Ангелите на тихия бунт в Иран - татуистите от подземния свят

Страната отрича татуировките, но в скритите местенца на Техеран мастиленият живот кипи
6 фев 2019 22:00, Джесика Вълчева
29
Ангелите на тихия бунт в Иран - татуистите от подземния свят
Снимка: The Guardian

Тихият бунт на Техеран. Така наричат скритите студиа за татуировки в консервативния Иран, защото артистите, които творят върху тялото, често са поставяни под ударите на закона - плащат глоби, а често са вкарвани и в затвора.

Това не е изненада за либералния Запад. Иран предприема поредица от строги, често нелогични мерки, смятани от мнозина дори за крайни, за да успее да задържи традиционния начин на живот в страната. Едно "оскверняване" на свещените ирански тела с мастило би разбило статуквото. И затова се наказва.

Санкциите се налагат, въпреки че в иранското законодателство не пише абсолютно нищо за татуировките. Според шериата това също не е строго забранено, но татуировките се отхвърлят от обществото и институциите. Смятат се за западен феномен, който вреди на иранските устои. На публични места, като например обществените басейни, навсякъде са поставени знаци, които ясно показват, че "тези хора" не са добре дошли.

Медиите също играят огромна роля във формирането на обществената нагласа спрямо изкуството. При отразяване на арести, например, татуираните тела на престъпниците задължително застават на челно място, за да покажат на обществото, че татусите и престъпността вървят ръка за ръка. Футболистите пък, които имат изрисувани с мастило ръце, са принудени да носят екипи с дълъг ръкав.

И въпреки всички мерки и санкции, татуировките се радват на особен интерес в Техеран. В популярните кафенета и заведения на иранската столица постоянно могат да бъдат забелязани хора, които открито показват изрисуваните си тела. Но ако институциите не го одобряват, обществото не го приема, то къде и как тогава се сдобиват с тях? Отговорът - в подземния свят на Техеран.

Много млади творци в сферата отварят своите студиа в скритите места на града. До някои се стига през задните врати на магазинчета или пък през салони за красота, където жените си правят така наречения “постоянен грим” - единствената форма на "татуировки", които властите позволяват. Скришно обаче там работят и татуисти, които са напълно готови да творят върху телата на иранците. Някои работят и в домашните си студиа, но те пък изпитват още по-големи трудности в намирането на необходима техника.

Един от ангелите в този подземен ирански свят е 27-годишният Мохамед. Започва да се занимава с татуировки, когато е е на 17. Използвал машинката, с която майка му правила постоянен грим. Голяма роля изиграва и свободният достъп до Интернет, който показал на младежа един по-различен свят - такъв, в който се оказало, че много младежи в страната искат да живеят. И така отваря своето собствено студио, макар големият риск да загуби свободата си. Окачва на стените портрети на Ал Пачино, Че Гевара, Айфеловата кула.

Според социологът Реза Арджманд татуировките не са нещо ново в страната, но преди са се смятали за нещо характерно само за по-нисшата класа - бивши затворници, проститутки… Новата тенденция в момента е за младите хора. Готино е да имаш татус, модерно е, показва обществен статут. Не всеки го възприема толкова повърхностно.

За много иранци татуировките са начин да заявят себе си и да покажат на останалата част от обществото, че тялото им принадлежи на самите тях, не на религията - тих акт на съпротива. Можеш да цензурираш книги, да забраниш филми, но не можеш да изтриеш татуировка току така. Освен това, тенденцията показва и нещо много важно - динамиката в иранското общество. Младите хора вече не се отъждествяват с джамията и корана, а с Холивуд и социалните мрежи.

Колкото и да е изненадващо, таутисти не стават само мъже. 36-годишната Атехеф се запалила по изкуството, след като видяла онлайн татуировка на японско цвете. Решила да пробва и да го татуира на собствения си крак. И искрицата пламнала.

28-годишният Сохеил Афлаки също е един от подземните ангели. Апартаментът му се намира в предградията на Техеран, а дневната му е превърната в малко студио. Артистът е един от най-известните татуисти в Иран, а сред клиентите му са дори известни личности.

"Татуирането е лечението за моето поколение. Това е начин да излекуваш психологическите травми, причинени от живота в културна криза", разказва пред "Гардиън" татуистът.

И така институциите се страхуват, че с мастило ще бъдат изтрити зорко пазените ирански ценности. Ценности, които са далеч от съвременната представа за развито общество. И въпреки това подземният живот кипи - потопен в мастило, готов да залее улиците на Техеран, да превземе кафенета, магазини и най-страшното - да събори държавата? 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шишо Б.Аре стига сте давали тон в живота на хората? Гледайте си своята ***.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КОЙТО Е МАЛОУМЕНКва народна власт ще вземете бе :) душевно болни сте всичките.
19
3
 
5
 
! Отговори
Шишо Б. преди 2 години
"Младите хора вече не се отъждествяват с джамията и корана, а с Холивуд и социалните мрежи."Тоест, една несвобода се заменя с друга несвобода. Вместо да се подчиняваш на религиозни ограничения, се подчинаваш на консуматорството. Човешка му работа ;)
18
6
 
