Последният войник на Хитлер в Америка водел двоен живот 40 години

Въпреки, че негови снимки бири разпространени от ФБР, никой не го разпознал
5 фев 2019 20:10, Нели Христова
54
Последният войник на Хитлер в Америка водел двоен живот 40 години
Снимка: Wikipedia

40 години ФБР държи снимката на Георг Гартер на стената с едни от най-издирваните хора. Всички власти в Америка го търсят, а той е точно под носа им. Живеещ спокоен живот в САЩ, като последния войник на Хитлер, който оцелял в страната на големите възможности.

Историята на Гартер е впечатляваща.  Той е роден в Швидница, Полша. Бил невероятен атлет,  добър скиор и отличен ученик. Мечтаел да стане архитект, но на 15-годишна възраст развил дифтерит.

Не успял да завърши училище. Не станал и архитект. Единственото място, където бил приет без предразсъдъци била армията. За това, когато Втората световна война започнала, Гартер веднага кандидатствал за място в Германския африкански корпус, от части заради приключението, от части – за да избегне да бъде пратен на Източния фронт.

И това е правилният избор, защото няколко месеца след като пристига в Либия през 1943 година, Гартер, заедно с още 220 хил. немски и италиански войници са пленени и изпратени в лагер. Но там не ги очаква ужаса на съветските лагери, а точно обратното.

Животът в американските лагери всъщност бил изключително лесен и комфортен. Войниците били хранени редовно, тренирали, получавали бира и дори можели да завършат колеж през свободното си време.

Към края на войната обаче отношението към германските войници се променило. Провокирани от жестокостите, причинени от Хитлер, американците станали по-резервирани към своите пленници, а след окончателния край на сблъсъците, германците трябвало да бъдат върнати в родината си.

Нацистът осъзнал, че обратно в Германия го очаква само смърт. За това преценил, че единственият му шанс за спасение бил да избяга от лагера и да остане да живее в Америка.

И ако участието му във войната не било толкова впечатляващо, то останалите години от живота му били като история от добре режисиран филм.

Германецът проучил добре жп. линиите, които преминавали през лагера. Направил подобни схеми и си водил записки относно разписанието на влака. С всичко най-важно, една вечер той се качва на товарния влак от Ню Мексико до Сан Педро, Калифорния и отпътува към новия си живот с нова самоличност, която ще запази в следващите 40 години.

Когато охранителите в лагера разбрали, че Гартер липсва, започнали да разпитват всички пленници. Но германецът действал сам – никой не знаел какво се е случило с него или къде е отишъл.

Георг Гартер се превърнал в Питър Питърсън. Твърдял, че е норвежки имигрант, говорел перфектно английски и работел в различни ферми. В мултикултурната обстановка на Калифорния, никой не се усъмнил в историята му.

Но един ден приел друга самоличност. Питър Питърсън станал Денис Уелс, получил социално-осигурителен номер и шофьорска книжка, работел множество професии, най-паметната от които била ски инструктор.

Когато пътническия влак City of San Francisco е блокиран във виелица, Гартер започва спасителна мисия и е първият скиор, който стига до машината. И точно поради това присъства и на снимката, която списание Life пуска на следващия ден.

Иронично е, че лицето му вече е почти навсякъде, тъй като ФБР е разпространило постер, съобщаващ издирването му. Ала никой не успява да го разпознае.

Навярно дори бъдещата му съпруга Джийн Кларк никога не е виждала плакатите с надпис "Търси се“, тъй като Гартер успява да скрие истинската си самоличност от нея цели 20 години.

Ала незнайно защо чакала да мине толкова време, Кларк започнала да задава въпроси, на които съпругът й изпитвал трудност да отговори. За това най-накрая си признал.

Година по-късно се появил в The Today Show и пред цяла Америка заявил,  че е избягал нацист, който 40 години живее двоен живот.  Но не бил арестуван.

ФБР и правителството на САЩ решили, че той не е нелегален мигрант, след като е бил доведен в Америка против волята му. Гартер не бил сторил и нищо лошо, така че не му било позволено да продължи с живота си далеч от Германия. Съпругата му обаче не била впечатбена от факта, че е лъган цели 20 години и светкавично подала молба за развод.

