Николас Мадуро моли папа Франциск за помощ

Лидерът на Венецуела изпратил писмо до Ватикана
4 фев 2019 20:25, Нели Христова
52
Николас Мадуро моли папа Франциск за помощ
Снимка: Reuters

Президентът на Венецуела Николас Мадуро взима отчаяни мерки за да спаси позицията си. В интервю, излъчено днес за италианска телевизия, той заяви, че е написал писмо, в което се моли на папа Франциск да окаже помощ за диалога относно страната му, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Пред "Скай Ти Джи 24" с измъчен тон той заявил, че се надява писмото вече да пристигнало във Ватикана или ако не, то поне да пътува натам. Мадуро очаква също така да получи и положителен отговор на молбата си.

Причината, поради която венецуелският лидер е избрал папата за свой съюзник е проста - той работи "в услуга на Христовата кауза и че в този дух" е поискал от папа Франциск да съдейства и да подсили диалога с всички свои възможности и желание.

Мадуро призова Европа да не бъде "повличана от безумието" на президента Доналд Тръмп и да не съдейства за нарастване на вероятността за чуждестранна интервенция.

Междувременно, Чехия, Португалия и Финландия също признаха опозиционера Хуан Гуайдо за легитимен президент на на Венецуела, въпреки че по-рано днес Мадуро отхвърли призивите на останалите държави да свика избори. Според още осем европейски държави, лидерът е дошъл на влат чрез изборни манипулации.

Мадуро беше особено остър в критиките си към испанския премиер Педро Санчес, който също като него е социалист. Мадуро заяви, че ако срещу него бъде извършен преврат, Санчес "ще има кръв по ръцете си". В речта си Мадуро добави, че не приема ултиматуми от никоя страна.

Той се противопостави и на усилията под егидата на САЩ да се достави хуманитарна помощ във Венецуела под формата на храни и лекарства с думите, че страната му не е "страна на просяци".

В изказването си от днес Мадуро обяви и че в сряда започва да събира подписка срещу военна интервенция на САЩ във Венецуела, предаде ТАСС. Речта си Мадуро произнесе на военен парад във венецуелския щат Арагуа, състоял се в чест на 27-та годишнина от опита за преврат на група военнослужещи начело с Уго Чавес.

"Призовавам венецуелския народ заедно да се обявим срещу заплахата да бъде използвана военна сила от правителството на САЩ. От сряда в цялата територия на страната ще започнат да се събират подписи, които да бъдат предадени в Белия дом така, че тези заплахи да бъдат отхвърлени. Призовавам венецуелския народ да подпише (този документ)", каза Мадуро.

Хуан Гуайдо от своя страна изказа благодарност в Туитър към лидерите от ЕС, които, по думите му са подкрепили борбата на Венецуела за свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Сигурно някой Гъзуро ще оглави Венецуела...
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под расото немедлено!
42
4
 
6
 
! Отговори
SS преди 5 години
ЩО ТАКА ТОЗ МАДУРО МИ ПРИЛИЧА НА САДАМ ХЮСЕЙН??? НЕ НАМИРАТЕ ЛИ ПРИЛИКА?
41
11
 
5
 
! Отговори
der Haag преди 5 години
Хага чака Мадуро.
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуайдо е подкрепен от Албания, Аржентина, Австралия, Австрия, Беларус, Бразилия, Великобритания, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Дания, Еквадор, Естония, Финландия, Франция, Германия, Грузия, Гватемала, Хаити, Хондурас, Израел, Косово, Латвия, Литва, Люксембург, Панама, Парагвай, Полша, Португалия, Испания, Швеция, САЩ, Украйна...
39
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХагххаагаахахахахахахахСлед като о*ра държавата си сега вика бог да ми е на помощ :D
38
4
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 5 години
Пише се евреин, не еврей. И от кой точно евреин са управлявани?
37
10
 
8
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
Всички знаем как се сваля "социалист" от власт, с кръв. С приказки не става!
36
7
 
9
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Това писмо на Мадуро до папата,което все едно е до арменския поп,показва,че той не е толкова глупав,колкото се опитват да го изкарат.Има един друг папа,до когото не е необходимо да се пише писмо-и без това той пише с китайски иероглифи!Този папа е вложил във Венецуела /по официални данни/65 млрд.USD,по неофициални над 70!И заедно с Венецуела и Русия започват да копаят тази година Никарагуанския канал!Ако се наложи Китай ще се намеси и то доста грубо!Но сега виждат,че положението е под контрол!?
35
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откраднаха парите и златото на Венецуела, а сега и предлагат хуманитарна помощ. Смях!
34
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството , че целият уж демократичен свят сме управлявани от еврей!
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро трябва да обяви избори за избирането на Гуайдо за Президент на Венецуела !
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цоликофер КлатуровИма молба, която можеш да попълниш и да ѝ станеш гражданин!
31
9
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОЗИ ИЗПРАТИ НА ПРЕДИШНИЯ ПАПА КРЪСТ СЪС СЪРП И ЧУК НА НЕГО!!!ТОВА Е СВЕТОТАТСТВО!!!БКП ДА ГОВОРИ ЗА ЦЪРКВА И КОЛКО СА НАБОЖНИ!
30
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как живеят източна Европа под американско партньоство? В България добре ли се живее под американско партньорство?
29
6
 
21
 
! Отговори
Натуралист преди 5 години
Естественият ход на нещата е, Мадуро да се опре на Путин!
28
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски, Донецк и Луганск също, Украйна да си в взмемат ЕС и САЩ, ама нещо не я искат.
27
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро май не разчита на КитРус...най-много Путин да го прибере да си играят на Сантасе с Янукович в дачата със златната тоалетна !
26
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво искат - още преди 2 дни Мадypo обяви, че ще свика нови парламентарни избори още февруари месец, нали искаха избори - получиха ги. Защо сега гледат като ударени и ЕС и САЩ?
25
8
 
20
 
! Отговори
Паци преди 5 години
Там където е стъпил говедарския крак има само конфликти, страдания, разруха и смъърт.