Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите

Повечето от тях търсят и гъвкаво работно време
30 яну 2019 15:45,
92
Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите
Снимка: Pixabay

Младите хора у нас искат първата им работа да бъде в офис, а над 60% от младежите търсят развитие в сферата на услугите.

Първата работа за един млад човек е важна за цялостното му кариерно развитие – чрез нея той придобива своите първи впечатления за света на възрастните, обучава се и вижда своите силни и слаби черти.

Още по темата

Затова е от изключително значение първата сфера на работа да е добре подбрана. Над 90% от младите смятат, че е важно да работят по специалността, която са учили в хода на своето образование, сочи представително проучване на международната аутсорсинг компания "TELUS".

"Основен стимул за младите служители е заплатата, както и гъвкавото работно време", коментира Кристина Кънева от "Gemius Bulgaria", компанията провела проучването.

По нейни думи близо 90 на сто от интервюираните са съгласни да работят през уикендите, а едва 3.4% не са. Само 9.2% не са сигурни какво работно време им е удобно.

Родителите – без вяра в способностите на децата си

"С изключение на работата в екип, родителите нямат доверие на младите хора, че знаят как стават работните процеси", обясни още Кънева.

Най-малко доверие възрастните имат в знанията на рожбите си при сключване на договор.

Въпреки това 83% от анкетираните имат подкрепата на своите родители да работят и учат едновременно, а едва 12% смятат, че двете неща не се съчетават. 84% от възрастните също подкрепят идеята за гъвкаво работно време.

Проучването е проведено сред 200 респонденти на възраст между 16-19 години, а анкетираните родители са майки и бащи на хора в същите възрастови граници. Участвалите градове са 6.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така, в офиса на климатик и чисто, и ако може с 1500лв. стартова заплата, лаптоп и служебен автомобил, и да си тръгват в 17ч. А кравите по фермите кой ще гледа?? Кой ще тори овошките с доматите и краставиците, дето ги ядем после наготово?? Ами жито и зърно кой ще гледа и преработва?? Ами кораби кой ще строи или ремонтира?? Ами кой ще ни изучава или лекува?? То с компютри и гъвкаво време е най-лесно. С компоти му е майката да се захванеш и да се оцапаш...!!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам млади мъже и жени, около 30 те завършили специалности, като молекулярна биология, математика,физика,химия и стоят безработа така,че това в кой университет си бил не е определещо а колко връзки имаш,ако нямаш емигрираш
45
0
 
18
 
! Отговори
Forever преди 5 години
И да искат да работят младите,трябва да знаят че в България не може да се работи честно и почтено,някой от някъде все ще им натиска главата в *******. България е за екстремисти.
44
11
 
10
 
! Отговори
Май май преди 5 години
Тука като гледам повечето дето се жалват че не ги взимали на работа са завършили унибит, унсс или нбу най-вероятно. Завърших ТУ и на първата пусната обява си намерих работа. Още при връчването на дипломите има представители на няколко ИТ компании които искат да те глътнат. Предполагам че и в СУ и УАСГ е нещо подобно, но то не е цял ден да пиеш кафенце, по дискотечките и накрая попрепишеш за 4-ка и така. Това че сте избутали едно счетоводство е много добро но колко такива хора трябват?
43
2
 
8
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
А кой ще бере ягодите в Англия?
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
42 - то зависи какво разбираш по богат човек. за някой 5000 са много пари, за друг са смешно малко.
41
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баш Майстора:Предлагам мечтаната първа работа за русофили - да ми седнат на паметника на съветската армия, срещу еднопосочен билет за братушките !
40
0
 
1
 
! Отговори
Към Преди преди 5 години
То за да не я работи тая работа човек трябва да има характер и морал пък тия работи никъде не се учат и с тях пари не се изкарват. Даже от речника трябва да ги извадят тези думи щото младите не ги знаят какво значат пък и да знаят на тях пари им трябват и не могат да бъдат ограничавани от някакви глупави предразсъдъци.
39
0
 
11
 
! Отговори
материалист преди 5 години
Не е важно какво работиш,важно е какво получаваш.
38
1
 
18
 
! Отговори
Алооооу....Банов преди 5 години
Интересно, статии, статии а нищо за Банов! Яко се отвлича вниманието на Стадото от скандалите свързани с разграбването на държавата!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 41А ти се запиши при Русофили за смяна на модела и си следващия Президент !
36
3
 
14
 
! Отговори
Един стар програмист преди 5 години
От програмиране никой не е забогатял! В целия свят са единици забогателите.Програмирането си е бачкаторска работа като всяка друга. Да, не си цапаш ръцете, но пък се гърбиш се по цял ден пред мониторите. Пари се изкарват със бизнес! Примерно един брокер/посредник или търговец има 100 пъти по голям шанс да стане милионер от колкото един програмист.Като програмист за да забогатеш трябва да направиш фирма, и други да бачкат за теб. Иначе си е хамалогия като всяка друга работа.
35
1
 
28
 
! Отговори
Един стар програмист преди 5 години
Не се лъжете! Във IT сферата се изкарват малко пари и то много трудно. Конкуренцията е огромна, само в Азия има милиони програмисти които са над средно ниво.А това е работа само за млад човек най много до 40-45г. Като почнеш да остаряваш, почваш да забравяш мозъка ти е задръстен, нямаш креативност както на млади години и програмирането става една изключително тегава работа. Идват млади които са по добри.Програмирането изисква ПОСТОЯННО учене. Всичко се променя бързо. Спреш ли да учиш - край!
34
2
 
8
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Дайте на младите шанс да работят и да се развиват в родината бе селяни прости!Стига с тази герберска васална политика към монополите и банките, стига с това ***, не вили излязоха пришки на езика!!!Агент Върнан Джайълс!ЦРУ!!!
33
1
 
11
 
! Отговори
Преди преди 5 години
години един поет каза - България се превръща в страна на сервитьори и п.роститутки. Уважаеми съграждани, каквото и образование да имате и на бюро да работите и в министерство да се уредите вие това си работите - СЕРВИТЬОРИ И П.РОСТИТУКИ.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34 .Фиктивни са от 1 милион обяви само 1000 да са реални най-много.Или какво като пуснат обява за неврохирург, и като отидат 10 неврохирургаи 10 те са некадърни с "фалшиви" нали.
31
3
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 5 години
Обявите не са фиктивни ,а знанията и образованието са такива.Има и заплати по 8-10 хиляди лева ,но от 430 кандидати САМО ДВАМА издържаха теста.Като идеш там..и ? Обстановката е враждебна!Тук би ли взел на работа,сириец с лош език, без местен опит, фалшива диплома никакви препоръки и работещ по сирийски.Проблемите ви няма да изчезнат,докато не разберете че може да разчитате само на себе си и да не хленчите непрекъснато.ПОЧВА СЕ С МАЛКО и докажеш ли се ,почват да те гледат с друго око-изпитано е!
30
0
 
7
 
! Отговори
Съби преди 5 години
Само цецека Лоеч
29
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се лъжете ако изкарате курс за програмисти,че няко ще ви вземе за голямата заплата.Емигирайте,ако не емигрирате никаква работа не може да намерите,всяка работа и най-мизерната е заета от калинки и назначени техни кариеристи.
28
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не си калинка, забрави да си намериш работа каквато и да е.Дори и професори и доценти, са безработни.