-късно(след загуби) върти турбина с КПД 8%? Това не оскъпява ли прекалено?Ей това е интересно, а го няма в статията.
19
5
 
6
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 5 години
Сероводорода в Черно море, е неизчерпаем източник на Енергия.АМА, нали сте си прости... ДАВАЙТЕПАРИТЕ. ЗА БЕЙДАВА....
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много неграмотни каруцари по темата!
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белмекен е замислен едно време за същото нещо, когато потреблението е ниско язовира се пълни с вода от Марица и когато има пад на напрежението в енергийната система каскадата се задейства и така се компенсира загубата на мощност. Енергията не се губи само си променя характера. Акумулира се механична за да се произведе електрическа.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте боб за компресиран газ.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в момента когато в електроенергийната система има излишък от енергия тя се подава към ПАВЕЦ - помпи се вода на високо и когато е необходимо се пускат водни турбини които произвеждат. Ел енергията не е кило картофи да си го сложиш в мазата и да чакаш кога ще ти затрябва ако не го използваш на момента си го загубил. Може да се произвежда много енергия от ВЕИ или АЕЦ но ако няма къде да се съхранява не излизат много сметките. Този, който реши този проблем ще стане най-богатият човек на света.
14
1
 
13
 
! Отговори
Не издържам.. преди 5 години
Когато има повече производство и по-малко консумация ел. енергията се ползва за вкарването на въздух под налягане в празни каверни където се нагнетява. Когато има нужда от енергия а има малко производство този въздух се прекарва през турбина която произвежда електричество в момента, в който то е необходимо... Това дава на ВЕИ енергията едно нещо наречено прогнозируемост.. и също на диспечерите повече лостове за управлението на енергийната система. Ако работи ще е голяма крачка към повече ВЕИ.
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада прави, а Кукерите гледат... после викат защо заплатите не са еднакви !
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де а неможе ли в колата да се сложи бутилка със сгъстен въздух на 1 милион атмосфери който да върти турбина
11
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо ти са тия батерии да си съхраняваш ток в тях на дъното на Северно море ? Колко батерии са нужни за един град да не говорим за цяла държава ? Ти ли ще ги платиш тез батерии и занесеш и захраниш не Е ли по-евтино да си пpаснеш един АЕЦ ? а Тиквун ?=====На пррост комунист няма как да обясниш такива технологии щото си още в миналия век ччобанин :-)
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Do 1,2А защо ти са тия батерии да си съхраняваш ток в тях на дъното на Северно море ? Колко батерии са нужни за един град да не говорим за цяла държава ? Ти ли ще ги платиш тез батерии и занесеш и захраниш не Е ли по-евтино да си пpаснеш един АЕЦ ? а Тиквун ?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 8при тебе няма бе ***
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това на което драскаш ганче_______Тогава има напредък.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимно 4това на което драскаш ганче
6
12
 
2
 
! Отговори
Do 1,2 преди 5 години
Тикввун енергията не се съхранява в скалите а до скалите в дадени батерии !
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да съхранява бе кой я спира да заминава за Северно море и да почва дасъхранява ток какво е седнала да дрънка аман от изперкали рептили.
4
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A bay ganyo neshto da e izobretil ?
3
2
 
11
 
! Отговори
От маалата сми преди 5 години
А ши трябва ли да съ плаща?