"Егалия" – полово неутралната забавачка, в която няма момичета и момчета

Полово неутралното възпитание набира популярност в Швеция
Обновена: 7 фев 2019 20:19 | 7 фев 2019 20:15,
260

Ели е дете на 4 години. Няма кукли, а динозаврите са най-великото нещо.

Още нещо - никой не бива да знае дали Ели е момче или момиче.

Миранда Рюдклинт, майка на Ели, обяснява че често хората предполагат, че Ели е момиче, защото по-често носи розови дрехи.

Ели расте в семейството на Миранда и Тим, Тим е транссексуален и вече е на хормонална терапия, с която все повече заприличва на жена. Родителите на Ели смятат, че детето трябва да расте в свят без стереотипи и началото на тази промяна е с езика.

"Още докато бях бременна решихме да не използваме мъжки или женски местоимения, а полово неутралното hen", обяснява Миранда пред Deutsche Welle.

Миранда и Тим не са единствените в Швеция, които отглеждат така детето си. Водещото заведение за този нов подход във възпитанието е детска градина "Егалия".

Възпитателите там избягват местоименията "тя" и "той", не говорят за момичета и момчета, а за приятели.

"Никой от нас не смята, че момче или момиче са грозни думи, но в мозъка ни са свързани с редица отжиевли стереотипи, очаквания и модели", обяснява основателката на "Егалия" Лота Раялин.

Въпреки че възпитанието в "Егалия" е обект на много критики в шведското общество, опашката от родители, които искат да запишат децата си в забавачката е дълга.

Тук възпитателите не четат на децата детски книжки, в които принцесата чака принца. Вместо това децата слушат за Малала Юсафзаи, или за Хилари Клинтън.

Критиците на полово неутралното възпитание гледат с недоумение. Психиатърът Давид Еберхарт, автор на много книги и баща на осем деца, е напълно наясно, че е нормално синът му да предпочита хокея.

"Мнозина може би не знаят, но това е биологически заложено", обяснява той.

Биология или възпитание? Кой фактор определя дали момчетата обичат по-грубите игри, а момичетата - нежните?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
М да това е ефекта от дълги години на блиско-родствено размножаване, шведите тотално изтрещяха.
153
2
 
58
 
! Отговори
OFF Gender преди 5 години
ПРОБЛЕМЪТ ИДВА ОТ ТОВА, ЧЕ НИ НАЛАГАТ ТЕХНИТЕ ПРАВИЛА ВЕЧЕ И ТОВА Е ВИД ДИКТАТУРА. ДОКАТО НЕ СЕ ИЗЯВЯВАХА ТОЛКОВА МОЖЕХ ДА ГИ ПРИЕМА, НО СЛЕД ТОЗИ НАТИСК, КОЙТО ОКАЗВАТ НА СВЕТА - СТАНАХА ТОТАЛНО НЕПРИЯТНИ И АРОГАНТНИ.ПРЕВЗЕХА ПОЛИТИКАТА, КИНОТО - ВСИЧКО! ДА ХОДЯТ ДА СЕ ЛЕКУВАТ, А НЕ ДА КАЗВАТ, ЧЕ ПСИХИЧЕСКИТЕ И ФИЗИЧЕСКИТЕ ИМ ПРОБЛЕМИ СА НОРМАЛНИ! СОЦИАЛНАТА СРЕДА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ПОЛА. ТЯ ОПРЕДЕЛЯ САМО ПОВЕДЕНИЕТО.
152
3
 
17
 
! Отговори
Север преди 5 години
Не се плашете, това са глупостите на съвременните управляви по света. Природата си знае работата- ей го, Мохамед ще запази равновесието
151
16
 
21
 
! Отговори
нормален преди 5 години
Българите пищите против безобидните джендърчета който няма как да променят сексуалната ориентация на едно дете ако то е нормално и не страда от болеста хомосексоализъм.А когато Криско Гери Никол и останалите рапъри пеят на децата ви колко е готино да вземат наркотици и да правят безразборен секс и ги превръщат в пълни деграданти не протестирате.
150
2
 
