BBC за Дейвид Бауи: Аматьор, който не може да изпее една вярна нота!

Нов документален филм разкрива страха на Зиги Стардъст от това, да не полудее
1 фев 2019 13:15, Нели Христова
22
BBC за Дейвид Бауи: Аматьор, който не може да изпее една вярна нота!
Снимка: Flickr

Можете ли да си представите свят, в който Дейвид Бауи е смятан за посредствен музикант? Самият той казва за себе си, че не е от хората, които имат страхотна представа за света. "И аз се справям с терор и страх, и изолация, и изоставяне“, признава си великия музикант. Но тези тъмни чувства са провокирани от огромните трудности, които преживява докато се превърне във великия Зиги Стардъст.

Още по темата

В нов документален филм, BBC разкрива детайли около първите стъпки на Дейвид Бауи в музиката. И те никак не са били успешни.

Пред 1965 година Бауи и групата му свирят в BBC, в сегмента за изгряващи звезди.  Те избират три песни - Out of Sight , на Джеймс Браун, That’s a Promise, която бъдещият Зиги пише сам и Chim Chim Cher-ee от саундтрака на Мери Попинз.

Но критиците там, макар да възхваляват Бауи днес, тогава го заклеймяват като „звучащ като аматьор вокалист, който пее грешно и извън интонация“. Бандата му е наречена "обикновена бийт група“. И накрая, критиците от BBC заключват, че музиката, която са избрали е "странен избор на материал“ и със сигурност "не биха препоръчали да се слуша“.

"Едва ли групата ще стане по-добра с времето и практиката – това, което чухме днес, ще чуваме винаги“, пишат в своето ревю съдиите. И добавят: "Вокалистът е наперен, но не изпъква достатъчно.  Няма нищо интересно в това, което тази група прави. Не са уникални.“

Тези сурови думи съсипват младият Дейвид Бауи и страхът се появява в него. Няколко години по-рано, брат му, Тери Бърнс се самоубива. Причината е шизофрения, която 47-годишният мъж развива, а Бауи се притеснява, че стресът може да доведе до това и той да полудее като Тери.

"Да полудея – това беше нещо, което ме ужасяваше. - споделя музикантът в интервю, което до сега не е виждало бял свят. Неговата братовчедка Кристина Амадеус също потвърждава, че Бауи се е страхувал да не наследи семейните психически разстройства.

"Едно от нещата, в които Дейвид беше убеден дълго време бе, че той идва от семейство, в което това да си луд е нормално. Но не беше така. Да. Тери се предаде, но според мен, това се случи заради LSD-то, а не шизофренията.“

Амадеус разкрива още, че Бауи прекарал целия си живот в търсене на одобрението на майка си. 

"Той гладуваше за любовта на Пеги! - категорична е братовчедка му, която присъства на раждането на звездата. - Ала тя никога не му даде обичта, от която той имаше нужда. Ироничното е, че единственото, за което говореше обаче, бе Дейвид“.

Майка му Пеги, също идвала от семейство, което имало история с психическите заболявания. Когато връзката й с бащата на Бауи започнала да се разпада, младежът "страдал много заради проблемите на родителите си".

"Той се страхуваше от това, да не бъде изоставен. - разказва Амадеус. - Винаги внимаваше, преди да се раздаде прекалено много. Дейвид идваше от изключително трагично семейство, за жалост. Преживял е много трагични неща.“

Близо десетилетие отнема на Бауи да се превърне в легендата, която е днес. През 1972 година се появява за първи път като Зиги Стардъст и променя музикалния свят завинаги. Най-ироничното в цялата история е, че именно тази "странност" на Бауи, заради която BBC го заклеймява като аматьор, го превръща в звездата, за която същата тази телевизия прави документален филм.

"Дейвид Бауи: Да намериш славата“ ще е филм, който показва годините на провали и откази, през които преминава музиканта. Той ще покаже иконата в една доста по-сурова обстановка,белязана от липсата на късмет и страха.

Въпреки всичко обаче Бауи успява да надвие злите езици. Успява да надвие и страховете си, че все някога ще полудее.

"Осъзнах, че съм късметлия, защото съм музикант. Докато мога да взема тези крайни психически разстройства и се отърва от тях чрез песните си, всичко ще бъде наред с мен", казва той.  
 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Starman; Rebel, Rebel; Absolute Beginners...
17
35
 
6
 
! Отговори
analko преди 1 година
поредната измислена звезда..........продукт на извратения запад. какъв музикант и певец е Бауи???? алоооооо ми той цвили като преял кон. колко песни познавате и колко от тях можете да запеете???
Айде стига преструвки и правежи. да се направим и ние на вносни .......
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип се изговаря и пише (на български?) "БОуи", а не "БАуи", но няма значение.
На всички, които мрънкат защо, как и т.н. Дейвид БОуи е велик музикант и човек - споко, в "Планета" има място за всички. И Вашият ред ще дойде.

Лека вечер!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11

Разбирнае с четене? Това е била първоначалната реакция, през 65-а, на група критици от BBC. Ако техен служител каже това публично днес, утре ще си гледа заповедта за уволнение.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Музиката е повече от перфектен тенор и шестичка на изпита по музикална теория.

Фреди Меркюри имаше невероятен глас. Бауи нямаше. Но и двамата можеха, да предизвикат емоция с музиката си. Не ми казвайте, че 40-50 години песни са произведение на посредствен музикант, щом се слушат и до днес.
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това преди да мине през МОНАРХ контрола ли е било? Щото те повечето са така, но след програмирането се разпяват вярно, с тук-таме малко акцент...
12
1
 
14
 
! Отговори
В.Маринов преди 1 година
Аз като ви казвам че съм най-велик не ми вярвате. Ша ма пишат в ВВС.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същият този "аматьор", дето не можел да пее, по някаква странна причина има един куп платинени, златни, сребърни албуми, звезда в алеята на рокендрол славата(че и истинско съзвездие и астероид на негово име). Отделно Грами и де що има други награди. Отгоре на всичко отказва орден на британската империя и рицарско звание. Продал над 140 млн албума и като добър бинесмен направил няколко стотин млн долара.
И точно ВВС да казва това? Едва ли.
10
16
 
12
 
! Отговори
Ш. Холмс преди 1 година
Така си беше... Нито глас, нито музикална култура, ама всеки може да се прави на певец. Демокрация... Уотсън!
9
4
 
35
 
! Отговори
сбъркана работа преди 1 година
Този велик музикант вече е приключил и с надеждите,и със страховете!Не разбирам какво е това шантаво удоволствие да му ръчкат кокалите!?
8
1
 
33
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Тръмп е прав- МНого Световни медии са фейк нюз- Особенно еврейските !!
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до До Ре Ми

Важни са пропорциите между тоновете, корен дванайсти от две, а не толкова началната честота дали е 440 или 432 на Ла. Дейвид Боуи не може проста аритметика да умножи по две, октава да вземе да удвои честотата, камо ли коренуване да се справи с корен дванадесети от две.
6
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че пее фалшиво и има доста ограничени музикални способонисти, но той прави шоу, налага стил на поведение на хората, който иска да слуша музика има толкова други музиканти. А Дейвид Боуи е кумир за подражание.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BBC кои бяха тези ?
4
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрият състав си остава Мили-ванили.
3
4
 
13
 
! Отговори
До Ре Ми преди 1 година
До L.
Одавна стандарта е 440 Hz , освен ако Бауй не е творил преди втората световна война.
2
4
 
18
 
! Отговори
L. преди 1 година
А кой е казал кои са верните ноти? Ла 440 или 432 Hz? Кой лад?
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
BBC fake news