През 2009 година станал официален американски граждани. Живял спокойно до 92-годишна възраст, когато починал оставайки последния войник на Хитлер, разхождащ се по улиците на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Този порядъчен нацист е изгорил живи почти цялата ми рода !"А на мен дядо Коледа ми донесе слонче.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Този порядъчен нацист е изгорил живи почти цялата ми рода !Помним, няма да забравим, ако трябва пак ще згазим цяла Европа !!!!!!!
37
1
 
6
 
! Отговори
Дядо белобради преди 5 години
Толкова много глупости на едно място не бях чел.Изглежда автора на статията е пълен и завършен умствено изостанал чиляк.
36
5
 
3
 
! Отговори
Знаещ преди 5 години
Поляците са били много разоаровани, когато след войната започват да се връщат някои от евреите, собственици на заграбените от полски мишки имоти. Доста погроми е имало и след това, въпреки, че добре са се представили и по време на войната - над 350000 прогонени и убити от мeкеретата подлoги на SS.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Нацистът осъзнал, че обратно в Германия го очаква само смърт"... Абсолютни глупости пишете, той е военнопленик, не военнопрестъпник! Само руснаците са пращали завърналите се от плен сънародници на заточение в Сибир....
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Един от тях се отнася до убийствата на цивилно население и военнопленници."Те съюзниците са спечелили войната без да гръмнат нито веднъж. И нямат убит цивилен, нали? Спазвали са всички международни закони, особено над Дрезден. Хирошима. Нагасаки.Ангели някакви. Но нали победителите никой не ги съди, дори да са омазани с кръв до ушите.
33
1
 
23
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
По принцип ,той не е нацист ,а е бил ефрейтор в 15-та танкова дивизия ,която е част от германски африкански корпус,но може и да греша
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беха два,после четири,после шест.Сега станали десет.Накрая ще излезе,че преминалите през лагерите евреи са двойно повече от всички хора преминали там и че са тройно повече от евреите родени някога в света.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във военно време има действащи международни закони и те трябва да се спазват. Един от тях се отнася до убийствата на цивилно население и военнопленници. Германците не се славят с твърде толерантно отношение към последните 2 категории. Тоест, дори и обикновен войник, наруши ли тези закони, дори по заповед, пак си е престъпник. От военнопленниците в Германия не знам някой да се е върнал. Има няколко останали живи, които нацистите не са изтрепали в лагерите преди да избягат.
30
3
 
18
 
! Отговори
Искам шекелииии преди 5 години
Този хитлерист, нацист, фашист и крайнодесен националист е лично отговорен за смъртта на минимум 12 милиона евреи, обгазил ги е, а после ги е изпепелил и скрил някъде пепелта им! Сега Германия трябва да плаща милиард шекела на всяко тримесечие, за следващите 1000 години, а след това размера на обезщетението трябва да се вдигне на 2 милиарда шекела за следващите 1000 години, заради инфлацията! След 2000 години случая отново да се разгледа за преоценка на размера на обезщетението за Холокоста!
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе са пуснали немските войници,но след ВСВ неофициално над милион немци са избити без съд и присъда - тайно,докато тези които са били 10 г. пленници в Русия са оживяли и са ги върнали живи и здрави в Германия.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Много от тези неща ги признаха официално като, бомбардировките над Дрезден, заповедтта на Хитлер да не нападат изтеглящите се английски войски в Дънкърк, разстрел на място от австралийските/канадските войници и още доста непристойни действия от страна на Руско-Американската коалиция! Е, осъдени няма защото отдавна вече не са с нас!
27
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога да си войник в нечия армия се води престъпление? Или е такова само ако загубиш войната? Господата наясно ли са, че във военно време а кривнеш на някъде, а са те разстреляли собствените ти хора? А и кой направи най-зверските бомбардировки над цивилно население? Злия австриец? Мне. *** съвсем не, съюзниците го направиха. И на двата фронта. А сега се изкарват ангелчета, и така 70 години.
26
9
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Повечето нацисти били порядъчни хора;) *** заявява - Докато германските военно пленници не възстановят Сталинград който разрушиха няма да ги пуснем. И те го възстановяват. Един руски войник пита един пленен германец - ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ СТАРАЕШ?Ти си пленник и като ви пуснат ще си отидете всички . Какъв е смисъла да работиш толкова качествено ? А германеца му отговорил - ЗАЩОТО ИСКАМ ДА СИ ОТИДА КАТО ГЕРМАНЕЦ ,А НЕ КАТО РУСНАК.Много от тези хора са били порядъчни .Хора на реда.Не германците са
25
0
 
7
 
! Отговори
Иван Иванич преди 5 години
R.I.P
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двоен или двойнствен? Кой ви плаща заплатите,"журналисти"?
23
9
 
21
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
А Карлос Чакала и Али Агджа си пиеха кафето на спокойствие в Пловдивският Новотел точно по това време.И ДС се грижеше не само за приятният им престой,но се гричеше също да не им липсват и нежни ласки.Но това разбира се всичко е забравено и останало в тъмното минало,на светлото бъдеще.
22
0
 
10
 
! Отговори
Шлосер преди 5 години
Мене, това с бирата ме "грабна" още под заглавието, после загубих интерес :-))) "Въпреки, че негови снимки бири разпространени от ФБР, никой не го разпознал"
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича на путин.
20
6
 
35
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Що за глупости. Всички пленени войници от Вермахта (немци или други) бяха пуснати шест месеца след войната. Единствено в СССР ги задържаха десет години.