Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите

Повечето от тях търсят и гъвкаво работно време
30 яну 2019 15:45,
92
Мечтаната първа работа за младежите: Зад бюро, в сферата на услугите
Снимка: Pixabay

Младите хора у нас искат първата им работа да бъде в офис, а над 60% от младежите търсят развитие в сферата на услугите.

Първата работа за един млад човек е важна за цялостното му кариерно развитие – чрез нея той придобива своите първи впечатления за света на възрастните, обучава се и вижда своите силни и слаби черти.

Още по темата

Затова е от изключително значение първата сфера на работа да е добре подбрана. Над 90% от младите смятат, че е важно да работят по специалността, която са учили в хода на своето образование, сочи представително проучване на международната аутсорсинг компания "TELUS".

"Основен стимул за младите служители е заплатата, както и гъвкавото работно време", коментира Кристина Кънева от "Gemius Bulgaria", компанията провела проучването.

По нейни думи близо 90 на сто от интервюираните са съгласни да работят през уикендите, а едва 3.4% не са. Само 9.2% не са сигурни какво работно време им е удобно.

Родителите – без вяра в способностите на децата си

"С изключение на работата в екип, родителите нямат доверие на младите хора, че знаят как стават работните процеси", обясни още Кънева.

Най-малко доверие възрастните имат в знанията на рожбите си при сключване на договор.

Въпреки това 83% от анкетираните имат подкрепата на своите родители да работят и учат едновременно, а едва 12% смятат, че двете неща не се съчетават. 84% от възрастните също подкрепят идеята за гъвкаво работно време.

Проучването е проведено сред 200 респонденти на възраст между 16-19 години, а анкетираните родители са майки и бащи на хора в същите възрастови граници. Участвалите градове са 6.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтИма и доста, без никакви курсове. Курсовете са загуба на време, които помагат смао на кързеливците. Ако някой желае, още на 13-14.години може да е готов, да започне работа.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71Иначемдругото ко е... Блъска на поточна а линия по 9-10 часа на ден...
65
2
 
5
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Стажантите програмисти (току що завършили/изкарали някой курс) масово започват на 1000-1500лв.Но трябва да се справят добре на интервюто за работа ,което обикновено включва събеседване на английски, доста подробно минаване през теоритичен материал и накрая задачка - или на място или ако е нещо по-сложно за домашна работа (често и двете).Обикновено завършилите университет (с подходяща специалност) се справят по-добре , но има тук таме и добри попадения сред записалите курсове.
64
0
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Да мечтаеш да си обездвижен по 8-10 часа зад бюро... Наистина сме много зле
63
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 68. Напротив, попадал съм. Хората, от които съм се учил са над моето ниво, и мога да оценя това, а не да завиждам. За разлика от теб. Струва ми се че именно ти имаш някакви притеснения и комплекси и се опитваш да ги прехвърляш на други. А щом досега не разбра какво точно искам да ти кажа, значи сивото ти вещество трудно работи. Остани си със здраве, няма да се занимавам повече с теб.
62
7
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 5 години
Не си попаднал на някой, които е над твоето "ниво".Тогава друго ще кажеш.
61
2
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 66. Защото не могат. А ти не бери грижа за моя хляб, дай боже повече качествени студенти, които да стигнат на моето ниво!
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен до 65 преди 5 години
А на теб като ти отърва,защо не напишеш за качествените студенти ,които може да ти вземат хляба.Май на теб не ти отърва.
59
1
 
6
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 60. Да да, *** съм аз, ще ти се. Знаеш че това е напълно вряно, нали, ама понеже не ти отърва пишеш така. И да, имам наблюдения именно от първа ръка. Как някои студенти даже не могат да пишат правилно, дори има и такива, които си бъркат името, специалността или предмета в студентските книжки. И не, нямам никакви притеснения за местото си, бъди спокоен.
58
4
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Радев е вече втора година Президент , а не успя да вкара в Затвора нито един член на ГЕРБ .Ще почакаме още 6 месеца и излизаме на Улицата .
57
2
 
7
 
! Отговори
Димата Руснака преди 5 години
Искам намаляне на мандата за време за управление - от 4 години -- на 18 месеца !И моят колега Лойко, да лежи в затвора поне за две-три години .
56
3
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Олеле .... ! Какви са тези младежи дето може да ги вържеш/да се вържат 4, 6, 8+ часа на едно място без физическа активност, м?
55
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпортен *** - Президент - изпращат му елхичка от Москва, а младите хора с висше образувание емигрират !
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен до 55 преди 5 години
Ти явно си герб *** не ти се иска,някой кадърен да ти вземе мястото.Светиш ли им на младите,та да знаеш кой взима изпитите по-милост, и кой с 5 6 години яко учене.И 1000 2000 лв много пари ли са.Това са пари за оцеляване.
53
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Мечтите в България, са за наивници.Тук са уредени НАШИТЕ хора.По стар български обичай.Днес в Бг, един за да е добре - други трябва да са зле.Запомнете !!!
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 56 преди 5 години
Млади са ,защото повечето чиновници са пенсионери на по 75 90 години ама продължават да получават заплата и пенсия.
51
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един пожарникар, сикаджия ,престъпна мутра е премиер 10 години, а младите образовани са безработни и емигрират,до там докарахте тая държава.
50
9
 
3
 
! Отговори
Роки преди 5 години
До Анонимен 52Младежи на 30 години :DDDDDDDDDDDDD
49
6
 
18
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Младите искат много пари за малко работа, имат нереални представи за себе си, мислят си че са кой знае какви като са завършили нЕкво ВишУ. Не забравяйте че вече *** и пульо взима висше, стига да се запише само. Дават им изпитите по милост, защото ако ги изпокъсат в 1 и 2 курс, преподавателите от горните курсове трябва да бъдат съкратени от работа поради липса на студенти. Ето това е картинката, за съжаление!
48
2
 
9
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Зад бюро с гъвкаво работно време и заплата 1500лв. хахаххахахахахах да да