5
 
! Отговори
КОЙТО Е преди 2 години
НЕКА СЕ ШАРИ!КАТО ВЗЕМЕМ ПАК НАРОДНАТА ВЛАСТ ЩЕ ИМАМЕ СПЕЦИАЛНИ МЕСТА, КЪДЕТО ДА ПРАЩАМЕ ТАТУИРАНИТЕ МУТРИ
17
2
 
8
 
! Отговори
bbon преди 2 години
може ли да има толкова задръстени хора... не знам . В тая държава всеки 2ри иска да ти дава наклон на к*а!
16
5
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 2 години
"Никога не съм одобрявал татуировките.Това е белег, който цял живот ще те следва,"То и малодушието е белег който цял живот те следва, ама ей го на. За незапознатите, татусите ако са направени както трябва, с прецизни инструменти не увреждат кожата повече от епилация, кола маска или каквато и да е друга манипулация.Хората имат право да си правят каквото искат, имат също право да не се хващат на такива евтини про-западни-ПРОпаганди.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъха на либерална пропаганда..."артистите, които творят върху тялото", "млади творци в сферата отварят своите студиа в скритите места на града"То не всеки, който е хващтал четка е Микеланджело. Може да е и бай Киро бояджията.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧИЧОЧовек стига си задавал глупави въпроси. Дай тогава щом ще остареем да не правим нищо на млади години така ли? Такива като теб които израснаха с мисленето "какво ще кажат хората" са ми толкова противни.. . Е? Какво казаха хората?
13
12
 
10
 
! Отговори
ЧИЧО преди 2 години
Тези млади хора не мислят ли, че някога ще станат баби и дядовци! Дай боже да имат и внуци. Как ще се чувстват като картинни галерии с често неподходящи татуировки и какво ще отговорят на въпросите на внуците си?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3Ми то и за мен такива като теб са излишни на тази планета ама какво да правиш...
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6"Антиперската пропаганда" ... вие напълно сте ударили дъното мога ви кажа аз...
10
3
 
14
 
! Отговори
Ivo преди 2 години
Не татуировката е важна. Важен е личния акт на свободата на избора на твоето АЗ. Всички викат "свобода", "демокрация", а изказаните по долу коментари говорят есинствено и само за осакатени духом хора, които едва ли биха намерили смелост да се изправят срещу закон и държава в защита не на своите свободи, а на свободите на други. Свободата е в главата, а не в думите, написани с разни псевдоними.
9
12
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 2 години
Преди години в едни по-нормални времена татуировки си правеха само ромите и пандизчиите. Днес да си нашариш тялото било модерно.Ами, така да е. Шарайте се ! Сами се дамгосвате за цял живот. Да не говорим, че е изключително неестетично,а вкарването на мастило в кожата не е съвсем безопасно.Лошото е, че модата минава и отминава, а татуировката остава за цял живот.После пък ще давате пари да си ги премахвате ...Абе, *** работа ...
8
12
 
20
 
! Отговори
хубава статия преди 2 години
Кво ми пука дали сте за или против бе смешници!?!?!?Като някви баби пред блока сте събрали и обсъждате другите, а не се виждате какви сте сополи самите вие.Всики да си ходи както си иска, не е ваша и моя работа, има много по-важни неща в живота. Трябва да си изключително повърхностен и тесногръд, за да съдиш за някого по татуировка, дрехи, прическа и т.нП.П - нямам татуировки, но това си е мой ЛИЧЕН избор
7
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм одобрявал татуировките.Това е белег, който цял живот ще те следва, лично аз си пазя тялото чисто. Имал съм десетки причини да си направя татуировка и нито една, която да е издържала теста на времето. За важни събития в живота си е добре да разчиташ на спомените си или на снимките,тъй като всичко е преходно и никога няма да е същото. Изключение бих направил само за крайно необичайно събътие, което е преобърнало живота ми коренно.
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В антиперската пропаганда 300, персите са показани най-вече като татуирани диваци, а сега ново 10 татуировките били призив за либерално общество хахаха
5
8
 
25
 
! Отговори
o/o преди 2 години
ами нашите татуирани комплексари и най вече комлексарки срещу какво се бунтуват?-сигурно срещу това което все още останало в главите им.
4
18
 
27
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Татуирането вреди на тялото и на ума. Представете си в големите жеги какво се случва в изрисувания слой от кожата. Представете си и мозъка на татуирания - манията за все повече рисуване по кожата.
3
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен татуировките са някакво безмислено инжектиране и увреждане на красивата ни бяла кожа с химикали.Рисуването върху голо тяло особено женско е изкуство има буквално шедьоври.То да се чудиш кое да гледаш картината или платното.Ама татуирането си е гадно.В Мексико и сред наемните войници е необходимост защото ако им отсекат главата защото са ги наловували тялото се индетифицира трудно.За тва се надписват.
2
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е важно да си тутуиран. Показва, че не си мръднал в развитието си от праисторически времена и първобитните хора.