Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите

Повечето от тях търсят и гъвкаво работно време
30 яну 2019 15:45,
92
Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите
Снимка: Pixabay

Младите хора у нас искат първата им работа да бъде в офис, а над 60% от младежите търсят развитие в сферата на услугите.

Първата работа за един млад човек е важна за цялостното му кариерно развитие – чрез нея той придобива своите първи впечатления за света на възрастните, обучава се и вижда своите силни и слаби черти.

Още по темата

Затова е от изключително значение първата сфера на работа да е добре подбрана. Над 90% от младите смятат, че е важно да работят по специалността, която са учили в хода на своето образование, сочи представително проучване на международната аутсорсинг компания "TELUS".

"Основен стимул за младите служители е заплатата, както и гъвкавото работно време", коментира Кристина Кънева от "Gemius Bulgaria", компанията провела проучването.

По нейни думи близо 90 на сто от интервюираните са съгласни да работят през уикендите, а едва 3.4% не са. Само 9.2% не са сигурни какво работно време им е удобно.

Родителите – без вяра в способностите на децата си

"С изключение на работата в екип, родителите нямат доверие на младите хора, че знаят как стават работните процеси", обясни още Кънева.

Най-малко доверие възрастните имат в знанията на рожбите си при сключване на договор.

Въпреки това 83% от анкетираните имат подкрепата на своите родители да работят и учат едновременно, а едва 12% смятат, че двете неща не се съчетават. 84% от възрастните също подкрепят идеята за гъвкаво работно време.

Проучването е проведено сред 200 респонденти на възраст между 16-19 години, а анкетираните родители са майки и бащи на хора в същите възрастови граници. Участвалите градове са 6.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
16
 
! Отговори
Таня преди 5 години
В колцентровете в бизнеспарка и в Лозенец познавам една камара с народ,кандидатсващи за работа и не взимат почти никой,а всички са с езици на много добро ниво.Но там не гледат езиците, а на мениждъра,дали си човек,ако не си човека на мениджъра или на тая, дето провежда "интервюто" не те взимат.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми казваше: На работата - лекото, на баницата - мекото !Проблема на Андрешко е, че и за "лекото " му се иска да дойдат "Торбалаци" (от едноименната приказка).
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно в колцентрове, назначават типично клиентелистки.Има такива с по-няколко езика, не ги назначават,а си назначават роднините и любовниците дето и един език не знаят.Познавам филолози с една група езици, и не ги назначиха,за сметка на правилно назначените роднини и любовници, дето не са и чували за думата филолог. Ми с връзки сте смешници в колцентровете работил съм в такъв ,знам ви какво представлявате а мен са ме взели където трябва гледайте си вас.
24
1
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До ЕлемагДържавата не се тресе, просто отрано си се насмукал с долнопробна домашна ракия. И нали знаеш - всяко чудо, за три дни.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, осъзнайте се... Оня има доктурантура не го взимали на работа. Сигурно 50000 души в София в IT Компаниите всичките са с връзки!? Интервюта водя всяка седмица. Идват ми разни фукльовци с магистратури не могат един алгоритъм за Best Match да напишат... Комуникативни умения- нула... После не ги взимали на работа. LinkedIn прелива от оферти. Няма наши хора там- всичко са международни компании, които търсят кадри и value за бизнеса си. Стига тъпотии... Седмично имам по 10 оферти за работа.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 19 до 15 исках да кажа.
21
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Съвсем нормално е в аутсорсинговата икономика младите българи да искат да работят в сферата на услугите!Това е аутсорсингова култура , образование и възпитание!Честито селяни прости!!!Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От трима безработни познати.Единия е безработен от десетки години и е такъв,защото за неговата професия учител е сам казва,че винаги си назначават техните , а не него.Втория му предлагат малка заплата а е програмист.Трети е инжинер и на него му предлагат малка заплата и тримата емигрират.Сега и тримата работят на добри заплати.
19
2
 
1
 
! Отговори
Нормален преди 5 години
Как искате хора с вашият интелект ,какъвто виждам по долу в сайта да просперират.Тези с ,,умните " коментари ще си останете долу в тинята.Прав е Вежди ,огромна част от вас и ч.п за зеле не стават-поне засега.Смятате ли че 10,12,14 са ,,извисени и достойни" за каквато и да е заплата? Те за това са по кофите или с каруците-типични представители със ,,солидни аргументи"
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е ,че ако си след училище или след ВУЗ оставаш безработен.Пълно е с безработни,безработни са ,защото и за 500 бруто заплата си назначават свой кадри а не качествените и обявите са фиктивни,а всеки млад търси работа за 1500 2000 нето поне ,но като види,че няма да намери никаква и за мизерната робска заплата емигрира.
17
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неотдавна имаше заглавие, че мечтата на българина е - собствен малък платен паркинг !Така че горното заглавие е кавър на предишното - Седи си нашия в бутката (бюрото) с лаптопа и касира...и не само, че касира, а става началник на клиентите си, като им вика: Ей що паркираш там, а не тук където ти казах !
16
3
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Ти *** ли си, ясно съм написал две различни неща, ако аз уча за матура ти учиш за изпит след 7клас смешен.Факт е ,че на всяко второ интервю, си назначават техните кадри,нали ги виждам.Смешен имам докторантура а ти си един мизерен платен ***.
15
4
 
13
 
! Отговори
Безработен младеж преди 5 години
А защо пък първата работа да не е с мотика у кукуруза/целодневно/?
14
6
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Часове вече се тресе държавата след разкритията и записа на Йончева вие за Spa центрове и възхвала на Вожда си пишете.Отдавна сте ми ясни,на кой сте се продали!!!
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още си спомням 2010-та година- млад и зелен, току що зарвършил си пускам CV-то из разни IT Компании. За 2 седмици си намерих работа- 1100лв. чисто. Виждаха ми се толкова много. В момента пощата ми в LinkedIn прелива от оферти- какво ли няма. Смених в посока друга компания. Като цяло интелектуалният труд е доволна работа- в момента взимам в пъти над началното. Жена ми завърши малко след мен (тогава не бяхме женени) и тя по подобен начин- в немска компания, но работи там от години (не е IT).
12
6
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Явно още учиш за матура.Едно е училище ,друго е ВУЗ.А това за,,техните си кадри" е извинението на мързеливите и неамбициозни младоци.Успелите си поставят цели и планове и ги гонят с цената на компромиси и жертви.Неуспелите нямат цели-как ще успееш като не знаеш към какво се стремиш аискаш да ти ДАДАТ?Който тук е пробивен и конкурентен ще успее и навън.На света не му пука за вашето самочувствие.Той очаква да постигнете нещо за да ви оцени.Ако в днешното свободно време не успееш,значи си аутсайдер
11
2
 
18
 
! Отговори
Волян Сидероф преди 5 години
Искам да стана велик Порноактьор, като моя идол Рон Жереми..Защо в Булгарестанн няма Порно Индистрия.
10
2
 
36
 
! Отговори
Глупости. преди 5 години
Младите изобщо не мечтаят за никава работа. По цял ден са по кафенетата и четат клюките в соц мрежите. Една част мечтаят да спечелят от националната лотария. Други са спрели и да мечтаят защото нямат пари за билетчета.Тез които наистина уж са на "работа" и те не са се разработили много. Ощо взето същото като при соца. "За толкова пари - толкова работа."
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек, началник на малка митница, на принципа "щом е дошъл при мене, значи ми е кацнал" !
8
0
 
16
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
я мечтаех да праим самолети но станах овчарин