Транспортът в Брюксел безплатен вечер?

Люксембург премахва билетите от 2020 г., бори бедността
Обновена: 30 яну 2019 08:24 | 30 яну 2019 08:20,
13
Транспортът в Брюксел безплатен вечер?
Снимка: Reuters

Компанията за градски транспорт в белгийската столица Брюксел обмисля да направи трамваите, автобусите и метрото безплатни вечер и през почивните дни.

Идеята е на новия вицепрезидент на обществената транспортна компания STIB Лотфи Мустафа, който я е предложил на заседание на борда на директорите.

Безплатният обществен транспорт е искане на "жълтите жилетки", а основните политически партии в Брюксел също не са далеч от нея, мотивирал се той.

“Ние сме в ситуация, в която въпросите за чистота на въздуха и за околната среда са важни”, каза Мустафа пред белгийската обществена телевизия, като добави, че се разчита отпадането на билетите да стимулира жителите на Брюксел да изоставят колите си и да ги заменят с обществен транспорт.

Не е ясно колко ще струва премахването на таксуването, но компанията няма да може да се справи финансово сама. Според медиите за цялостно отпадане на билетите ще нужни около 200 млн. евро годишно. В момента еднократният билет за 2 часа струва €2,10.

Ако Брюксел реши да направи транспорта в града безплатен, той ще последва примера на Люксембург, където придвижването из цялата страна няма да се таксува от 1 март 2020 г. Мярката обхваща както трамваите и автобусите, така и влаковете в държавата с население от 602 хил. жители. Транспортът ще е безплатен и за около 1,2 млн. туристи, които ежегодно посещават Люксембург.

При огласяване на решението през декември транспортният министър Франсоа Баух обясни, че макар то да цели намаляване на задръстванията и подобряване чистотата на въздуха, безплатният транспорт е преди всичко социална мярка, която цели да свие пропастта между бедни и богати. В Люксембург 13% от работещите и 10 на сто от пенсионерите са в риск от бедност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 12и-*** си!!
12
4
 
5
 
! Отговори
Жак преди 5 години
БСП ще пусне безплатни памперси за всички свои избиратели. Те са около 100 човека.
11
2
 
8
 
! Отговори
Ха преди 5 години
Тук няма бедни, следователно билета ще се качи на 2лв!
10
2
 
5
 
! Отговори
Joko преди 5 години
В с.Белчин транспорът също е безплатен, но само за Франдъкова !
9
2
 
8
 
! Отговори
Статистик преди 5 години
От началото на годината въздухът беше отровен 20 дни, а зелен билет имаше 1 ден. #хубавое #направеноотгерб
8
2
 
9
 
! Отговори
Жо преди 5 години
САМО НАИВНИЦИ вярват в безплатните неща.Тук става въпрос за транспорт, събсидиран пак от данъкоплатците.Има градове, където водата е "безплатна"- цената и е включена е в общинския данък. По този начин се спестяват разходите за отчети, водомери, инкасатори, фактуриране и др.В други градове общинските ВиК дружества събират пари за водоснабдяване и за "такса дъжд". Годишно се таксува водата, постъпила след дъжд в градската канализация от големи асфалтирани паркинги и индустриални площадки.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еее, Люксембург - раят на кредитните милионери, бори бедността!Евалла!
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧЧЧЧОт ПП ГРОБ и Й. ФъндиНемаш проблеми бе, ще ти направиме почасов билет, може и поминутен да направиме - 5лв. , може и 10 лева.-------------Почасовия билет му бил проблема!!! Е с такива идеи има давате на айдуците на тиквата само козове в ръцете. После ти викат "ама нали гражданите го искахте". То и сега е почасов, даже половин часов - прочети какво пише на билетчето за метрото...Пфууйй - *** народ слаба държава!!!
5
5
 
9
 
! Отговори
реджеб иведик преди 5 години
скъпи "кореняк столичани"да не забравите на предстоящите местни избори да гласувате пак за същата кметица издигната пак от същата партия за "европейско развитие"че тя нали паметта ви е къса и веднага като спечелиха предишните избори вдигнаха билета за градския транспорт с 60%!?а сега ако спечелят ще го вдигнат минимум на 2 лева билета!!!и да не забравите,че сега като ви обещават сладко сладко от тази групировка за "европейско развитие"та да не забравите че сте в ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ!!!
4
2
 
21
 
! Отговори
От 30 години! преди 5 години
Люксенбург, леле ние в бг откога сме направили безплатно жепе и градския транспорт за милион и половина граждани от ромски произход хехе
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в напредналите общества.
2
5
 
13
 
! Отговори
ЧЧЧЧ преди 5 години
А ТУК ПОЧАСОВИ БИЛЕТ - КОГА ????????????????? ИЗЕДНИЦИ СТЕ ВИЕ ЕЙ
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите пишмани се "борят" за чист въздух в населените места като налагат все нови и нови санкции на отрудения и ограбван отвсякъде български народ.Докога, народе?