Бедност, глад, самота - японски пенсионери крадат, за да влязат в затвора

Ръст в престъпленията, извършени от възрастни. Пенсионерите търсят спасение в затвора
1 фев 2019 11:20,
156
Бедност, глад, самота - японски пенсионери крадат, за да влязат в затвора
Снимка: BBC

Животът на пенсионерите може да се окаже изключително труден, особено в страни, в които няма добра пенсионна политика. Така възрастните хора се изправят пред редица предизвикателства и живеят на ръба на оцеляването, принудени да се справят с високите разходи за лекарства, сметки и храна.

Описанието по-горе е нещо, в което мнозина български пенсионери ще се припознаят, но изглежда положението не е такова само у нас. В Япония животът на възрастните хора също се оказва толкова труден, но пенсионерите са намерили решение - извършват дребни престъпления и прекарват старините си зад решетките.

Япония отчита изключително голям ръст на престъпленията, извършени от възрастни хора - през последните 20 години броят на криминалните дейния, които са дело на хора на възраст над 65 години расте все повече.

69-годишният Тошио Таката нарушава закона няколко пъти, а причината за това е, че пенсионерът е изключително беден. Искал място, на което да живее без пари, пък дори и това да се окажело затвора.

"Достигнах пенсионна възраст и парите ми свършиха. Затова ми хрумна - може да живея безплатно зад решетките!", разказва мъжът пред BBC.

И така Тошио решил да открадне велосипед. Придвижил се с него директно до полицейското управление и се предал на властите. В Япония кражбата се наказва сериозно и така Тошио получил присъда от една година лишаване от свобода.

Тошио не изглеждал като затворник - дребен, хърбав старец, който обичал да се кикоти и изобщо не изглеждал като заплаха за обществения ред и сигурност. Когато, обаче, бил пуснат на свобода, след като излежал присъдата си, 69-годишният старец бил отново оставен на произвола на съдбата. Затова решил да се върне в мястото, превърнало се в негов дом.

Решил да бъде по-сериозен. Взел нож и заплашил група жени в парка. Това било достатъчно, за да осигури на Тошио по-дълготраен престой зад решетките и така дядото получил присъда от 8 години.

"Нямах абсолютно никакво намерение да нараня когото и да било. Просто им показах един нож и се надявах, че някоя от тях ще се уплаши достатъчно, за да се обади в полицията. Така и стана", разказва още Тошио.

Дали му харесва да е затворен между четири стени? Има си позитиви от това да си в затвора, особено когато нямаш пукната пара. За щастие, обаче, Тошио продължава да получава пенсията си, макар и да е в затвора. Така, докато излежава присъдата си, 69-годишният мъж успява и да спестява. Когато излезе на свобода, Тошио ще има достатъчно пари, за да подреди малко живота си.

Японецът е само един от примерите на нарастващата престъпност сред възрастните хора в страната. През 1997 г. само 1 на всеки 20 престъпления е извършено от хора на възраст над  65 години. Сега, обаче, всяко пето криминално деяние е дело на пенсионер. Според статистиката осъдените през 2016 година са били 2500, а повече от една трета от тях са били със доста сериозно криминално досие - над 5 извършени престъпления.

70-годишната японка Кейко също е избрала живота зад решетките. Самата тя разказва, че не се разбирала със съпруга си, нямала при кого и къде да отиде и единствената и възможност била кражбата. Самата тя споделя, че престъпления извършват дори пенсионери, които не могат даже да ходят. Причината е, че просто не могат да се издържат, не могат дори да се прехранват.

Според направени изчисления в доклад средният доход на един пенсионер в Япония е около 7 000 долара годишно, което не успява да покрие разходите за здраве, наем, сметки и храна. Така възрастните жители на страната на изгряващото слънце потъват в дългове и са принудени да намерят друг начин, пък било то и незаконен.

Проучванията сочат, че много от пенсионерите в Япония извършват и самоубийства от отчаяние. Това е един радикален начин да се справят както с бедността, така и със самотата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138..така че не се опитавайте да прекарвате елементарните си опити за разсъждаване.Не бихме си и помислили да разсъждаваме при наличието на най-космическата и трезва българска мисъл.
128
1
 
