"Егалия" – полово неутралната забавачка, в която няма момичета и момчета

Полово неутралното възпитание набира популярност в Швеция
Обновена: 7 фев 2019 20:19 | 7 фев 2019 20:15,
260

Ели е дете на 4 години. Няма кукли, а динозаврите са най-великото нещо.

Още нещо - никой не бива да знае дали Ели е момче или момиче.

Миранда Рюдклинт, майка на Ели, обяснява че често хората предполагат, че Ели е момиче, защото по-често носи розови дрехи.

Ели расте в семейството на Миранда и Тим, Тим е транссексуален и вече е на хормонална терапия, с която все повече заприличва на жена. Родителите на Ели смятат, че детето трябва да расте в свят без стереотипи и началото на тази промяна е с езика.

"Още докато бях бременна решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното hen", обяснява Миранда пред Deutsche Welle.

Миранда и Тим не са единствените в Швеция, които отглеждат така детето си. Водещото заведение за този нов подход във възпитанието е детска градина "Егалия".

Възпитателите там избягват местоименията "тя" и "той", не говорят за момичета и момчета, а за приятели.

"Никой от нас не смята, че момче или момиче са грозни думи, но в мозъка ни са свързани с редица отжиевли стереотипи, очаквания и модели", обяснява основателката на "Егалия" Лота Раялин.

Въпреки че възпитанието в "Егалия" е обект на много критики в шведското общество, опашката от родители, които искат да запишат децата си в забавачката е дълга.

Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън.

Критиците на полово неутралното възпитание гледат с недоумение. Психиатърът Давид Еберхарт, автор на много книги и баща на осем деца, е напълно наясно, че е нормално синът му да предпочита хокея.

"Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено", обяснява той.

Биология или възпитание? Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откачени хора. Само моля да не ни бъде натрапен този антиприроден дори феномен. Нека човешката лудост не става еталон за подражание, а бъде ценена като такава, каквато си е - просто лудост, отклонение. Ако природата го бе замислила като нещо естествено и нужно,щеше така да го създаде- човек да си избира пола или да е без/дву/полов като амеба или ***.Но не е така. Човекът се ражда с точно определен пол и изключението-хермафродитизъм. Така се създава и поколението-от двама души от различен пол.
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ние на футбол юе ги тупаме, ама Свен ще ги счупи женките на 100м бътърфлай
172
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек -след 20 ина год ще ги тъпаним на футбол без зор
171
0
 
10
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
До 180: Ще те направят гей насила. :D
170
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
освен казаното от 184 да споменем, че детската градина съществува от 2010-та, а новината за нея тръгва 2014-та.нищо особено не се е случило, просто някое ЛБГ/БХК движение прави малко ПР по темата.
169
1
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Джурналистите пак се уплашиха.Поне ще си заслужат 30 сребърника.
168
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как ще ги обличат полово неутрално? Всички в рокли или всички в панталони. Всички с сутиени или всички без сутиени.Или най-добре всички голи?
167
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази новина, че е шантава - шантава е, но и малко се преекспонирана ...първо помислете, кои родители ще запишат децата си в такава детска градина? Такива, които имат проблем със сексуалната си ореинтация. иначе градината е екзотика, цялата работа е заради финландците в швеция, в тяхната граматика няма родово местоимение (Тя, Той), а ползват han и за двата рода. Прочетете малко и ще разберете.
166
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от такива "хора" щесе появи следващия Андеш Брайвик....ако не и нещо по-лошо и смъртоносто !!!
165
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евалия тази Егалия
164
8
 
29
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
Каква гнусота.....Признаниеот мен Спиро Кировдобре е,че 1944 сме били оставени в руската сфера на влияниеДОБРЕ Е ХОРА!Бог знае по-добре кое е добро за нас, от нас самитеприятен ден!
163
3
 
63
 
! Отговори
очаквайте скоро преди 5 години
Тези извратеняци са окупирали властта в света !Ще ни задължат да подпишем "конвенция" за масово из *** де раст яване....
162
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотиите от хамерика ни заразиха и нас.
161
1
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Швеция вече са толкова презадоволени и живота им е толкова уреден, кротък и безметежен, че вече нямат връзка с реалността.Чудят се вече какви глупости да измислят.
160
2
 
59
 
! Отговори
ще спим ли още? преди 5 години
Обикновени из роди, които обаче ни налагат извращенията си за ценности !?
159
2
 
57
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
хахахаха очаквам скоро да има промени в фигурното пързаляне за да няма дискриминация!Вече ще има двойки мъж с мъж и жена с жена ....като взема един винкел 40х40х3мм че като подпукам само на *** мендъри и трансове и неутрални ще ми станат!
158
2
 
52
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън."Не мога да повярвам какво чета....
157
4
 
21
 
! Отговори
остап преди 5 години
СТОЙТЕ ОЩЕ В ЕС И ГОРНОТО ЩЕ ВИ ДОЙДЕ НА ГЛАВАТА. МАЛКА НАДЕЖДА ЧЕ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПРОМЕНЯТ СА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРО ПАРЛАМЕНТ ПРЕЗ МАЙ.
156
2
 
51
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Напъните да наричаме бялото черно и да си затваряме очите за естествените неща щяха да бъдат смешни ако не се опитваха толкова агресивно да ни ги наложат. Някакви експремисти, които са се пръкнали преди 20ина години се опитват да отрекат и коригират милиони години еволюция. Трябва да си тотално ограничен, за да не можеш да схванеш колко си нищожен на фона на целия процес.
155
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам думи...