Сюрприз в Украйна: Комик води в президентската надпревара

Володимир Зеленски е начело в последните три сондажа с 19 - 23%
5 фев 2019 14:25, Елка Василева
38
Сюрприз в Украйна: Комик води в президентската надпревара
Снимка: Facebook

При рекорден брой кандидати и един комедиен актьор начело в социологическите проучвания надпреварата изглежда тежка за украинския президент Петро Порошенко по-малко от два месеца преди първия тур на едни твърде несигурни президентски избори, пише Франс прес.

Неочакваният възход на Володимир Зеленски, 40-годишен актьор и обичаен участник в хумористични предавания, водещ на телевизионно шоу, даде тласък на кампания, доминирана от двама играчи от "тежка категория" в украинската политика: настоящия президент и бившата премиерка Юлия Тимошенко, в страна, намираща се от пет години във война и изпитваща големи икономически трудности.

Макар че Порошенко е сред тримата фаворити, за него се канят да гласуват не повече от 15 до 16 процента от избирателите, които вече са направили избора си, според последните три анкети през януари, наравно с Тимошенко - с 16 до 19 процента.

Големият сюрприз на кампанията обаче е успехът на комика Володимир Зеленски, който излезе начело в последните три сондажа с 19 до 23 процента.

След приключване на регистрацията на кандидатурите Централната избирателна комисия съобщи, че вече е приела документите на 90 потенциални кандидати за вота на 31 март.

Общо 30 от тях бяха регистрирани в последния момент - рекорд откакто Украйна получи независимост през 1991 г., според агенция Интерфакс-Украйна. Повече от 20 кандидатури са отхвърлени, а около 40 досиета ще бъдат разгледани до крайния срок в петък.

Издигнат на власт от бунта на Майдана през 2014 г. Порошенко, 53-годишен бивш прозападен милиардер, който натрупа богатство от бизнеса с шоколади и бонбони, обяви миналата седмица намерението си да се кандидатира, представяйки се като единствен стожер срещу Владимир Путин.

Критикуван за мудността си в обещаната борба с корупцията, действащият президент се заема с тежка кампания: близо половината от украинците твърдят, че няма да гласуват за него "при никакви обстоятелства", според последните изследвания на общественото мнение.

Залогът е голям за Украйна, изправена от пет години пред анексията на полуостров Крим от Русия, последвана от война с проруски сепаратисти, която взе близо 13 000 жертви и продължава да тлее в Източна Украйна, както и пред дълбока икономическа криза.

"Още пет години (на прозападна политика) и ще излезем завинаги от опеката на Русия. Засега точката на необратимост все още не е достигната", заяви неотдавна за АФП висш украински правителствен представител.

Зеленски, който е съосновател на конгломерат от компании, специализирани в развлеченията, няма никакъв политически опит, но е популярен в Украйна, както и в Русия със своите шоу програми и телевизионни сериали, между другото критикувани от недоброжелателите му заради липса на финес.

Мнозина го смятат като "марионетка" на добилия лоша слава украински олигарх Игор Коломойски, който е "на нож" с президента и чиято телевизия "1+1" посвещава на комедийния актьор значително ефирно време.

Според експерта Анатолий Октисюк от центъра "Демократичен дом" в Киев възходът на Зеленски се обяснява с недоверието на украинците към "старите елити" във властта и телевизионната реклама, но няма да продължи дълго.

Неговият електорат е съставен най-вече от "младежи, често пасивни и нежелаещи да гласуват", обяснява Октисюк. "Мисля, че в крайна сметка резултатът му ще е значително по-слаб", прогнозира експертът, според когото Порошенко и Тимошенко ще се изправят на втори тур на 21 април.

Порошенко обеща да наблегне на прозападния курс в случай на победа и по-конкретно през 2024 г. да подаде официална молба за приемане на Украйна в Европейския съюз и да получи зелена светлина за приемане в НАТО.

Получил прозвището "шоколадовия крал", задето е направил състояние в сладкарския бизнес, Порошенко бе избран за президент през май 2014 г. скоро след въстанието на Майдана, което доведе до бягството в Русия на проруския му предшественик.

Въпреки серия от реформи, предприети през неговия мандат, настоящият президент е силно критикуван заради мудността му, особено що се отнася до борбата с корупцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
27
 
! Отговори
Като гледам преди 5 години
Като гледам, няма кой да ги управлява, щот от Вашингтон не са избрали губернатор като при нас. Ама като влязат в ЕС от Вашингтон ще им назначат някой васал.
7
1
 
23
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Не е сигурно дали има необходимата алкохолна подготовка за да управлява Украйна. Порошенко определено е достоен ученик и последовател на великия Елцин със сериозни успехи в алкохолната подготовка на професионално ниво.
6
0
 
29
 
! Отговори
Фантазии преди 5 години
НАТО в Украйна означава трета свтовна война и ликвидиране на Земята.
5
0
 
27
 
! Отговори
У нас преди 5 години
Не е лошо и в България да дойде някой комик, че все трагици мутрици досега.
4
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Ами то вече комици управляват Света - нормално е )))Дори Макрон е заслужил комедиен артист ) хахаха (като видя жълти жилетки (самолетни работници) на събирането на Г20 в Аржентина- отиде да им стиска ръцете аххахах)
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Укрите се очертава да ни вземат първото място за най т'ъпи парчета в Европа!
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено е зелен.
1
3
 
34
 
! Отговори
Тъй, де! преди 5 години
Редно е една комична държава да се оглавява от комик!