2
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Анонимен 141Статията е частично преведена от сайта на ББС. Джапан Тудей обаче не е публикувала такава. Има наистина подобни увеличени изяви на японски пенсионери но според няколко западни експат - форума новината е много силно преувеличена. Японските пенсионери са 1000 пъти по-добре усигорени от българските и даните от Гугъл по долу са верни.
127
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните елементарни ЛЪЖИ! Минималната пенсия в Япония е 65 000 У - 515 Евро...======Има един лъжец тук и това си ти. Животът в Япония е мизерен, въпреки опитите да се захаросат нещата за да излгеждат добре. Японците живеят дори ПО-ЗЛЕ и от нас защото нямат нищо, освен двете си ръце. А и не е логично една окупирана държава да живее добре.ПП Статията е препечатана от BBC и Japan Today, така че не се опитавайте да прекарвате елементарните си опити за разсъждаване.
126
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Като бях ученик ходех на манифестации няколко пъти в годината. За кефа на твоя идол, да ми помаха благосклонно от мавзолея. Караха ни като овце, имаше и мотокари с огромни платна. Шофьорите караха между тълпите от хора без никаква видимост, постоянно имаше някой сгазен. Включително едно момче от Б клас. Мина му през стъпалото без да даже да разбере. Имаше линейка по-назад, но трябваше да го носим до нея. Големи критикари сте сега, ама тогава не смеехте да шукнете.
125
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 136Много точно написано! Ще допълня че картата за море струваше около 160 +-10 лева и беше само за две седмици, ако искаш повече първо търсиш връзки и после плащаш. Често се срещаха просяци в подлеза на Цум и до стария кореком зад сувенирния и ги гонеха от милицията. Бабите и ромите продаваха печеи тиквени семки и слънчоглед за 10 стотинки почти на всеки ъгъл!
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135В България комунизъм/социализъм не е имало никога, имаше единствено диктатура на простака. Социализмът и до сега съществува но на запад(капитализъм), където има силна социална система, силна правна система и силна образувателна система! По времето на диктатурата имахме най-необходимото за сужаленние некачествено и копувахме долари по 3 лева за да си купим нещо снистно че да се ползва по дълго време. Храната както у нас така и на запад през 75-85те години беше качествена!
123
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135И аз съм живял в социализЪма и мога да те коригирам. На море ходех на всеки 3 години, защото нямаше място в станцията за всички. Ако искаш на частно, няма проблем, но недостъпно скъпо за обикновен инженер. "Картата" (документът с който отиваш на ведомствената станция) се плащаше. Не знам на теб защо ти е било безплатно, бил си специален.Просяци имаше, включително пред Шератон. На морето тези които седяха с кантарчетата и мереха за 5 ст. какви бяха според теб?
122
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето,че и капитализма има недостатъци,и то май по-големи от на социализма,ние като живели в две системи можем да ги сравним.Лично за мен от социална гледна точка ,социализма е много по-добър,при капитализма има изобилие, но е само за някои.При социализма имаше недостиг на стоки,но всички си имаха всичко необходимо и почиваха всяка година безплатно на море или планина.Нямаше просяци,безработица,имаше сигурност и правосъдие,неща,които сега са мираж, и най-вече имаше спокойствие
121
0
 
4
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Преди няколко дни имаше една статия за двама възрастни Германци решили да прекарат старините си в България защото общата им пенсия била 800 евро на месец, но ги излъгал един техен съгражданин, предполагам пак с българска "помощ"!За подобна статия с лъжливо съдържание в истинските държави се носи СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ!
120
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредните елементарни ЛЪЖИ! Минималната пенсия в Япония е 65 000 У - 515 Евро като всеки пенсионер с ниски доходи има добавки за квартира и много други удобства! (Япония е на едно от челните места в света по качество на живот и жизнен стандарт)Здравеопазването е безплатно! Градският транспорт - също! Вижте в ГУГЪЛ - пише го ясно на английски! САМО В *** Е НАЙ-ЗЛЕ и по зле ще става заради овчия мозък на мнозинството!
119
0
 
9
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
Много хора чужденци предпочитат да дойдат в България след като се пенсионират,вместо да си остават по държавите.Обаче японците са по хитри,тях не можеш излъга.По добре в панделата,отколкото в България.Интелигентна нация са,за това ги и уважават в целият свят.
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
виж сега, ти, с минуса си подсигурена, като гъзоблизец на мафията на ес, ек и еп. ти и без това не плащаш социални осигуровки, както и меркел и радан не плащат, освен на мегаконцернното, на което служат
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да дойдат в България. По селата е има празни къщи. Ще копат градинките, ще гледат кокошки и прасенца и ще оцеляват.
116
1
 
6
 
! Отговори
Концлагер Япония преди 5 години
В Япония няма пенсии и социално осигуряване. Какво си спестиш това харчиш.Обаче там жилищата са страшно скъпи, а инфлацията изяжда спестяванията с по 3% годишно.Отделно че имаха и пазарни кризи още през 90-те години, при които акциите им паднаха и много японци си загубиха спестяванията още тогава.Сега тези хора вече са "пенсиори" но нямат нищо и много от тях са длъжници на банките.
115
0
 
5
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Смятам, че е вярно.Доста пенсионери от Япония, Германия и Англия отиват да живеят в България. Това е все едно българин да отиде в Сомалия или в Бангладеш.Там се взимат много пари, но вижте колко струват къщите и жилищата и дали може да си купиш жилище там с минималната заплата например. Едва ли.
114
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УСТАВ НА БСП ОТ 2.2017Г....ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СОЦИАЛИЗМА- МИЛИОНЕРИТЕ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ НО СОЦИАЛИСТИ ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯВАТ АЛА БАЛА- НЯМА ТАКОВА ЛИЦЕМЕРИЕ.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СПРАВКА СВЕТОВНА БАНКА- МИНИМУМА НА КОЙТО СЕ ОСИГУРЯВАТ В ЯПОНИЯ- 1105 ДОЛАРА, В РУСИЯ НА 280 ЛЕВА ОТ ЯНУАРИ 2019Г- РОССТАТ.
112
1
 
11
 
! Отговори
до 120 -плодължение преди 5 години
Имаше образование , здравеопазване ,никой не влизаше в домът ти да те изнасилва , убива и обира, а сега милионите на народа не могат се разбра как да ги ограбят?-
111
6
 
17
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Наистина беше по хубаво през комунизма, имаше работа навсякъде, имаше работеща съдебна система, имаше справедливост, имаше вътрешна каса и теглиш пари и връщаш без никаква лихва, имаше истинско кисело мляко без палмово масло, сиренето също без палмово масло, хляба на другия ден ставаше твърд, а сега е мек по една седмица, имаше хубаво здравеопазване имаше, имаше.... По хубаво беше за обикновения другар!
110
2
 
14
 
! Отговори
тя преди 5 години
Лъжливи новини ! Пускат ги за "успокоение " на бедните български пенсионери!