Ограничаване на нощния труд искат от КТ "Подкрепа"

Да има и ограничаване на сумираното изчисляване на работното време
31 яну 2019 08:30, Петя Славова
14
Ограничаване на нощния труд искат от КТ "Подкрепа"
Снимка: БТА

КТ "Подкрепа" предлага промени в Кодекса на труда, с които се ограничава нощният труд и сумираното изчисляване на работното време. Предложенията са публикувани в сайта на синдиката. Предложенията в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда са в изпълнение на ангажиментите на синдиката, чиито представители участват в работна група за промени в трудовото законодателство.

Работната група е сформирана по настояване на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков в края на миналата година, предаде БТА.

Синдикатът се обявяват за ограничаване полагането на нощен труд от "до 35 часа" на "до 21 часа" като мотивира предложението си с установените от съвременната медицина вредни ефекти за здравето и качеството на живот, които има системното полагане на нощен труд.

Още по темата

От КТ "Подкрепа" предлагат и ограничаване на сумираното изчисляване на работното време за не повече от 4 месеца, а не както е досега за половин година по преценка на работодателя. Освен това настояват сумирано изчисляване на работното време да не се допуска, освен за работниците и служителите с ненормиран работен ден, и "за производства и дейности с технологично прекъсваем процес на работа".

Предлага се и отпадане на шестмесечния срок, предвиден по закон, в който работникът има право на обезщетение при незаконно уволнение. В мотивите на предложението се посочва, че ограничението в срока, за който се дължи обезщетение, насърчава работодателите да използват всички механизми за отлагане на финалното съдебно решение, а същевременно служителят ежемесечно търпи загуби през цялото време, не само през първите 6 месеца.

Иска се и изплащане в пълен размер на трудовото възнаграждение, а не както е досега в размер 60 на сто от брутната работна заплата, но не по-малко от установеното минимално възнаграждение. В предложенията се въвеждат и нови контролни функции на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", свързани с проверката на колективните трудови договори.

От Синдиката искат още работодател, който наруши разпоредбите на чл.52, ал.1, с който се регламентира задължението на работодателите да преговарят с представителите на работниците и служителите за сключване на колективен трудов договор, да се наказват с имуществена санкция или глоба в размер от 5000 до 15000 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 1000 до 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повишаванена доходи и алабализми.2020 идва ,а нощен труд се заплаща все е сме в Камбоджа!
12
1
 
7
 
! Отговори
567-0 преди 5 години
Ами да,отдавна трябваше да се махнат тези простотии,кой ги измисля не знам,но е определено болен мозък.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в България западни мастити инвеститори, а и български олигарси си позволяват 3 сменен режим на работа за производство на хладилници или резервни части например, всички имат желание работниците да работят от 22.00 до 06. 00 часа в производство което не е с непрекъсваем процес!Това в западните държави го няма защото ще трябва да плащат много, а в България 20 стотинки на час! Срамота и за всичко това заплата от 600 лв. Срамота!
10
1
 
17
 
! Отговори
eve1 преди 5 години
Работя нощен труд ,понякога и 6 дни в седмицата и мога да кажа да това е ад.В ъв фирмата,която работя може да се ограничи нощния труд или нацяло да се премахне но понеже сега е почти безплатен работодателя не го прави.
9
1
 
10
 
! Отговори
Бегам от бг преди 5 години
Абе хора в бг до 10 години сиг няма да има млад човек няма пари,живот няма тук
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24-часовият труд ще увеличи производителността на работника 3 пъти. Така се увеличава производителността. Работонаемателите не се сещат за други начини.Разни роботи и други работи са вятър работа.
7
8
 
2
 
! Отговори
Ала-бала преди 5 години
До Анонимен6а ти колко даваш, бре ?
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25ст час за нощен труд=сраммммммммммммммммммммммммммммм!!!!!!!!!!!!!!
5
13
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 5 години
Преброй се. Няма синдикални членове, бре! Който познава такъв-член на синдикат, да ми тури минус, който НЕ познава синдикален член +. Крайно време е да си отидат на мястото тези ***!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
11
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
ами аз благодарение на нощния труд си вдигнах пенсията
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще започнете да наказвате за работа по 54 чака седмично и ако не издържиш на натоварвенате си некадърник..Какъв е смисълът от закони, ако няма кои да ги прилага?
2
4
 
14
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Да го ограничат бе нали е демокрация обаче демокрацията се измерва със кило продукция и пари а това се нарича капитализъм.
1
3
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Синдикатите са вредни за работниците ! Те защитават интересите на работодателите !