Червено цвете от Анталия за Св. Валентин или 8 март

Турският град е най-големият износител на цветя за европейските пазари
7 фев 2019 20:26,
8
Червено цвете от Анталия за Св. Валентин или 8 март
Снимка: pixabay.com

Морският курортен център на Турция - Анталия, е най-големият износител на цветя за европейските пазари. Пикът в износа е около празника Свети Валентин и 8 Март - Международния ден на жената.

За тазгодишния Свети Валентин са били изнесени 50 милиона стръка цветя /рози, карамфили и др./ за общо 20 европейски държави, информира Исмаил Йълмаз, председател на задругата за износ на декоративни растения в Среден Анадол. Стойността на износа е около 8 млн. долара.

България, Холандия, Великобритания, Германия и Румъния са страните, където Анталия изнася най-много цветя. Предпочитани са червените цветя. Нежната стока се транспортира със самолети или тирове.

В сравнение с миналата година обаче има известен спад, посочиха от задругата. За миналогодишния Свети Валентин са били изнесени 55 млн. стръка цветя.

"За Деня на влюбените по принцип получаваме повече заявки за червени рози, но поради неблагоприятните климатични условия (в Анталия напоследък се разразиха бури и торнада, които причиниха големи загуби главно на парниковите насаждения), реколтата от розови насаждения бе слаба. Поради тази причина изнесохме повече карамфили. Все пак сме доволни, че за Деня на влюбените хората в европейските държави ще си поднасят червени цветя от Анталия", каза още eкспертът.

По думите му на вътрешния пазар има увеличено търсене на цветя, специално за 14 февруари, което е с около 22 на сто в сравнение с предходната година.

Стойността на износа от цветя през миналата година е достигнал 100 млн. долара. Амбицията е през 2019 г. износът да достигне 125 млн. долара, а през 2023 г. - 500 млн. долара.

Руският пазар все още остава затворен за турските износители на цветя. Преди самолетната криза Русия бе основният вносител на цветя от района Анталия.

Оскъпяването на производствените разходи и недостатъчните инвестиции затрудняват сектора, който е смятан за важен отрасъл на турския износ, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
5kof преди 5 години
1994-1996 AK AIR SOFIA, българска авиокомпания имаше договор за мокър лизинг и изпълняваше карго полетите на националния превозвач на Турция. На моменти оперираха с 3-4 самолета, които спираха само да се сменят екипажите и ги натоварят. Та един от маршрутите, по които редовно се летеше беше Анталия-Станстед. Ан-12, натоварен с 12-13 тона карамфили излиташе в 2 часа и сутринта рано, след 4,5 часа полет кацаше в Лондон. И така няколко пъти всяка седмица.
4
1
 
0
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Сйнът, на, слатинка,...Ще, разбере- цената....
3
1
 
2
 
! Отговори
Az преди 5 години
До Привет от АнталияA te gi preprodavat na drugi strani.
2
4
 
12
 
! Отговори
Привет от Анталия преди 5 години
Да продаваш на Холандия цветя, е голяма и сериозна работа.
1
3
 
11
 
! Отговори
Горд Турчин преди 5 години
Браво!