"Егалия" – полово неутралната забавачка, в която няма момичета и момчета

Полово неутралното възпитание набира популярност в Швеция
Обновена: 7 фев 2019 20:19 | 7 фев 2019 20:15,
260

Ели е дете на 4 години. Няма кукли, а динозаврите са най-великото нещо.

Още нещо - никой не бива да знае дали Ели е момче или момиче.

Миранда Рюдклинт, майка на Ели, обяснява че често хората предполагат, че Ели е момиче, защото по-често носи розови дрехи.

Ели расте в семейството на Миранда и Тим, Тим е транссексуален и вече е на хормонална терапия, с която все повече заприличва на жена. Родителите на Ели смятат, че детето трябва да расте в свят без стереотипи и началото на тази промяна е с езика.

"Още докато бях бременна решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното hen", обяснява Миранда пред Deutsche Welle.

Миранда и Тим не са единствените в Швеция, които отглеждат така детето си. Водещото заведение за този нов подход във възпитанието е детска градина "Егалия".

Възпитателите там избягват местоименията "тя" и "той", не говорят за момичета и момчета, а за приятели.

"Никой от нас не смята, че момче или момиче са грозни думи, но в мозъка ни са свързани с редица отжиевли стереотипи, очаквания и модели", обяснява основателката на "Егалия" Лота Раялин.

Въпреки че възпитанието в "Егалия" е обект на много критики в шведското общество, опашката от родители, които искат да запишат децата си в забавачката е дълга.

Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън.

Критиците на полово неутралното възпитание гледат с недоумение. Психиатърът Давид Еберхарт, автор на много книги и баща на осем деца, е напълно наясно, че е нормално синът му да предпочита хокея.

"Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено", обяснява той.

Биология или възпитание? Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
10
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
Аз нямам нищо против хомосексуалистите, хората с различен цвят на кожата от моята и т.н. , но имам нещо против постоянно да ми се натяква да толерирам постоянното им мрънкане колко са потиснати онеправдани каква жертва на расизъм са как им е обидно да ги наричаш мъж като той се чувства жена, че обществото не ги разбирало. За това FU. Живейте с другите и се борете за място под слънцето като всички останали тогава и те няма да ви се дразнят. Защо причиняване това на децата си?
193
0
 
16
 
! Отговори
Европедерал преди 5 години
Не е полово неутрална тази градина. Младите човешки същества там се възпитават в полът hen и по този начин не им се дава право да си изберат пол. Това не е либерално! Възпитанието трябва да бъде като на малките шимпанзета,защото както добре знаете човека е произлязъл от *** и в хода на еволюцията е изградил полово дефинираните си социални роли. За това им хвърлете по един банан и едно огледалце и оставете еволюцията да си свърши работата.
192
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами запиши си детето в такава градина. Твоето дете ;)))Ама ако настояваш и аз да си запиша детето в такава градина ще се сблъскаш с нещо доста твърдо. Вероятно с няколко твърди неща. Пак повтарям за такива нещастници като тенбе: 80% от дежендър алтерираните правят ПОНЕ един опит за самоубийство. 40% повтарят. Щом желаеш това за детето си, няма проблем. Бих препоръчал на службите за защита на детето да ти го отнемат, ама те и те едни служби...
191
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 202Ами щото не си психически добре...
190
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 202И защо точно да си потърся психиатър?! Щото не искам някой да вменява на детето ми отживелици и стериотипи ли? Или щото искам то да знае ,че може да направи всичко каквото желае, да живее както иска и да е щастливо?!
189
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 201Потърси си психиатър....
188
32
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам нищо лошо. Аз бих си записала детето в такава градина или училище, свободно от полови стериотипи и където никой няма да му вменява как трябва да се държи защото е от еди кой си пол. Идеята е супер и се надявам скоро и в България да се случи.
187
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ,че отхвърлихме истамбулската конвенция,че иначе всички училища и градини щяха да са вече така...
186
0
 
21
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Света май отива към края си.
185
0
 
18
 
! Отговори
бай Тошо преди 5 години
аз само не разбрах за Миранда, майката на Ели, мъж или жена е?
184
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете" Прозорецът на Овертон" Как напълно абсудни и неприемливи за обществото идеи могат постепенно да бъдат издигнати до морални норми и дори в последствие да бъдат налагани със закон.В момента се извършва точно това. Целта е унищожение на бялата раса.
183
3
 
27
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Абсолютна идиотщина
182
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми при баща транссексуален не бих и очаквала мнението им да е друго... Това дете откакто се е родило му промиват мозъка, съвсем естествено е да има други възприятия и да счита извратеното за нормално
181
0
 
31
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
Само не ми е ясно след 15 г. как тези деца ще се питат "кво става" като вземат да се чешат по гениталите. Нещата вървят против естеството на природата. Това няма да остане без последствия.
180
1
 
29
 
! Отговори
232 преди 5 години
Това са адски уро.и. Нищо нормално не видях в това видео, освен г-н психолога.На другите същества просто трябва да им се забрани да се размножават.
179
0
 
61
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Бъдещия модел на шведско семейство:полово неутрална жена,полово неутрален мъж иполово активен бежанец да ги начеша и двамата.
178
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното извращение на недоразвити мозъци в презадоволено общество. Безсрамието и суетата на самозабравилите се човеци предвещава загиването на вида. Жалко, че ще завлечем със себе си и другите живи същества на тази планета
177
1
 
34
 
! Отговори
тир преди 5 години
Ние живеем в дуален свят. като махнете дуалността остава - сбъркана идентичност. това е самоубииствено за личността и обществото.
176
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе щом пола няма значение,а само възпитанието е важно, защо аз не мога да седна с жената да гледам Гала,пък тя не ще да гледа с мен мач или кримки ?
175
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?Нарича се биохимия. Процесите, които стимулират отделянето на едно или друго химическо вещество в организма са зависими от ДНК-то. Когато обаче настъпи дисбаланс в тези процеси (промяна в някой ген) тогава се получават и отклоненията, познати като проблеми със сексуалната ориентация.