Виетнам – комунизъм и капитализъм посрещат Тръмп и Ким

Страната е стратегическо място от гледна точка на Вашингтон
6 фев 2019 20:15, Елка Василева
38
Виетнам – комунизъм и капитализъм посрещат Тръмп и Ким
Снимка: БТА

Комунистическа страна, възприела капитализма, отдавнашен съюзник на Пхенян и стратегическо за Вашингтон място - Виетнам, избран от Доналд Тръмп и Ким Чен Ун за втората им среща, чиято цел е денуклеаризация на Северна Корея, има много предимства.

Съюзник на КНДР

Тази страна в Югоизточна Азия има символично значение за Северна Корея, защото над 20 години бе разделена надве по време на Студената война - също като Корейския полуостров в наши дни.

Ханой и Пхенян поддържат дипломатически отношения от 1950 г. и през Виетнамската война КНДР дори подкрепи комунистическия Север, изпращайки подкрепления от своите военновъздушни сили.

Но що се отнася до икономиката, двустранните търговски връзки са отслабнали заради санкциите на ООН срещу Пхенян, пише Франс прес.

А Ким Чен Ун никога не е бил в тази част от Югоизточна Азия - дядо му Ким Ир Сен бе последният севернокорейски лидер, посетил страната през 1958 г.

Още по темата

Съответно Ким Чен Ун би могъл да използва престоя си за укрепване на отношенията между страните, както и да си вземе поуки от икономическата трансформация на Виетнам.

Внедрили през 1986 г. политиката за икономическо "обновление" "доймой", виетнамците приеха капитализма, без да ангажират комунистическия си режим - идея, която може да допадне на севернокорейския лидер. В края на ноември той впрочем изпрати в Ханой външния си министър И Йон Хо.

Виетнам "може да стане добър източник на вдъхновение (за Ким Чен Ун), да го подтикне към размисли как да осигури напредък на Северна Корея", смята Ле Хонг Хиеп от Института за изследвания на Югоизточна Азия в Сингапур.

Стратегическо място от гледна точка на Вашингтон

Вашингтон също се надява севернокорейският ръководител да почерпи идеи от виетнамския икономически модел.

"Страната ви може да тръгне по същия път. Ваш избор е дали да използвате момента", подчерта миналата година при посещение във Виетнам държавният секретар на САЩ Майк Помпейо - косвен намек към Ким Чен Ун.

Тръмп ще се стреми в случая да ограничи нарастващото влияние на Пекин, основна икономическа опора и дипломатически съюзник на Северна Корея, останала в изолация на международната сцена.

По време на последната им среща в средата на януари - четвърта за по-малко от година, Ким Чен Ун и китайският президент Си Цзинпин се споразумяха между другото и да проучат съвместно преговорите "за Корейския полуостров", "по-специално за денуклеаризацията".

Тръмп може да използва Виетнам, за да отправи сигнал към Пекин, че Китай не контролира Северна Корея и че САЩ могат да бъдат противовес на китайското влияние, коментира Чеон Сеонг Вун, гост-изследовател в института за политически анализи "Асан" в Сеул.

Страната е от голямо символно значение и за Вашингтон - по-специално балнеологичният курорт Дананг, сочен като място на предстоящата среща Ким-Тръмп; освен това там бяха стоварени първите американски войски, участвали във Виетнамската война.

Предимствата на Виетнам - и ползите за страната

През 2017 г. в тази държава се проведе среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), в която участваха държавните глави на САЩ и на Китай, а през 2018 г. там се състоя регионална проява на Световния икономически форум.

Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун се очаква да засили "позициите на Виетнам в международната общност, което ще му помага да привлича туристи и чуждестранни инвестиции", разсъждава Ву Мин Хуонг от училището за публична политика "Ли Куан Ю" в Сингапур.

