Банкер: Дали ще е лев или евро - няма драма

Нова голяма финансова криза не се задава, смята Левон Хампарцумян
31 яну 2019 22:40, Екип на Bulgaria On Air
77

9480 гледания   |  Още видео
Не малко хора се притесняват от влизането ни в еврозоната. Според някои цените на стоките и услугите рязко ще се покачат. Дебне ли ни финансова криза и реалистично ли е през 2022 г. да приемем еврото?

"Това е първата възможна дата. Не бива да се фиксираме там. Процесът за присъединяване е по-важен от датата. Последните държави, които се присъединиха, го направиха за 6-7 години. Годината 2022 е първата възможна хипотетична дата. Изборите не пречат на идването на еврото. Няма голяма разлика между политическите ни сили спрямо еврото. Какъвто и да е резултатът, най-вероятно процедурата ще продължи. Политиците трябва да мисля за бъдещето, дори след техния мандат", подчерта банкерът Левон Хампарцумян

Според госта в студиото на "Денят ON AIR" България отговаря на критериите за приемане на еврото.

"Някои членове на ЕС са по-критични към присъединяването на нови членове към еврозоната. В крайна сметка към коя зона да се присъединим? Към руската рубла ли? Ние сме част от ЕС. Не само политически, но и културно сме част от Европа. Нормално е да сме към този клуб. Основният критерий е общи културни ценности. Ние сме във валутен борд от 22 години. Цените няма да се увеличат рязко. Голямата стойност на този валутен борд е, че няма драма дали имаме евро или левове. Като че ли всички политици сега имат консенсус да са консервативни по отношение на фискалните политики. Ние вече сме платили за еврозоната. Икономически активните хора ще са добре, икономически неактивните и сега не са добре. Средна класа имаме, но е все още малка. Нова голяма финансова криза не се задава", заяви банкерът пред Bulgaria ON AIR.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Neka da e lira, za da stane opera ili opereta...
58
0
 
2
 
! Отговори
42 преди 5 месеца
Вижте Швеция...
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стояне, има да германците са доста зле понеже целият европейски съюз фалира , неграмотна пасмина .
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чета ви коментарите , и сега съм сигурен , заслужавате си еврото ,
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Chudesno, lev bez drama...edia...
54
7
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 5 месеца
Всеки в Бг иска промени европеиски заплати , а когато трябва нещо да се промени всички вкупом скачат и са против?????? А всъщност има ли страна която да опирира с евро и хората да живеят зле???? Аз не знам такава.
53
6
 
2
 
! Отговори
ники преди 5 месеца
Приемането на еврото може само да ни вдигне доходите. Факт за останалите страни, които са минали на евро.
52
2
 
12
 
! Отговори
НЕ ПИПАЙ ЛЕВА !!! преди 5 месеца
За него голяма разлика няма, даже е по-добре.
Но за останалите под 6 милиона българи има и нека споделя защо според мен е така:
- ще се освободи ЗА ХАРЧЕНЕ фискалният резерв в БНБ, който е гарант за БОРДА. Направо казано: ще се опоскат няколко милиарда за нула време.
- ще станем солидорно отговорни за спасяването на закъсалите икономики- 1во на Италия, после Португали/Гърция. Италианците си фалират икономиката, за да не им пада стандарта, а ние сме перманентно подложени на мизерия...
51
1
 
10
 
! Отговори
Еврон Плешиян преди 5 месеца
..... да го ду*хат бедните . / кратък превод на казаното в интервюто /
50
3
 
7
 
! Отговори
Тинев преди 5 месеца
Нещо много се натискат да въведат еврото, хмммммммм?

Гледай сега, какви игри ще се завъртят с това въвеждане. Мошениците са си мошеници!
49
1
 
6
 
! Отговори
МРЗ преди 5 месеца
За БАНКЕРА определено не е драма, има си и левчета и евраци!
48
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каза най-добрия химик сред банкерите и най-добрия банкер сред химиците - тоз *** е толкова зле с икономиката, че осрa сума неща...
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Референдум.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не пита и не отговаря по най-важната тема - какво ще правят със сегашния резерв в евро на валутния борд. И този "банкер" заобикаля темата. Правят "фокуси" и приказват несъществени неща, докато реално се готвят да усвоят резерва по някакъв начин. Няма друга причина да искат толкова много влизане в Еврозоната.
45
2
 
8
 
! Отговори
икономист преди 5 месеца
До Радек от Боктор

Ти ще се ограничиш, ама зимата нали пак ще трябва да се топлиш с нещо? Ако сметките ти се вдигнат с едни 50%, на студено ли ще стоиш? А на мен ми се струва, че хората в тази страна, вече достатъчно са ограничили разходите си за живот , и няма накъде повече. При едно по-сериозно увеличение на цените, което като гледам се задава в енергийния сектор, а оттам и навсякъде където можеш да си представиш, хората пак ще окопират Парламента!
Най-малкият проблем ни е еврото....
44
2
 
16
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 5 месеца
Дааааа, цените ще скокнат и то много ще скокнат, но.......няма да има кой да купува... Лично аз ще се ограничава до минимум и да го духат тарикатите...... После, след година всички ще дръпнат надолу. Не можеш да вземеш това, което не могат да ти дадат!
43
3
 
25
 
! Отговори
Ай скрии се преди 5 месеца
Хайде хората да кажат а? Референдум!
42
0
 
6
 
! Отговори
42 преди 5 месеца
До предния
Пропусна и швейцарския Франк...
41
0
 
16
 
! Отговори
Боби преди 5 месеца
"ТЕ" не се тревожат,защото отдавна сметките им са в евро,долари плюс злато!Или както се казваше в един филм-"Да го духат бедните'!!
40
6
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 месеца
До Анонимен 42

Точно в този период, който си цитирал, е нормално да има по-голяма инфлация, понеже съвпада със световната финансова криза, когато банките в Щатите почнаха да горят една след друга, а фондовите борси бяха постоянно на червено.
А що се отнася до живота в България, дали ще поскъпне драстично след въвеждането на еврото? Вие и сами можете да прецените, че това не е реално в условията на общия европейски пазар. Страната ни ще колабира, а хората ще са на улицата при друг сценарий...