35
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 5 години
Няма полово момче и момиче-голям смях през сълзи и празни бесилки за тези ***...Представям си как след като полът не съществува в обществена тоалетна има само писуари и ....смях ....как женският пол който според тях не съществува ще пишк
149
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
новата стратегия за детето, която искат да приемат тук, в БГ, до голяма степен е взаимставана от тези "светли" скандинавски модели. Само че никой не иска да пише за нея
148
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само не мога да разбера: насилие над детето е да го караш да си пише домашните, а не е насилие да обличаш здраво, право момченце в розови дрешки и да му обясняваш, че не е нито момче, нито момиче-така ли? що за извратеност???
147
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже боже до къде стигнаха извращенията...а защо пък да си казваме годините...всеки да се чувства на колкото иска и така стар козел на 65 може да лющи върба на 13 и защо не...той се чувства на 12...Да ВИ.....
146
2
 
19
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Чета и не вярвам докъде стига липсата на ангажираност - пишат се и се изказват в информационните предавания подобен род "НОВИНИ" - това е меко казано безумие...
145
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко...те арабите ще ги научат!Най-много са в Швеция,и то отдавна са там!
144
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
животът около карантиите в гащите ли се върти??? аман от гнусляри!
143
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееее искахме демокрация и да сме първи "приятели" с американците. Сега ще трябва да търпите ***, роми, НПО, БХК, третополови и всякакви извратени, режисирани от ционистите и поднесени от американците.
142
4
 
12
 
! Отговори
11 преди 5 години
Ресурсире на земята леко намалят. Добре, че има такива. Те обикновенно не се размножават и няма да ни хабят ресурсите. Така ще намали излишъка от самосебеси след някоя друга година :)
141
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо приказки на 4 годинки слушат за хилари клинтън, а на 5 сигурно ще бъде за моника люински.
140
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захари, друже, извинявай, кое е настоящето? Че вече няма мъже и жени ли? Не знам дали скоро си ходил при лекар, но май ти е наложително. При това спешно. Не ми пречи, че си гей. Просто не се приближавай твърде много до мен. От малък не обичат да ме опипват обратни мъже... С лепкавите си мазни ръце...
139
3
 
26
 
! Отговори
тъжно преди 5 години
Или детска градина за охлюви - нали могат да си сменят пола според случая... Приравниха ни на охлюви вече...
138
4
 
43
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Детска Градина без момчета и момичета - колко тъжно звучи - сякаш е градина за извънземни. Какво ли не измислят днешните лицемерни Глобалисти.........
137
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гост+ 150"Те вървят ръка за ръка с анихилацията на историята и националните ценности"То защото ние ние българите ги имаме и пазим??! Ние самите се отрекохме от каквото и да било човешко и истинско и залюбихме силикона и балона вместо "мозък" и мъдрост! Квичим че джендърите са ни виновни ама надуваме задница и предница с колкото се може повече пластични корекции и помпане с анаболни стероиди! И като спрат да пускат топките природата сама ще ни посочи съдбата да сме ***- от немай къде
136
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147Най-лесно е да се сочи Америка за уж да не се види нашия упадък и безхаберно "мъдруване"! Ама с евтини защитни механизми само в "Правец" ти "дават" сливи за смет!
135
1
 
32
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Джендъризмът и "половата неутралност" са модерните оръжия на Новия Световен Ред и насилствената Глобализация. Те сеят разврат и отдавна нямат нищо общо с защитата на хомосексуалистите и "нежня пол". Те вървят ръка за ръка с анихилацията на историята и националните ценности. Днес те се проповядват навсякъде - в пресата, в съвременните причудливи фантастично-безмислени филми и от телевизията. Те обслужват днешната най-алчна и античовешка форма на Олигархията - Глобалистичната.