Ако двамата лидери изберат Дананг, в четвъртия по големина град на страната има десетки луксозни хотели, подходящи за проява от подобен мащаб.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистчета обаче приели капитализма....даййааа и тарикатчетатаааа...,,те е нашите са същите....и в путландия е така и в чайна е така...обаче плюят ли плюат ....даййййй........
24
1
 
2
 
! Отговори
inatut преди 5 години
Виетнам се е опавил, колкото се е оправило столипиново. Даже в столипиново живеят по добре. Във виетнам пенсии само държавните служители. Трябва да събираш пари цял живот, за да имаш за погребение. Заплатите средните са около 300USD. Жилище в Ханой или Сайгон - 50 м2 за около 100000 USD. колите са толкова скъпи, че ги имат само висши членове на ком партията. Ако една кола е 40000 USD нова, трябва да дадеш още 80 000 usd за данъци,Пътища почти няма. Всичко освен Ханой и Сайгон е ***.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се срещат в Афганистан, Сирия, Либия? Там Запада управлява. Там трябва да се срещат. Вижте ги къде се срещат, не какво говорят.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е демокрация ха ха ха
21
2
 
9
 
! Отговори
калин преди 5 години
Нашият телевизор Сони, на жената телефона самсунг, кафе машина и смартуоч самсунг са произведени във Виетнам. Паднах! Опитахме се да намерим нещо у дома произведено в България. Освен спалното бельо и кутийка клечки за зъби, не намерихме друго съществено.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнам се оправи,България никога,просто има вечни комунисти на власт.Бетон са,няма мърдане,народа ще го духа!
19
0
 
8
 
! Отговори
Б-я е друга вече преди 5 години
В семейството ни се появиха разни високотехнологични продукти, сглобени във Виетнам. Фотоапарат, принтер и зарядни за телефони. Когато у нас се правеха електронни уреди 80те, виетнамци идваха да работят, заедно с кубинци и етиопци и др. Явно са научили нещо полезно от странсвото си и са успяли да създадат условия да се работи. А у нас се хвалеха из оня ден, че правим много велосипеди- разменили сме си ролите в производството!
18
0
 
16
 
! Отговори
Ха преди 5 години
И тия вече ни задминаха!А едно време идваха в България да ги храним че Краварите им бяха разбили държавата.Ама гледайте колко бързо се оправиха. Работни са тия народи. Не са като нас.
17
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Кой ще победи -великата демокрация "освободител " с цялата си армия или шепа фермери на оризови полета ,въпрос към едни грантаджии ;) ????
16
0
 
7
 
! Отговори
до анонимен 19... преди 5 години
..ти кога беШе в КИТАЙ ,че коментираШ бе ***,заШтото аз ТАМ ЖИВЕЯ!!!
15
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За тези, където говорят че Виетнам и Китай имат по висок стандарт на живот от България.Една виетнамка струва 2$ за ден, докато българката държи цени от 20$. Една китайка ако ще и пари да ми дава не бих я погледнал даже. Няма по грозни жени от китайките.
14
6
 
6
 
! Отговори
до елка... преди 5 години
...къде видя КАПИТАЛИЗЪМъ във ВИЕЪТНАМ бе ОфЦА герберска,или вече не може и да четете:ЕНЦОКЛОПЕДИЯ - "ръководен орган фЪф СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА ВИЕТНАМ е ВИЕТНАМСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ - икопномика СМЕСЕНА ПЛАНОВА с регулирана частна собственост от ПРАВИТЕЛСТВОТО,нещо взаимствано от КИТАЙСКАТА система,тези АЗИАТСКИ държави и назад да вървят немОжем ги настигна,ЗАЩОТО ей ТАКИВА ЖУРНАЛИСТи определят ВЛАСТТА у българиЯ!!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Китай и Виетнам успяха да опитомят капитализма и вървят напред.У нас демокрацията подивя и резултатът е плачевен....
12
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандарта в КНДР е плачевен.
11
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и Виетнам не са вече комунистически държави.Ние живяхме в НРБ и знаем какво е комунизъм.Какъв комунизъм е това с пазарна икономика, частна собственост, конкуренция, богати хора и "експлоатация на човек от човека"?Чист еднопартиен капитализъм.
10
0
 
8
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
До ква стана тя?Най-краткото и точно определение за съвременните глобални политико-икономчески процеси!
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виетнам разбиха САЩ във войната и не се отказват от комунизма. Направиха си реформите и сега са най-развитата комунистическа държаа след Китай. Дадоха 2 милиона жертви и това ги забавя спрямо Китай.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много правилно, защото капитализмът е робска система и рано или късно ще падне и на запад. Азиатските държави са с огромно население и там елита ще бъде пометен ако ограбват масите.
7
2
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 години
Виетнамците ни работеха в строителството през 70те и 80те години. Сега дали ще дойдат?
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръцнах по случая.