Пушиш година е-цигара и отказваш пушенето!?

Оказват се по-ефективни от никотинозаместващите терапии
31 яну 2019 18:45,
23
Пушиш година е-цигара и отказваш пушенето!?
Снимка: pixabay

Електронните цигари са почти два пъти по-ефективни от никотинозаместващите лечения като например лепенки и дъвки и помогнат на пушачите да се откажат от вредния навик, според клинично изследване, ръководено от Лондонския университет "Queen Mary".

Проучването установило, че 18% от потребителите на електронни цигари се отказват от вредния навик след 1 година, в сравнение с 9,9% от участниците, които са използвали други методи за заместване на никотиновия глад.

Водещият изследовател професор Петър Хайек каза: "Въпреки че голям брой пушачи съобщават, че са се отказали от пушенето успешно с помощта на електронни цигари, здравните специалисти не са склонни да препоръчат употребата им поради липсата на ясни доказателства за техните последствия върху нашето здраве в дългосрочен план".

В допълнение към това, че електронните цигари са почти два пъти по-ефективни, изследователите са установили, че:

- Нивата на въздържание са по-високи при пушачите на електронните цигари
- Сред участниците с електронни цигари, които не са постигнали пълно отказване от пушенето, голяма част от тях са постигнали намаляване на тютюнопушенето с поне 50%
- Участниците в изследването с електронната цигара съобщават за повече дразнене на гърлото/ устата (65,4%/ 50,8%), а участниците, заместващи никотина с други методи, съобщават за повече гадене (37,8% срещу 31,4%).
- Използващите електронни цигари съобщават за по-голям спад в кашлянето и производство на храчки след 52 седмици
- И в двата случая алтернативните методи се възприемат като по-малко удовлетворяващи от цигарите, но електронните цигари осигуряват по-голямо удовлетворение и се оценяват като по-полезни, отколкото лечението с никотинови заместители

Авторът на изследването Дуня Прул заяви: "Вероятността услугите на специалистите в Обединеното кралство за спиране на тютюнопушенето вероятно ще включат електронните цигари сред възможностите за лечение, а здравните специалисти ще се чувстват по-комфортно при препоръчване на електронни цигари. Това може впоследствие да ускори допълнително намаляването на тютюнопушенето и свързаните с тютюнопушенето заболявания".

Изследователите добавят, че причината, поради която е установено, че електронните цигари са по-ефективни от другите терапии, заместващи никотина, може да се дължи главно на това, че те позволяват по-добро приспособяване на дозата на никотина към индивидуалните нужди, но и защото те осигуряват някои от поведенческите аспекти на пушенето на цигари, пише Medicalxpress.

София Лоус от Cancer Research UK заяви: "Това е първото проучване, което показва ефективността на електронните цигари, съчетани с поведенческа подкрепа за отказването от тютюнопушене и резултатите са изключително положителни. Това изследване трябва да даде на лекарите, медицинските сестри, фармацевтите и консултантите по спиране на тютюнопушенето допълнителна увереност да препоръчват електронни цигари като ефективно средство за отказване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдаа... въпрос само и единствено на воля е. Всичко друго са лигавщини.
2
1
 
28
 
! Отговори
Дам преди 5 години
Да не казвам голяма дума, но имам приятели, колеги и роднини над 20 човека някъде, които виждам около мен и пушат от години такива цигари и никой не се е отказал... Сега пък с тия айкюс и гло народа е полудял и пушат, като невидели е гати...Няма спасение от това нещо, ако човек не си го наложи и се откаже! Всичко друго е "мижи да те лажем"...
1
1
 
10
 
! Отговори
!? преди 5 години
!?